Ελλαδα

Μόσιαλος για κορωνοϊό: Ήταν ήδη πανδημία το είπε και ο ΠΟΥ

Δεν αλλάζει κάτι στον τρόπο πρόληψης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μόσιαλος Κορωνοϊός
Μόσιαλος για κορωνοϊό: Γνωρίζαμε ότι ήταν πανδημία © EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Για τον κορωνοϊό και το χαρακτηρισμό του ως πανδημία τοποθετήθηκε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

Τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει στους τρόπους πρόληψης του κόσμου απέναντι στον κορωνοϊό σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τον κορωνοϊό ως «πανδημία», κάτι που όπως είπε ο Μόσιαλος ήταν γνωστό και δεν πρέπει να επηρεάσει τον τρόπο αντιμετώπισης του κόσμου προς τον ιό.

Αναλυτικά το μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο FaceBook:

«Ήταν ήδη πανδημία. Τώρα το είπε και επίσημα ο ΠΟΥ. Είχα εκφράσει την ανησυχία μου για τις επιπτώσεις από το νέο ιό από τον Ιανουάριο τότε που αρκετοί έλεγαν ότι είναι μια απλή γρίπη. Επί εβδομάδες τόνιζα το τι πρέπει να γίνει και στη χώρα μας και διεθνώς. Τώρα έχουν ευαισθητοποιηθεί πολλοί πολίτες και αυτό είναι σημαντικό.

» Η κήρυξη της πανδημίας δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά στο τι πρέπει να κάνουμε. Ελπίζω οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να δείξουν τώρα τη δέουσα προσοχή. Στη χώρα μας ξεκινήσαμε την προετοιμασία του συστήματος και της ενημέρωσης των πολιτών νωρίς. Πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες. Με τα μέσα που έχουμε πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες του συστήματος υγείας. Στο δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα, το σύστημα υγείας των ενόπλων δυνάμεων. Να έχουμε ένα ενιαίο σύστημα υγείας σε όλη τη χώρα.

» Τις επόμενες εβδομάδες οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι φαρμακοποιοί, οι οδοντίατροι, οι μαίες, όλοι οι λειτουργοί των υπηρεσιών υγείας του υπουργείου και του ΕΟΔΥ θα κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προστατεύσουν την υγεία μας.

» Η πολιτεία πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατόν για να ενισχύσει οικονομικά το σύστημα και τους ανθρώπους που θα δουλεύουν πρωί-μεσημέρι-βράδυ για εμάς.

» Αλλά και εμείς πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μειώσουμε την πίεση στο σύστημα. Να προσέχουμε και να ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Οι λοιμωξιολόγοι μας είναι από τους καλύτερους στον κόσμο. Το ίδιο και οι ειδικοί στις μονάδες εντατικής θεραπείας, στις πνευμονολογικές κλινικές και σε όλο το σύστημα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό. Οι αρμόδιοι φορείς και οι ηγεσίες τους (υπουργείο υγείας, ΕΟΔΥ, Ε.Ο.Φ, πολιτική προστασία, άλλα υπουργεία που συμμετέχουν στην προσπάθεια) προετοιμάζουν τη χώρα εδώ και εβδομάδες.

» Αλλά χρειάζεται και η δική μας συμμετοχή και υπευθυνότητα»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ