Ελλαδα

Αμερικανικά ελικόπτερα στη Ρόδο υπό τον φόβο αντιποίνων από Ιράν

Αυξάνεται η αμερικανική παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
chinook-sinouk.jpg
Σινούκ © EPA / ALI HAIDER

Υπό τον φόβο αντιποίνων από το Ιράν για την εξόντωση του Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ, προσγειώθηκαν αμερικανικά ελικόπτερα στο αεροδρόμιο της Ρόδου.

Αυξάνεται η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα και στην Κύπρο τα τελευταία 24ωρα, μετά την κλιμάκωση που προκάλεσε η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την κυπριακή έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή», το πρωί της Τετάρτης, ένας σχηματισμός αμερικανικών ελικοπτέρων Σινούκ και Μπλακ Χοκ πέταξε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με τελικό προορισμό την Κύπρο, όπου και θα βρίσκονται τις επόμενες εβδομάδες.

Πρόκειται για τέσσερα Σινούκ, τα οποία αφού έκαναν στάση στη Ρόδο συνέχισαν για Κύπρο και τέσσερα Μπλακ Χοκ που παρέμειναν στη Ρόδο μέχρι νεωτέρας.

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα μετά τον θάνατο του Σουλεϊμανί, προσγειώθηκαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα τέσσερα ελικοφόρα τύπου Οσπρεϊ (CV-22B) και δύο μεταγωγικά C-130, προερχόμενα από το Μίλντενχολ της Αγγλίας, όπου εδρεύει η 352 Πτέρυγα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της αμερικανικής αεροπορίας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της εφημερίδας «Καθημερινή», τα έξι αεροσκάφη προορίζονται για επιχειρήσεις μεταφοράς Αμερικανών πολιτών ή αξιωματούχων από την ευρύτερη περιοχή του Ιράκ, σε περίπτωση που απαιτηθεί κάτι τέτοιο, μετά την επιδείνωση των αμερικανοϊρανικών σχέσεων, απότοκο της δολοφονίας Σουλεϊμανί, αλλά και της ενορχηστρωμένης απόπειρας εισβολής στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ