Ελλαδα

Ο Χάρτης της κακοκαιρίας (εικόνα)

Έκτακτη προειδοποίηση Αρναούτογλου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καταιγίδα
Καταιγίδα / © INTIME NEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει ήδη τα δυτικά ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου. 

Με τη χρήση περιοχικών προγνωστικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης, είμαστε σε θέση να προβλέψουμε με αυξημένη ακρίβεια και λεπτομέρεια τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο. Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η κατανομή του ολικού υετού έως το βράδυ της Δευτέρας 4/11, όπως προβλέπεται από το μοντέλο Bolam. Όπως προκύπτει τα μεγαλύτερα ύψη βροχής αναμένονται στα δυτικά ηπειρωτικά, το Ιόνιο, τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία.

201911050000_accum_precip_gr_36.jpg


Εφαρμόζοντας κατάλληλο αλγόριθμο που αναπτύχτηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και βασίζεται στο περιοχικό προγνωστικό μοντέλο WRF είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε και την ένταση των ηλεκτρικών φαινομένων στη ατμόσφαιρα (κεραυνοί) κατά τη διάρκεια καταιγίδων. Παράδειγμα αποτελεί ο σχετικός χάρτης που παρουσιάζει την ισχύ της ηλεκτρικής δραστηριότητας το μεσημέρι της Δευτέρας 4/11 με την εντονότερη δραστηριότητα να αναμένεται στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά.

201911041200_wrf-ltng-2km-t36.jpg


Προειδοποίηση Αρναούτογλου για την κακοκαιρία και τους ανέμους

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτηση στο Facebook εφιστά την προσοχή για τους «κατά τόπους πολύ ενισχυμένους ριπαίους νότιους – νοτιοδυτικούς ανέμους, σε θάλασσα αλλά και σε ξηρά, πριν και κατά τη διάρκεια των φαινομένων (βροχής ή καταιγίδας) που αναμένεται να επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας, κατά τη διάρκεια της Δευτέρας από τα δυτικά προς τα ανατολικά».

Ενόψει της κακοκαιρίας, ο γνωστός μετεωρολόγος καλεί τους πολίτες να ασφαλίσουν «αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς», καθώς και να αποφεύγουν «τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια)».

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου για την κακοκαιρία:

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ