Ελλαδα

Η πρόταση ΚΕΠΕ καθιερώνει «εργασιακό μεσαίωνα» στην Ελλάδα

ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασαν την κατάργηση του κατώτατου μισθού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σφοδρές επικρίσεις ακολούθησαν μετά την πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για κατάργηση του βασικού μισθού σε συγκεκριμένες κατηγορίες νέων ανέργων ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι πρόκειται για επιστροφή σε «εργασιακό μεσαίωνα», ενώ και η ΔΗΜΑΡ νωρίτερα την χαρακτήρισε «ακραία πρόταση».

Συγκεκριμένα στο πρώτο τεύχος της νέας μηνιαίας έκδοσης του με τίτλο «Ελληνική Οικονομία», το ΚΕΠΕ, προτείνει «για τους Νέους 15-24 ετών (15-28 ετών διευρυμένος ορισμός) κατάργηση του κατώτατου μισθού έως ένα έτος από την πρόσληψη τους, ώστε να δίνεται ισχυρό κίνητρο στην επιχείρηση να τον/την προσλάβει και να κρίνει την καταλληλότητα του/της (βασικές και μη γνώσεις και δεξιότητες)».

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ προσθέτει ότι η εν λόγω πρόταση γίνεται την ώρα που τα νεανικά όνειρα είναι χαμένα στο λαβύρινθο της κρίσης και οι άνθρωποι στην ακμή της δημιουργικότητας τους, είναι εγκλωβισμένοι στο περιθώριο λόγω της ανεργίας.

Επίσης κάνει λόγο για διαστρέβλωση της έννοιας ανάπτυξη. «Ζητούμε από τα κόμματα της Συγκυβέρνησης να απορρίψουν την κατάπτυστη πρόταση του ΚΕΠΕ , που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα» συνεχίζει και επιπλέον ζητεί από το ΚΕΠΕ «να πατήσει τα πόδια του στη γη και να μην συμπεριφέρεται ως νεοφιλελεύθερο think tank».

«Οι Νέοι Άνθρωποι δεν είναι αριθμοί στα τεφτέρια των υπαλλήλων της τρόικα. Οι Νέοι Άνθρωποι είναι το μέλλον της χώρας και καλό είναι να το αντιληφθούν έστω και την ύστατη στιγμή γραφειοκρατικοί μηχανισμοί και πολιτικά κόμματα» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Η ενσωμάτωση διατάξεων το Νοέμβριο του 2012 στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, που αφορούσαν την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, ήταν φανερό ότι έκτοτε θα "άνοιγε την όρεξη" σε παντός είδους "ρηξικέλευθες" προτάσεις, οι οποίες θα οδηγούσαν σε διάλυση της εργατικής νομοθεσίας και της κοινωνικής συνοχής. Γι' αυτό και η ΔΗΜΑΡ είχε αρνηθεί να το ψηφίσει», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. «Το δρόμο αυτό», συμπληρώνεται, «ακολουθούν και οι ακραίες προτάσεις της μελέτης του ΚΕΠΕ για «δωρεάν εργασία» των νέων με κατάργηση του κατώτατου μισθού για ένα έτος».

Ο υπεύθυνος Εργασίας της αξιωματική αντιπολίτευσης, Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε : «Το ΚΕΠΕ, με την πρότασή του για την κατάργηση του ήδη μειωμένου από το 2012 κατά 32% κατώτερου εγγυημένου μισθού για τους νέους εργαζόμενους, παίζει ουσιαστικά το ρόλο του λαγού της κυβέρνησης και της τρόικας, που προωθούν την μετατροπή της εργασίας των νέων σε σύγχρονο σκλαβοπάζαρο».