- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
ΑctionAid: Η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία δεν είναι αστείο
Ένα βίντεο με τη συνομιλία δύο συναδέλφων μάθημα για το ποια είναι η σωστή αντίδραση στη σεξουαλική παρενόχληση
Η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία δεν είναι ποτέ κάτι αστείο, τονίζει η ActionAid και σημειώνει: «Στη βία κατά των γυναικών λέμε Ποτέ Και Πουθενά».
To μήνυμα ότι η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία δεν είναι ποτέ κάτι αστείο στέλνει μέσα από βίντεο που δημοσίευσε στο Facebook η ΑctionAid Hellas.
Σε αυτό παρουσιάζεται ο διάλογος μεταξύ δύο συναδέλφων για άλλη συνάδελφό τους η οποία αποκάλυψε ότι «της την πέφτει» ο προϊστάμενος Οικονομικών. Στόχος του βίντεο είναι να τονίσει τον τρόπο που πρέπει να αντιδρά κανείς στην είδηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. «Φαντάσου να ήσουν στη θέση της. Δεν θα ήξερες τι να κάνεις», τονίζει σχετικά η ΑctionAid Hellas
Η εκστρατεία «Ποτέ Και Πουθενά»
Στις 21 Ιουνίου 2019, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ, στη Γενεύη, ψηφίστηκε η πρώτη διεθνής σύμβαση κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας ήταν από αυτούς που την υπερψήφισαν ενώ αυτό που αναμένεται πλέον είναι η επικύρωσή της, ώστε να γίνει μέρος της εθνικής νομοθεσίας της. Το κείμενο εγκρίθηκε έπειτα από δύο εβδομάδες εντατικών συζητήσεων στη Γενεύη κατά την ετήσια σύνοδο της ΔΟΕ, μιας εκατονταετούς οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών στην οποία συμμετέχουν κυβερνήσεις, εργοδότες και συνδικάτα 187 χωρών. Η οργάνωση Actionaid προωθώντας στην Ελλάδα την εκστρατεία «Ποτέ και Πουθενά», με στόχο την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών κινητοποίησε 30.000 πολίτες που υπέγραψαν την έκκλησή της. «Στόχος της εκστρατείας μας είναι η εξάλειψη κάθε έμφυλης βίας στο χώρο της εργασίας στην Ελλάδα. Παράλληλα αποσκοπεί στην ανάδειξη των περιστατικών βίας και παρενόχλησης στην Ελλάδα καθώς επίσης και στην επικύρωση της διεθνούς σύμβασης, που ψηφίστηκε από τη ΔΟΕ, από τη χώρα μας ώστε μελλοντικά να ενταχθεί στην ελληνική νομοθεσία. Επιθυμούμε να υπάρχει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο νόμου, που να δρα προληπτικά και επικουρικά σε όσους αντιμετωπίζουν βία ή παρενόχληση. Πρέπει οι γυναίκες να μιλήσουν για την εμπειρία τους, να δυναμώσουμε τις φωνές τους και να τις πιστέψουμε», είχε τονίσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη εκστρατειών της Actionaid, Μάττα Σαμίου.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι και έξι στις δέκα εργαζόμενες (ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή) έχουν υποστεί κάποια μορφή παρενόχλησης. Στις χώρες της ομάδας G20, σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών έχουν αντιμετωπίσει παρενόχληση στη δουλειά τους, όμως λίγες τόλμησαν να μιλήσουν γι’ αυτό. Μεταξύ του 40 - 50% των γυναικών στην Ε.Ε. έχουν δεχθεί σεξουαλικές προτάσεις, σωματικά αγγίγματα και άλλες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία τους. Το 61% των γυναικών που δουλεύουν στον τομέα των υπηρεσιών στην ΕΕ έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στην Ουγκάντα, το 90% των γυναικών ανέφεραν ότι έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους από τους άνδρες προϊσταμένους τους.
Όπως είχε αναφέρει η κ. Σαμίου, «οι γυναίκες πολλές φορές φοβούνται να πουν αυτό που τους συνέβη. Άλλες φορές ντρέπονται. Έχουμε μιλήσει με γυναίκες που έχουν δεχτεί παρενόχληση και ο τρόπος που μας αφηγήθηκαν τις ιστορίες τους και όλα όσα βίωσαν ήταν πιο στρογγυλεμένος, ακριβώς γιατί υπάρχει αδυναμία επανάληψης , δεν ήθελαν να επαναλάβουν τις λέξεις».
Η εκστρατεία όμως «Ποτέ και Πουθενά» δεν τελειώνει εδώ. «Στα σχέδια της Actionaid είναι η δημιουργία μίας τριετούς στρατηγικής σχετικά με τον τρόπο που θα δουλέψουμε με τις εταιρείες, με τις οποίες είμαστε ήδη σε κάποια επικοινωνία, με τον τρόπο που θα δουλέψουμε με άλλες οργανώσεις, αλλά και με τα ΜΜΕ, όχι για τη διάδοση του μηνύματος αλλά για τον τρόπο με τον οποίο καλύπτονται αυτά τα περιστατικά από τον Τύπο. Θέλουμε να δούμε πώς θα φτιάξουμε ένα ολιστικό μοντέλο προσέγγισης του ζητήματος με όλους αυτούς τους φορείς», είχε σημειώσει η κ. Σαμίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η συνθήκη που ψηφίστηκε αναφέρεται στη βία και την παρενόχληση σε σχέση με τον κόσμο της εργασίας, περιλαμβανομένων των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων όταν λειτουργούν ως χώροι εργασίας, αλλά και κατά τη διαδρομή ανάμεσα στην κατοικία και τον χώρο εργασίας. «Η ψήφιση της σύμβασης ήταν το πρώτο βήμα. Από δω και πέρα θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει και ως προς το θεσμικό πλαίσιο αλλά και ως προς την κοινωνία. Είναι γεγονός πως μέσω της συνθήκης επικυρώνονται ορισμοί που δεν υπήρχαν προηγουμένως», είχε τονίσει η κ. Σαμίου. Αναγνωρίζει ακόμη πως η βία και η παρενόχληση «πλήττουν δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια». Σημειώνει πως «και άλλα άτομα που ανήκουν σε μία ή περισσότερες ευάλωτες ομάδες» πλήττονται επίσης περισσότερο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιες. Παρόλα αυτά απουσιάζει η αναφορά για τη βία και την παρενόχληση που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στο χώρο εργασίας τους. Η συνθήκη δεσμεύει μόνο τις χώρες που θα την υπογράψουν. Εκείνες που θα το κάνουν πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικές ευαισθητοποίησης και μια νομοθεσία που θα έχει σκοπό να «απαγορεύσει» τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας και να θεσμοθετήσουν μηχανισμούς ελέγχου και κυρώσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανακοίνωση των εργαζομένων
Μεγάλες είναι η καθυστερήσεις και στην Αττική οδό
Τι γυρεύουν οι άνθρωποι των καναλιών από αυτό το πλάσμα; Γιατί το τι γυρεύει η ίδια εύκολα το εντοπίζει κανείς...
Ερευνάται εάν στις επίμαχες τραπεζικές θυρίδες είχαν δηλωθεί και άλλα πρόσωπα ως συνδικαιούχοι
Οι περιοχές με υψηλά ποσοστά εθισμού σε ναρκωτικά και εξάρτηση από τον τζόγο - Στοιχεία του ΚΕΘΕΑ
To ωράριο των διαδρομών - Πού θα κλείσετε εισιτήριο
Διαβάστε όλη την απόφαση του Αρείου Πάγου για την τραγωδία με τους τρεις νεκρούς
Προκειμένου να διερευνηθούν, εκτός άλλων, τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της Δομής
Πώς θα είναι ο καιρός των Χριστουγέννων
Υποθέτω ότι μια στο τόσο πρέπει και οι αρμόδιες διωκτικές αρχές να προσποιούνται αποτελεσματικότητα ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να είναι αναποτελεσματικές χωρίς άγχος
Θα τους απαγγελθούν κατηγορείς και θα ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Πότε «έρχονται» οι ηλεκτρονικές κλήσεις
Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.