Ελλαδα

Κοινωνικό μέρισμα: Τι θα γίνει με δικαιούχους που δεν ολοκλήρωσαν την αίτηση

Σε ποιες ενέργειες προσανατολίζεται το Υπουργείο Οικονομικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Οικονομικών/©INTIME/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

Κοινωνικό μέρισμα: Τι θα κάνει το Υπουργείο Οικονομικών με περιπτώσεις δικαιούχων που δεν ολοκλήρωσαν την αίτηση.

Συμπληρωματική σελίδα, για την υποβολή ενστάσεων για το κοινωνικό μέρισμα, θα ανοίξει την Πέμπτη στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι προβλήματα έχουν διαπιστωθεί στις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, κυρίως σε περιπτώσεις με ΑμεΑ που έχουν δηλωθεί ως εξαρτώμενα μέλη νοικοκυριού, αλλά κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Επιπλέον, προβλήματα υπήρξαν και για ανέργους με εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ, που απέκτησαν παιδί μέσα στο 2019.

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών γνωστοποιεί ότι όσοι καλύπτονται από τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την αίτησή τους, θα λάβουν το επίδομα το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους. Επιπλέον, για την εξυπηρέτηση των πολιτών ήδη λειτουργούν δύο τηλεφωνικά κέντρα: της ΗΔΙΚΑ και της ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, το πρωί της Τετάρτης είχαν κάνει επιτυχημένα αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα 150.000 νοικοκυριά.

Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ για 13η σύνταξη

Στο ίδιο κείμενο το υπουργείο απαντά στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί ότι ξόδεψε όλο τον δημοσιονομικό χώρο που υπήρχε με το «προεκλογικό επίδομα που ονόμασε 13η σύνταξη».

«Αποτέλεσμα ήταν να αφήσει, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δημοσιονομικό κενό ύψους 396 εκ. ευρώ το 2019 και 1.080 δισ. ευρώ το 2020. Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο κάλυψε το δημοσιονομικό κενό, αλλά μείωσε τον ΕΝΦΙΑ από φέτος για περίπου 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, βοήθησε περίπου 580.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω των 120 δόσεων και χορήγησε αυξημένο επίδομα θέρμανσης σε 600.000 συμπολίτες μας» εξηγεί το ΥΠΟΙΚ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ