- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φυλάκιση 5 μηνών στον Χρ. Ξηρό για τη φωτιά στις φυλακές Διαβατών
Η δίκη έγινε κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας.
Φυλάκιση 5 μηνών από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στον Χριστόδουλο Ξηρό για την πυρκαγιά που προκάλεσε στις φυλακές Διαβατών.
Με ποινή φυλάκισης πέντε μηνών τιμώρησε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης τον Χριστόδουλο Ξηρό για τη φωτιά που ομολόγησε ότι προκάλεσε σε κελί των φυλακών Διαβατών τον Φεβρουάριο του 2018. Ο πολυισοβίτης της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» κρίθηκε ένοχος μόνο για το πλημμέλημα της διακεκριμένης φθοράς διά πυρός, αφού το δικαστήριο τον αθώωσε για το κακούργημα του εμπρησμού από πρόθεση με κίνδυνο για άνθρωπο.
Η εις βάρος του καταλογιζόμενη πράξη τελέστηκε στον χώρο του Πειθαρχείου των φυλακών Διαβατών, όπου -όπως κατήγγειλε ο ίδιος στην απολογία του- κρατείτο απομονωμένος επί μακρόν, κάτω από «απάνθρωπες» και «εξευτελιστικές» συνθήκες. Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος στον εμπρησμό έκανε λόγο για «βίαιη διαμαρτυρία», την οποία συνέδεσε με τη μη ικανοποίηση του αιτήματός του να μεταφερθεί είτε σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα είτε σε κάποιο κατάλληλο κελί.
«Ήμουν σε απόγνωση. Δεν είχα άλλη λύση. Το Πειθαρχείο είναι χώρος τιμωρίας, όχι έκτισης ποινής» είπε ο καταδικασθείς σε έξι φορές ισόβια και 25ετή κάθειρξη για τα εγκλήματα της «17 Νοέμβρη».
Κατήγγειλε δε, ονομαστικά αρχιφύλακα των φυλακών Διαβατών, με τον οποίο φαίνεται πως είχε συνεχείς προστριβές κατά τον εγκλεισμό του στα Διαβατά, απ' όπου τελικά λίγους μήνες μετά τον παραπάνω εμπρησμό έφυγε για να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και αφού προηγήθηκαν δύο πολυήμερες απεργίες πείνας.
Νωρίτερα, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, καταθέτοντας από το βήμα του μάρτυρα, είπαν ότι από την πυρκαγιά δεν προέκυψε κίνδυνος για άλλους κρατούμενους, αφού μετά τον συναγερμό που χτύπησε πρόλαβαν και απομακρύνθηκαν όλοι εγκαίρως. «Σβήσαμε τη φωτιά με πυροσβεστήρες. Δεν τραυματίστηκε κανείς, ούτε χρειάστηκε να μεταφερθεί κανείς στο ιατρείο των φυλακών», είπε υπαρχιφύλακας των φυλακών, ο οποίος βεβαίωσε ότι οι προκληθείσες ζημιές περιορίστηκαν σε κλινοσκεπάσματα, σε ένα στρώμα και σε τραπέζι του κελιού.
Η δίκη έγινε κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας, ενώ μέσα στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου βρίσκονταν δύο πάνοπλοι άνδρες των ΕΚΑΜ. Ντυμένος με σπορ ενδυμασία, ο Χριστόδουλος Ξηρός έφτασε το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο με ειδική μεταγωγή από την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε θα τη δούμε στον ανοιξιάτικο ουρανό
Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα έχει δημιουργήσει αναστάτωση στην περιοχή
Ένα παγκοσμίου βεληνεκούς έργο που ενσωματώνει τη σύγχρονη τεχνολογία
Για ποια πάρκα πρόκειται
Αύριο η επίσκεψη από Μητσοτάκη - Μακρόν
Το σημείο έχει αποκλειστεί από πυροτεχνουργούς
Απαλλαγή λόγω αμφιβολιών για τρεις κατηγορούμενους - Ένοχες δύο γυναίκες, αναμένεται η απόφαση για ποινές
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ξεκάθαρος ο Έλληνας τραγουδιστής
Ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση
Συνελήφθη ένας 18χρονος, καθώς και δύο γυναίκες για υπόθαλψη
«Μαμά, σήμερα έφερε έναν φίλο μου...»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.