- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι συνθήκες κράτησης σε φυλακές στην Ελλάδα απασχολούν την Ευρώπη
Ποιες υποθέσεις εξετάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Στο μικροσκόπιο η Ελλάδα για τις συνθήκες κράτησης σε φυλακές.
Την προσοχή του στην Ελλάδα έχει στρέψει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις συνθήκες κράτησης σε αστυνομικά τμήμα και σωφρονιστικά ιδρύματα ανά την ελληνική επικράτεια. Επίσης, στο μικροσκόπιο του συγκρεκριμένου ευρωπαϊκού οργάνου έχει μπει τόσο το μεταναστευτικό όσο και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη.
Όπως επεσήμανε ο βουλευτής και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου ενημέρωσε σχετικά την ειδική επιτροπή της Βουλής, που συστήθηκε ακριβώς για αυτό, τον έλεγχο των αποφάσεων του δικαστηρίου. Κατά τον έλεγχο των αποφάσεων, προέκυψε ότι 190 εκκρεμείς ελληνικές υποθέσεις απασχολούν το Δικαστήριο του Στρασβούργου, οι 72 εξ αυτών, παρακολουθούνται από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης με την ενισχυμένη διαδικασία. Όπως αναγνώρισε ο κ. Χατζηβασιλείου, ο αριθμός αυτός είναι «πολύ μεγάλος, δυστυχώς, για μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα».
Οι περισσότερες υποθέσεις αφορούν σε υπέρβαση ευλόγου χρόνου δίκης, μη συμμόρφωση σε αποφάσεις εθνικών Δικαστηρίων, συνθήκες κράτησης σε φυλακές και Αστυνομικά Τμήματα, μετανάστευση, πρόσφυγες, άσυλο, αλλά και ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
Επί τάπητος 7 υποθέσεις
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Vouliwatch, αυτήν την περίοδο, 7 υποθέσεις παρακολουθούνται, κατά προτεραιότητα, από την Επιτροπή Υπουργών και είναι οι εξής: -οι υποθέσεις «Μακαρατζής», που αφορούν βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση από όργανα της τάξης. Ειδικότερα:
- Η υπόθεση «Τσάο Ντούρι» με τις φράουλες της Μανωλάδας στην Ηλεία
- Η υπόθεση «Νησιώτης και Σιάσιος», που αφορά σε απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων σε σωφρονιστικά καταστήματα και σε έλλειψη συναφούς αποτελεσματικής προσφυγής -η υπόθεση «ΜΣΣ Ραχίμη», η οποία αφορά συνθήκες κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο
- Οι υποθέσεις «Μπέκα και Κουλοχέρη», που αφορούν καθυστέρηση στην εκτέλεση αποφάσεων των εθνικών Δικαστηρίων
- Η γνωστή υπόθεση «Μπεκί Ρουστά», που αφορά στην ελευθερία ίδρυσης και λειτουργίας σωματείων από την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη
- Η υπόθεση, της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού, όπου υπάρχει άρνηση συγγραφής του σωματείου, λόγω της ονομασίας του.
Όπως είπε ο ίδιος βουλευτής, «ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτέλεση των υποθέσεων «Μπεκί Ρουστά». Η Επιτροπή Υπουργών, ανακοίνωσε ότι αναμένει με ενδιαφέρον την απόφαση του Αρείου Πάγου, επί της αίτησης αναίρεσης. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί στις 20 Μαρτίου του 2020.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ποιες περιοχές αναμένονται τοπικές μπόρες
Το χρονικό του συμβάντος
Η σπάνια φωτογραφία με τους γονείς του για τα γενέθλιά του
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Στο σημείο μεταβαίνουν κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ)
Επιμένει ότι βρισκόταν σε άμυνα παρά τις 45 μαχαιριές
Στους επτά οι νεκροί μέσα σε λίγες εβδομάδες
Καθοριστικός ο ρόλος τους στη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας
Το θερμόμετρο θα φτάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου
Διπλασίασε τον χρόνο επιβίωσης σε ασθενείς
«Τα παιδιά έτρωγαν από τους κάδους και βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση»
Στις χρήσεις γης που προβλέπεται από το ειδικό πολεοδομικό καθεστώς δεν περιλαμβάνονται ξενοδοχεία
Θα διεξαχθεί ο «6ος Αγώνας RUN BIKE CARE 2026»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.