Ελλαδα

Ο μαέστρος Θεόδωρος Κουρεντζής και ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ στην «Ελλάδα 2021»

Όλα τα ηχηρά ονόματα που ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
343127-713466.jpg
Θεόδωρος Κουρεντζής - Μαρκ Μαζάουερ

Στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων ανακοινώνονται οι 31 προσωπικότητες που θα συμμετέχουν στην επιτροπή «Ελλάδα 2021» με επικεφαλής τη Γιάννα Αγγελοπούλου.

Στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων κήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας την έναρξη των εργασιών της επιτροπής «Ελλάδα 2021», ενόψει της προετοιμασίας της χώρας μας για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία.

Στην εκδήλωση που μεταδίδεται από το κανάλι της Βουλής, παρίσταται  ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Το παρών στη σημαντική αυτή εκδήλωσε έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης (φωτό). 

img_5962.jpg


Στο βήμα της Βουλής θα ανέβουν ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου.

21858865.jpg
Στη Γερουσία της Βουλής / © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας


Ένα παιδί - θαύμα και ένας ρηξικέλευθος ιστορικός

Δύο από τα πιο ηχηρά ονόματα που επελέγησαν για να στελεχώσουν αυτήν την ιστορικής σημασίας για τη χώρα επιτροπή είναι ο διευθυντής ορχήστρας Θεόδωρος Κουρεντζής και ο διεθνούς φήμης και καταξίωσης ιστορικός, Μαρκ Μαζάουερ.

Ο Θεόδωρος Κουρεντζής, διευθυντής ορχήστρας, συνθέτης και ποιητής. Γεννήθηκε στην Αθήνα και εργάζεται στη Ρωσία. (Δείτε εδώ συνέντευξη του διεθνούς φήμης διευθυντή ορχήστρας στην A.V.)

Ο Μαρκ Μαζάουερ, καθηγητής και πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, είναι συγγραφέας της «Πόλης των Φαντασμάτων» που ανατέμνει με την ιστορία της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης κατά τους τελευταίους αιώνες. Έχει γράψει ακόμη και για την Ελλάδα της Κατοχής. (Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Βρετανού ιστορικού στην A.V.)

Η Οργανωτική Επιτροπή της «Επιτροπής 2021» θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, 30 προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπόλοιπες πρωσοπικότητες που συμμετέχουν στην επιτροπή είναι οι Στάθης Καλύβας, Κώστας Κωστής, Νίκος Μουζέλης, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Αριστείδης Χατζής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών και η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου. Επίσης, δεν αποκλείεται να διαδραματίσει κάποιο ρόλο ο χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο άνθρωπος πίσω από τις πετυχημένες τελετής έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. 

Τι ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για την Επιτροπή

Ως επικεφαλής της Επιτροπής, η κυρία Αγγελοπούλου θα έχει ισχυρές αρμοδιότητες, συγκαλώντας και διευθύνοντας πρόσωπα εγνωσμένου κύρους από το χώρο της Πολιτικής, της Επιστήμης, των Τεχνών και εκπροσωπώντας την Επιτροπή εντός και εκτός Ελλάδας.

Όπως ορίζει το Προεδρικό διάταγμα η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» υπάγεται στον Πρωθυπουργό και έχει ίδια νομική προσωπικότητα για την εκπλήρωση του σκοπού της. Όργανα διοίκησής της ορίζεται ότι είναι η Ολομέλεια, ο Πρόεδρος και το Εκτελεστικό Συμβούλιο. Η Ολομέλεια της Επιτροπής , η οποία είναι αρμόδια κυρίως για τον γενικό σχεδιασμό και τη χάραξη της πολιτικής της Επιτροπής, θα αποτελείται από 24 τουλάχιστον μέλη που ορίζονται, χωρίς αμοιβή, με απόφαση του Πρωθυπουργού, ενώ το ανώτατο όριο στη σύνθεσή της είναι 45 μέλη.

img_5963.jpg


Το Εκτελεστικό Συμβούλιο είναι το όργανο διοίκησης και διαχείρισης της περιουσίας της Επιτροπής, συντάσσει τον προϋπολογισμό, τις τυχόν αναθεωρήσεις του και τον απολογισμό, μπορεί να καταρτίζει οργανόγραμμα και αποφασίζει για κάθε άλλο θέμα που αφορά τη λειτουργία της Επιτροπής και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Ολομέλειας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ