- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δεν επιβεβαιώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαμεσολάβηση για τα ελληνοτουρκικά
Κρατούν αποστάσεις οι αμερικανοί διπλωμάτες από τα δημοσιεύματα
Δεν επιβεβαιώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα δημοσιεύματα μερίδας ελληνικών ΜΜΕ περί διαμεσολαβητικής προσπάθειας των ΗΠΑ για τις ελληνοτουρκικές διαφορές το προσεχές διάστημα, από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο.
Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Ουάσιγκτον, Θανάσης Τσίτσας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κράτησε και αποστάσεις από τα σχετικά ελληνικά δημοσιεύματα στα οποία αναφερόταν ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναλάβουν σύντομα μία διπλωματική πρωτοβουλία για να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία.
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 στην απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τηρείται για ακόμα μια φορά η γραμμή της πάγιας αμερικανικής ουδετερότητας. Πιο συγκεκριμένα, η απάντησή του έχει ως εξής:
«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται συνεχώς με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Μετά τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον ΑΝΤ1, έγκυρη διπλωματική πηγή κληθείσα να σχολιάσει επιβεβαίωσε στον ΑΝΤ1 ότι ουδεμία συζήτηση έγινε για ανάμειξη και διαμεσολάβηση του Μάικ Πομπέο στα ελληνοτουρκικά ή επίκειται αμερικανική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία. Η ίδια διπλωματική πηγή ξεκαθάρισε επίσης ότι το ταξίδι του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ στην Τουρκία τον επόμενο μήνα ήταν ήδη προγραμματισμένο και αντίθετα από σχετικά δημοσιεύματα δεν εντάσσεται σε πλαίσιο μεσολαβητικής πρωτοβουλίας. «Δεν έχει συμφωνηθεί διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ούτε σε υψηλό ούτε σε χαμηλό επίπεδο», ανέφερε στον ΑΝΤ1, για να συμπληρώσει με νόημα: «Oι διαμεσολαβήσεις δεν βγαίνουν σε καλό...».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με κάταγμα στη μύτη ο ένας, συνελήφθησαν οι γονείς τους
Το χρονικό της υπόθεσης
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πού θα κυμανθεί η θερμοκρασία
Τα σχόλια χρηστών στα social media και τα μέτρα της τοπικής κοινωνίας
Τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά παραμένουν άγνωστα
Η ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Μεγάλη κινητοποίηση με επίγειες δυνάμεις και πέντε αεροσκάφη για την κατάσβεση
Προτεραιότητα η ενίσχυση της έρευνας, η διεθνοποίηση και η επίλυση του στεγαστικού
Θέτουν νέα ερωτήματα για την πορεία της δικαστικής διερεύνησης
Το χρονικό της υπόθεσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.