Ελλαδα

Ποιος είναι ο δικός μας «Βαλκάνιος» Μαρκ Μαζάουερ

Ένας μεγάλος ιστορικός στην «Επιτροπή 2021»

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
54465-119455.jpg
Μαρκ Μαζάουερ

Το βιογραφικό του μεγάλου ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ που συμμετέχει στην επιτροπή «Ελλάδα 2021» για τα 200 χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Ο Μαρκ Μαζάουερ σπούδασε κλασική φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, απ' όπου αποφοίτησε το 1981 και το 1983 αντίστοιχα. Έκανε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (1988). Διετέλεσε Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μπίρκμπεκ του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ και στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Σήμερα είναι καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Από το 2002 αρθρογραφεί σε διάφορες εφημερίδες και γράφει άρθρα και σχολιασμό πάνω στις διεθνείς σχέσεις και σε κριτικές βιβλίων για τους Financial Times και τον The Independent. Είναι μέλος της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιστορικών Εκπαιδευτών (European Association of History Educators, EUROCLIO).

Το έργο του

Ο Μαζάουερ έχει γράψει εκτενή έργα για την ελληνική και βαλκανική ιστορία. Το βιβλίο του Τα Βαλκάνια κέρδισε το βραβείο Wolfson History Prize και το βιβλίο Inside Hitler's Greece: The Experience of Occupation, 1941–44, το βραβείο Longman History Today ως Βιβλίο της Χρονιάς. Το βιβλίο Salonica, City of Ghosts: Christians, Muslims and Jews 1430–1950 κέρδισε το βραβείο Runciman Prize και το βραβείο Duff Cooper ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Hessell-Tiltman.

Επιπλέον, έχει μελετήσει την ευρωπαϊκή ιστορία του 20ού αιώνα. Το βιβλίο του Dark Continent: Europe's 20th century υποστήριξε ότι ο θρίαμβος της δημοκρατίας στην Ευρώπη δεν ήταν αναπόφευκτος αλλά περισσότερο αποτέλεσμα τύχης από την πλευρά των πολιτών και των πολιτικών αρχηγών. Και στο Hitler's Empire: Nazi Rule in Occupied Europe, κάνει μια σύγκριση της ναζιστικής κατοχής της Γερμανίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Ένα ακόμα έργο του Μαρκ Μαζάουερ, το No Enchanted Palace, δημοσιεύτηκε το 2009. Αφηγείται την ιστορία των Ηνωμένων Εθνών και τους στενούς δεσμούς τους με την αποικιοκρατία. Στη δημοσίευσή του το 2012 με τον τίτλο Governing the World, αυτή η αφήγηση πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και αξιολογεί γενικά την ιστορία των διεθνών οργανισμών, ξεκινώντας από την αρχή του 19ου αιώνα.

Ο Μαρκ Μαζάουερ στην ATHENS VOICE 

Δείτε εδώ το editorial που έγραψε ο σπουδαίος ιστορικός για το επετειακό τεύχος 370 της A.V. και τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Αγγελική Μπιρμπιλή με τίτλο: «Η νέα εποχή των άκρων». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ