Ελλαδα

«Καμπάνες» για το παραεμπόριο: Πρόστιμα 51.200 ευρώ

Καταστράφηκαν περισσότερα από 1.500 προϊόντα «μαϊμού»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παραεμπόριο
Παραεμπόριο/ © EUROKINISSI/ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙA

«Βροχή» τα πρόστιμα σε επιχειρήσεις για το παραεμπόριο - Αναλυτικά στοιχεία.

Σαρωτικοί έλεγχοι για την καταπολέμηση του παραεμπορίου πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Καβάλα. Το συνολικό ύψος των προστίμων που κόπηκε, ανέρχεται σε 51.200 ευρώ. Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από 27.01.2020 έως 02.02.2020 οι πραγματοποιούμενοι έλεγχοι (συνολικά 492) αυξήθηκαν κατά 34% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (20.01.2020 έως 26.01.2020).

Oι παραβάσεις παρουσιάζουν αύξηση κατά 367% για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα (συνολικά 140 βεβαιωμένες παραβάσεις), συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε συνεργασία με την Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και τη συνδρομή των τοπικών δημοτικών και περιφερειακών αρχών ελέγχθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν εκατοντάδες είδη παραεμπορίου (περισσότερα από 1.500 τεμάχια), κυρίως απομιμητικά, τα οποία θα διακινούνταν παράνομα στην αγορά.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης, έλλειψη αδείας, κ.α. Από τα 51.200 ευρώ, τα 4.500 ευρώ αφορούσαν σε παραπλανητική ένδειξη επί τιμοκαταλόγων σε καταστήματα μαζικής εστίασης για το προϊόν τσίπουρο και το προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων).

Παραεμπόριο στην κυριακάτικη αγορά στο Σχιστό

Στην κυριακάτικη αγορά στο Σχιστό Κορυδαλλού, την Κυριακή, ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ, κατέσχεσαν και κατέστρεψαν:

  • 307 απομιμητικά είδη ένδυσης - υπόδησης,
  • 222 τεμάχια κλεψίτυπα CDs,
  • 10 πάγκοι με εκατοντάδες παράνομα βιομηχανικά προϊόντα,
  • 36 κιλά λάδι αγνώστου προέλευσης και
  • 1.115 κιλά οπωροκηπευτικά παράνομης εμπορίας και διακίνησης.

Επίσης, βεβαιώθηκαν 19 παραβάσεις του Ν.4497/2017 και του Ν. 4177/2013 για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 15.700 ευρώ, καθώς και 65 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Επί τάπητος το παραεμπόριο - Διυπηρεσιακή συνεργασία

Τέλος, στο πλαίσιο της διυπηρεσιακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, πραγματοποιήθηκε στη Λαμία στις 31 Ιανουαρίου, σύσκεψη με θέμα «Εποπτεία της Αγοράς και Παραεμπόριο, ως απειλή για την Ελληνική Οικονομία», υπό τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Δήμου Λαμίας, των διευθύνσεων Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των Επιμελητηρίων Στερεάς Ελλάδος.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη αντιμετώπισης του παραεμπορίου που αποτελεί τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα αλλά και για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η βούληση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να διασφαλίσει την υπεραξία των ελληνικών εμπορικών σημάτων, γεγονός που επισημάνθηκε και κατά την επίσκεψη του γενικού γραμματέα στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ