Ελλαδα

Ένα αγωνιστικό μονοθέσιο για την ομάδα ART του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Υψηλές διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες

53696654_295815977780743_3613915538759090176_o_1.jpg
Εύη Γεωργίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_img_20191120_164905.jpg

Η ART, ομάδα φοιτητών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και άλλων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετράει 18 επιτυχημένες συμμετοχές σε αγώνες

Η ομάδα ART μας αποδεικνύει πώς καταφέρνει κανείς να...αλλάξει «πίστα», περνώντας από τη θεωρία στην πράξη και από το όραμα στην δράση!

H ομάδα ART, που έχει ένα πολυδιάστατο χαρακτήρα, καθώς αποτελείται τόσο από φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και άλλων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όσο και πολλών ακόμη ειδικοτήτων, έχει σχεδιάσει, κατασκευάσει και δοκιμάσει στην πίστα ένα αγωνιστικό μονοθέσιο, καταφέρνοντας να ξεχωρίσει με αυτό σε διεθνείς αγώνες (Formula Student).

Τα τελευταία 14 χρόνια η ART μετράει 18 επιτυχημένες συμμετοχές σε αγώνες. Μόνο φέτος στην ομάδα απονεμήθηκαν τρία βραβεία: 3η θέση στη γενική κατάταξη Ολλανδία 2019, 3η θέση στο μηχανολογικό σχεδιασμό, 3η θέση στο αγώνισμα της αντοχής ενώ τις προηγούμενες χρονιές κατέκτησε μεταξύ άλλων 1η θέση στην αναφορά μηχανολογικού σχεδιασμού Ιταλία 2017, 2η θέση στη γενική κατάταξη Ιταλία 2015 ( Class 3), 2η θέση στο αγώνισμα της κοστολόγησης Ουγγαρία 2014, 3η θέση στο σύνολο των στατικών αγωνισμάτων Ουγγαρία 2014. Σημειώνεται ότι η ΑRT έχει συμμετάσχει στους ευρωπαϊκούς αγώνες της Αγγλίας, της Γερμανίας. της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Τσεχίας και της Ολλανδίας. Ποιό όμως είναι το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα της ομάδας ΑRT;

Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος της ομάδας και Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Νικόλαος Μιχαηλίδης «η ΑRT κατόρθωσε διαχρονικά να έχει μια συνεχώς ανοδική πορεία με την κατασκευή 6 μονοθεσίων, την προετοιμασία του 7ου κατά την τρέχουσα περίοδο και πολλές σημαντικές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο. Κάθε μονοθέσιο παρουσιάζει μοναδικά χαρακτηριστικά από το υπόλοιπα, ενώ κάθε επόμενο συγκεντρώνει την αθροιστική γνώση όλων των προηγούμενων. Το επιστημονικό επίτευγμα της ομάδας ART είναι τα ίδια της τα μονοθέσια που αντικατοπτρίζουν την τεχνογνωσία, την καινοτομία και την εφευρετικότητα των νέων εκκολαπτόμενων μηχανικών που εργάζονται μελετώντας, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας έξυπνες λύσεις για τη δημιουργία του κάθε πρωτοτύπου».

Η ART έχει αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία και έχει πετύχει ιδιαίτερα υψηλές διακρίσεις στους διεθνείς αγώνες Formula Student. Σύμφωνα με τον κ.Μιχαηλίδη σε τεχνικό επίπεδο «το δυσκολότερο στάδιο της όλης προσπάθειας αποτελεί η κατασκευή του μονοθεσιου. Πέρα από τις κατασκευαστικές δυσκολίες λόγω των περιορισμένων μέσων που μας διατίθενται, η ομάδα καλείται να επινοήσει τεχνικές λύσεις και να κατασκευάσει όλα τα εξαρτήματα που θα πρέπει να συνεργάζονται με μικρές ανοχές συναρμογής».

Το πετυχημένο project της ομάδας ART, με την πολύχρονη παρουσία σε διεθνείς αγώνες, είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Ποιό είναι ωστόσο το μυστικό μιας τόσο επιτυχημένης και πολύχρονης συνεργασίας; Ο υπεύθυνος της ομάδας ΑRT εξηγεί:

«Το στοιχείο που διακρίνει την ομάδα μας είναι ότι η εκπλήρωση των προσωπικών στόχων επιτυγχάνεται μέσω της ομαδικής διάκρισης και επιτυχίας με υπομονή, επιμονή και προσήλωση. Δε θα μπορούσε άλλωστε να λειτουργήσει διαφορετικά, καθώς οι παράγοντες που συγκλίνουν στο τελικό προϊόν προσεγγίζονται μέσω τεχνοοικονομικών μελετών, διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, τεχνικών προώθησης και διοίκησης αλλά και πλήθους επιστημονικών τομέων και αντικειμένων, σε απόλυτη αντιστοιχία, όπως σε ένα μονοθέσιο θα πρέπει τα διάφορα μέρη του να εργάζονται αρμονικά, κατά τον ίδιο τρόπο και οι αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων θα πρέπει να παρουσιάζουν το ίδιο χαρακτηριστικό εύρυθμης λειτουργίας.

Η ομάδα λειτουργεί σε υποομάδες που αναλαμβάνουν το σχεδιασμό και την κατασκευή των διαφόρων μερών του μονοθεσιου, οι οποίες θα πρέπει στο τέλος να λειτουργούν και να συνεργάζονται αρμονικά.

Η κατάθεση εξαντλητικής εργώδους προσπάθειας συναντά την αγάπη για την επιστήμη, την χαρά της συνύπαρξης, την συναίσθηση της κοινής ευθύνης και τα εμπόδια, όσο και οι δυσκολίες χαλυβδώνουν το πνεύμα, προετοιμάζοντας τους εκκολαπτόμενους μηχανικούς ώστε να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό και ευεργετικό ρόλο στην κοινωνία αλλά και στην ζωή τους γενικότερα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ