Ελλαδα

Αναστέλλει τις ακολουθίες της Σαρακοστής ο Μητροπολίτης Παΐσιος

Ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας, Παΐσιος είναι μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: O μητροπολίτης Παΐσιος αναστέλλει τις λειτουργίες της Σαρακοστής
Κορωνοϊός: O μητροπολίτης Παΐσιος αναστέλλει τις λειτουργίες της Σαρακοστής ©EUROKINISSI/PANORAMA PRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αναστέλλονται οι ακολουθίες της Σαρακοστής και των Χαιρετισμών της Παναγίας εξαιτίας του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας, Παΐσιος.

Ο μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας, Παΐσιος ανακοίνωσε σήμερα την «γενναία» απόφασή του να αναστείλλει όλες τις ιερές ακολουθίες της Σαρακοστής και των Χαιρετισμών της Παναγίας, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

Ο Παΐσιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μετά πόνου ψυχής» ανακοινώνει την απόφασή του, η οποία και επιθυμεί να γίνει σεβαστή και «να θεωρηθεί ως αρετή της υπακοής και της ταπείνωσης». Παράλληλα η απόφασή του για τις Θείες Λειτουργίες της Κυριακής, πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα, όπως εξήγησε. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου αναφέρει τα εξής:

«Προς το ευσεβές πλήρωμα της καθ' ημάς Ιεράς Μητροπόλεως τέκνα εκ κυρίω αγαπητά και περιπόθητα χαίρετε εν κυρίω
Αδελφοί μου,
Οι εξελίξεις της ραγδαίας εξάπλωσης παγκοσμίως του επάρατου ιού - κορωνοϊού με αναγκάζει να επικοινωνήσω μετά της αγάπης σας και να ζητήσω σε ένα έκαστο από σας την κατανόησή σας ούτως ώστε να εξέλθουμε αλώβητοι από τον φοβερό και επικίνδυνο για την υγεία μας αυτό ιό.

Διά τον σκοπό αυτό ως Πνευματικός Πατέρας σας ανακοινώνω μετά πόνου ψυχής την απόφασή μου, και προκειμένου να λάβουμε πάντες τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής της νόσου, αποφάσισα όπως:

Α) το κλείσιμο της εισόδου στις Ιερές Μονές και Ησυχαστήρια

Β) αναστολή των Ιερών Ακολουθιών - Απόδειπνο - Όρθρο - Εσπερινό, των Χαιρετισμών της Παναγίας - Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία - τα μνημόσυνα το Σάββατο και οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί. Ως προς τη Λειτουργία των Κυριακών θα γίνει σχετική ανακοίνωση.

Γ) υπό την κρίση των εφημεριών οι Ιεροί Ναοί να ανοίγουν από 9 έως 12 πρωινή προκειμένου εάν κάποιος πιστός θα ήθελε να ανάψει το κερί του και να προσευχηθεί επ' ολίγο χρόνο.

Δ) Οι κώδωνες των Ιερών Ναών και Ιερών Μονών να σιγήσουν επί των ημερών αυτών.

Ε) Πατρικώς παρακαλώ θερμώς να τηρηθεί στο ακέραιο η ταπεινή μου αυτή απόφαση και να θεωρηθεί ως αρετή της υπακοής και της ταπείνωσης. Η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν παίρνει απουσίες έχει ελευθερία παρουσίας.

Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, λέγει Κύριος ο Μέγας Ιατρός της ψυχής και του σώματος».
Σημειώνεται ότι οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και ο Μητροπολίτης Παΐσιος είναι μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.