Ελλαδα

12 φωτογραφίες από την Αίγινα της καραντίνας

Ποια είναι η εικόνα στο νησί που βρίσκεται δίπλα στην Αθήνα, μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού;

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγκάκια αναποδογυρισμένα στο λιμάνι της Αίγινας
©Ελένη Μπεζιριάνογλου

Κορωνοϊός: Φωτογραφίες που δείχνουν την καθημερινότητα στην Αίγινα εν μέσω καραντίνας για την πανδημία.

Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και έκανε σε όλους μας τη σύσταση «Μένουμε σπίτι». Κάτι που όπως φαίνεται δεν πτόησε όσους σκεφτόντουσαν να κάνουν μια μικρή εκδρομή μέχρι την Αίγινα, η οποία βρίσκεται μόλις μια ώρα με πλοίο από τον Πειραιά. Κι ενώ εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα έκλειναν με εντολή της πολιτείας, τα επίσημα στοιχεία από το λιμενικό δείχνουν ότι από τις 10 έως τις 20 Μαρτίου 2020, κόπηκαν περισσότερα από 13.000 εισιτήρια για τις διαδρομές Πειραιάς-Αίγινα και Αίγινα-Πειραιάς.

Παραλία Αίγινας με άδεια καταστήματα λόγω κορωνοϊού
Κλειστά καταστήματα στην παραλία της Αίγινας μετά από απόφαση της κυβέρνησης ©Ελένη Μπεζιριάνογλου

Κλειστά καταστήματα στην παραλία της Αίγινας μετά από απόφαση της κυβέρνησης
Κλειστά καταστήματα στην παραλία της Αίγινας μετά από απόφαση της κυβέρνησης ©Ελένη Μπεζιριάνογλου

Όπως φαίνεται η απαγόρευση μετακίνησης προς τα νησιά για όλους εκτός από τους μόνιμους κατοίκους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήταν μονόδρομος. Με αυτό το μέτρο φαίνεται να συμφωνεί απόλυτα και ο δήμαρχος της Αίγινας, κ.Γιάννης Ζορμπάς, ο οποίος σχολίασε στην Athens Voice: «Πολύ καλά έκαναν! Το ζητάγαμε ήδη μια εβδομάδα πριν, σε συνεργασία με τους άλλους δημάρχους των νησιών του Αργοσαρωνικού γιατί αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο. Το ιατρικό σύστημα της Αίγινας δεν έχει δομές για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής κ.Πατούλης είχε ήδη ζητήσει τη διακοπή δρομολογίων ημερόπλοιων σε Αίγινα, Πόρο, Ύδρα από τις 13 Μαρτίου.

Εξωτερική φωτογραφία από το κέντρο υγείας της Αίγινας
Το κέντρο υγείας της Αίγινας ©Ελένη Μπεζιριάνογλου

Τι συνέβη από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το νέο μέτρο; Τα εισιτήρια που κόπηκαν από την επόμενη μέρα κιόλας ημέρα (21 Μαρτίου) μέχρι τη Δευτέρα που τέθηκε σε εφαρμογή και η απαγόρευση κυκλοφορίας, ήταν -για τις ίδιες διαδρομές- μόλις 657. Ακόμα κι έτσι όμως, στις 24 Μαρτίου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί. 

«Ο άνθρωπος πήγε χθες στο κέντρο υγείας με κάποια συμπτώματα, οδηγήθηκε στον ειδικό θάλαμο που έχει δημιουργηθεί για αυτές τις περιπτώσεις και έπειτα σε συνεννόηση με το κέντρο επιχειρήσεων, διακομίστηκε στην Αθήνα για να γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις», δήλωσε ο δήμαρχος όσο βρισκόντουσαν σε αναμονή για τα αποτελέσματα του τεστ.

Το λιμάνι της Αίγινας με ένα δεμένο πλοίο της γραμμής
Το λιμάνι του νησιού ερήμωσε ©Ελένη Μπεζιριάνογλου

Η κίνηση στους δρόμους της Αίγινας έχει μειωθεί στο ελάχιστο, και ενώ ο αριθμός των συλληφθέντων στην Ελλάδα που ανοίγουν τα καταστήματά τους παρά την απαγόρευση αυξάνεται, στο νησί δεν υπήρξε κανένα τέτοιο περιστατικό μέχρι στιγμής. Παράλληλα, πραγματοποιούνται αρκετές δράσεις με στόχο τον περιορισμό της διασποράς.

Τα εκδοτήρια εισιτηρίων στο λιμάνι της Αϊγινας χωρίς κόσμο
Άδεια τα εκδοτήρια στην Αίγινα ©Ελένη Μπεζιριάνογλου

«Ως δήμος έχουμε δημιουργήσει από την Τετάρτη 18 Μαρτίου, μια υπηρεσία call center που λειτουργεί καθημερινά 8 το πρωί με 8 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι (τα τηλέφωνα είναι 22973 20047 και 22973 20048) όπου δεχόμαστε τηλεφωνήματα από τους συμπολίτες μας για να πάμε τρόφιμα και φάρμακα σε όσους δυσκολεύονται με τις μετακινήσεις, αλλά και για όσους χρίζουν οικονομικής ενίσχυσης προμηθεύοντάς τους με τρόφιμα. Το Σάββατο 21 Μαρτίου, μαζέψαμε όλα τα παγκάκια στο νησί για να αποτρέψουμε τον κόσμο να κατεβαίνει και να κάθεται» αναφέρει χαρακτηριστικά στην Athens Voice ο κ.Ζορμπάς και προσθέτει: «Έχουμε στείλει ένα ενημερωτικό sms στους αριθμούς των κατοίκων που υπάρχουν στη βάση δεδομένων του Δήμου με οδηγίες πρόληψης για την επιδημία και από την Κυριακή 22 Μαρτίου κυκλοφορεί ένα αυτοκίνητο στους οικισμούς, το οποίο ενημερώνει τους κατοίκους και τους κάνει σύσταση να μην μετακινούνται αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Επιπλέον, έχουμε ενημερώσει τον κόσμο να περιορίσει την ρίψη σκουπιδιών στα απολύτως απαραίτητα –μην αρχίσουμε να καθαρίζουμε τις αποθήκες δηλαδή επειδή έχουμε χρόνο- και θα πραγματοποιήσουμε ακόμα γενικό ψεκασμό απολύμανσης σε πλατείες, πεζοδρόμια και ανοιχτούς χώρους».

Αναποδογυρισμένα παγκάκια στην παραλία της Αίγινας
Ο δήμος «έκλεισε» τα παγκάκια σε όλο το νησί ©Ελένη Μπεζιριάνογλου

Όχημα του δήμου Αίγινας ψεκάζει τους κεντρικούς δρόμους για απολύμανση
Ο δήμος ψεκάζει τους κεντρικούς δρόμους της Αίγινας ©Ελένη Μπεζιριάνογλου

Ακόμα και ο αριθμός των ανθρώπων που έβγαιναν για περπάτημα ή τρέξιμο αργά το απόγευμα παραλιακά έχει μειωθεί αισθητά, σε σημείο που μπορείς να περπατάς για μισή ώρα χωρίς να συναντήσεις κανέναν -ούτε πεζό ούτε αυτοκίνητο. Τα κεντρικά σημεία του νησιού που άλλοτε συγκέντρωναν όλες τις ηλικίες λόγω των καταστημάτων εστίασης είναι έρημα και τα πλοία πηγαινοέρχονται σχεδόν άδεια. Έχοντας ζήσει και δουλέψει σε αυτό το νησί, μαγκώνεται η καρδιά μου με αυτές τις εικόνες. Στενάχωρο; Πολύ. Απαραίτητο; Οπωσδήποτε. 

Γυναίκα με μάσκα πάνω σε μηχανάκι σε δρόμο στην Αίγινα
Πολλές φορές αργείς να συναντήσεις κάποιον στον δρόμο ©Ελένη Μπεζιριάνογλου

Έρημος ο πεζόδρομος με τα μαγαζιά στην Πέρδικα
Ο πεζόδρομος της Πέρδικας, μια τέτοια ηλιόλουστη ημέρα θα ήταν γεμάτος ©Ελένη Μπεζιριάνογλου

Πώς θα επιβιώσει ένα νησί που τα βασικά του έσοδα προέρχονται από τον τουρισμό; Ο δήμαρχος ακούγεται αισιόδοξος: «Παρά την κρίση που περνάμε αυτή τη στιγμή, οι υπηρεσίες μας είναι υψηλής αξίας, έχουμε ένα πολύ καλό τουριστικό προϊόν και πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε άμεσα μόλις μας δοθεί η δυνατότητα. Φυσικά, δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί ότι δεν γνωρίζουμε  πόσο θα διαρκέσει αυτή η δοκιμασία που περνάμε».

Κλειστά καταστήματα στον πεζόδρομο της Πέρδικας μετά από απόφαση της κυβέρνησης
Κλειστά καταστήματα στον πεζόδρομο της Πέρδικας μετά από απόφαση της κυβέρνησης. Η θέα παραμένει εκπληκτική. ©Ελένη Μπεζιριάνογλου

Ένα πράγμα πάντως δεν έχει αλλάξει στην Αίγινα αυτές τις δύσκολες ημέρες. Το ηλιοβασίλεμα.

Γλυπτό του Γιάννη Μώραλη στην Αίγινα με φόντο το ηλιοβασίλεμα
Γλυπτό του Γιάννη Μώραλη στην Αίγινα με φόντο το ηλιοβασίλεμα ©Ελένη Μπεζιριάνογλου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ