Ελλαδα

Κοροναϊός: Επαγρύπνηση στην Ελλάδα - Εξετάστηκαν 29 δείγματα

Εκατοντάδες προσλήψεις με διαδικασία fast track για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου ιού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
test-blood2342.jpg
© Pixabay

Το Υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται για πιθανό κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα.

Σε αυξημένη επιφυλακή παραμένουν οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας λόγω κοροναϊού. Τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια έχουν ενισχυθεί, ενώ το Υπουργείο Υγείας προχωρεί σε προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Στόχος των προσλήψεων να καλυφθούν μεταξύ άλλων τα κενά προσωπικού στα εργαστήρια.

Ήδη, έχουν εξεταστεί 29 δείγματα για κοροναϊό στην Ελλάδα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ), με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη διαχείριση της παγκόσμιας κρίσης με τον κοροναϊό που ξεκίνησε από την Κίνα και εξαπλώθηκε σε αρκετά κράτη του κόσμου, φθάνοντας μέχρι και την Ευρώπη.

Εκτός από τις 200 fast track προσλήψεις, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε και η συγκρότηση της task force, ομάδας άμεσης επέμβασης του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), προκειμένου να αντιλαμβάνεται και να επεμβαίνει να επιλύει τα άμεσα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο σύστημα.

Δεν αποκλείεται να έχουμε θετικό κρούσμα

Σημειώνεται ότι ο εξουδιοδοτημένος επιστήμονας, που έχει οριστεί εκπρόσωπος επικοινωνίας για τα θέματα του νέου κοροναϊού, Σωτήρης Τσιόδρας, εκτίμησε ότι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες δεν αποκλείεται να υπάρξει κρούσμα και στη χώρα μας.

«Είναι ώρα για επιστημονικά δεδομένα και όχι για φόβο και φήμες. Υπάρχει επαγρύπνηση, επικαιροποιήθηκε το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα με αυξημένη ετοιμότητα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς από την Πέμπτη ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την επιδημία “διασυνοριακή απειλή”» εξήγησε.

Δεν πρέπει να υπάρχει πανικός

Καθησυχαστικός ήταν στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως είπε, υπάρχει επάρκεια μέτρων «για ένα πρόβλημα για το οποίο δεν έχουμε ακόμα ασθενή στη χώρα μας».

Και πρόσθεσε: «Η θνητότητα είναι χαμηλή, δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, το 98% των περιπτώσεων πάει καλά. Όσοι έχουν συμπτώματα και ανησυχούν να μένουν σπίτι και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους».

Εκστρατεία Π.Ο.Υ. κατά των fake news για τον κοροναϊό

Με 361 νεκρούς, ο απολογισμός του νέου κοροναϊού υπερβαίνει πλέον αυτόν του SARS (σοβαρό και οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) στην ηπειρωτική Κίνα. Όπως ανακοινώθηκε, υπάρχουν 17.238 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα, καθώς και 151 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 23 χώρες, ενώ ένας θάνατος έχει καταγραφεί στις Φιλιππίνες.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πανικό και να επικρατήσει η ψυχραιμία στη διαχείριση της κρίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι ξεκινά πόλεμο εναντίον των φημών και των ψευδών πληροφοριών σχετικά με την επιδημία που προκαλείται από τον κοροναϊό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ