Ελλαδα

Μπίζνα με «μαϊμού» αθλητικά παπούτσια - Τα πωλούσαν μέσω Facebook

Διπλό χτύπημα του ΣΔΟΕ σε διακινητές - Τι έκρυβε το εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι του Πειραιά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παπούτσια
Παπούτσια/© Pixabay

Πωλήσεις 3,3 εκατ. ευρώ είχε κάνει μέσω Facebook κύκλωμα διακίνησης «μαϊμού» αθλητικών παπουτσιών που εξαρθρώθηκε από το ΣΔΟΕ.

«Λαβράκι» έβγαλε η επιχείρηση του ΣΔΟΕ για την πάταξη του παραεμπορίου. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα «μαϊμού» αθλητικών παπουτσιών στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία συνδέεται με νέο κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας απομιμητικών προϊόντων. Παράλληλα, εξαρθρώθηκε και ένα ακόμη κύκλωμα διακίνησης αθλητικών προϊόντων «μαϊμού», το οποίο σε μια διετία είχε κάνει πωλήσεις 3,3 εκατ ευρώ μέσω διαδικτύου και εταιρείας ταχυμεταφορών, 

Το χρονικό της υπόθεσης

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, κλιμάκιο υπαλλήλων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και συντονισμένης επιχειρησιακής δράσης από κοινού με το Γ’ Τελωνείο Πειραιά, δέσμευσε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο προέρχονταν από την Κίνα. Ως τελικός προορισμός του εμπορευματοκιβωτίου, βάσει του περιεχομένου των φορτωτικών εγγράφων, δηλωνόταν επιχείρηση στην Αλβανία.

Κατά τον έλεγχο του ανωτέρω εμπορευματοκιβωτίου, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τα ακόλουθα απομιμητικά είδη:

  • 6.672 ζευγάρια αθλητικά υποδήματα ΝΙΚΕ και
  • 1.260 ζευγάρια ADIDAS.

Επίσης, κατασχέθηκαν εντός του εμπορευματοκιβωτίου και 36 χαρτοκιβώτια τα οποία περιείχαν 432 ζεύγη ανώνυμα υποδήματα. Τα συγκεκριμένα ζευγάρια χρησιμοποιήθηκαν ως προκάλυμμα («τάπα») από τους παράνομους εισαγωγείς, προκειμένου να αποκρύψουν τα απομιμητικά υποδήματα και να παραπλανήσουν τις τελωνειακές αρχές.

Η ζημιά για τις εταιρείες των σημάτων εκτιμάται στα 1.055.100 ευρώ. Τα κατασχεθέντα απομιμητικά προϊόντα μεταφέρθηκαν σε πιστοποιημένη επιχείρηση ανακύκλωσης στην Αττική για καταστροφή.

Διπλό χτύπημα σε κυκλώματα που διακινούσαν παπούτσια «μαϊμού» από το ΣΔΟΕ

«Μαϊμού» προϊόντα στο Facebook και παράδοση μέσω.... courier

Με αφορμή την ανωτέρω κατάσχεση, το ΣΔΟΕ -συνεχίζοντας την έρευνα- εντόπισε στις 7 και στις 9 Οκτωβρίου 2019, ένα κύκλωμα εμπορίας απομιμητικών προϊόντων, κυρίως αθλητικών υποδημάτων επώνυμων κατασκευαστών, το οποίο διακινούσε υποδήματα μέσω courier.

Όπως αναφέρει το ΣΔΟΕ σε ανακοίνωσή του, το συγκεκριμένο κύκλωμα στελεχώνεται από πλήθος εμπλεκομένων προσώπων, τόσο «αχυρανθρώπων» όσο και υποκρυπτόμενων, που ταυτοποιούνται σταδιακά. Το συγκεκριμένο κύκλωμα δρούσε μέσω παραπλανητικών αγγελιών πώλησης επώνυμων αθλητικών παπουτσιών, τα οποία πωλούνταν στο Facebook ως αυθεντικά σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές.

Στους εξαπατημένους αγοραστές που πραγματοποιούσαν τις παραγγελίες μέσω του διαδικτύου από ανύπαρκτες ουσιαστικά εταιρείες, έστελναν απομιμήσεις των επώνυμων υποδημάτων, η πληρωμή των οποίων γινόταν μέσω της εταιρείας ταχυμεταφορών με αντικαταβολή, κατά την παραλαβή των προϊόντων από τους πελάτες.

Το ΣΔΟΕ έχει ήδη ζητήσει από την εταιρεία ταχυμεταφορών να δεσμευτούν οι επιστροφές εμπορευμάτων από αγοραστές, καθώς επίσης και το χρηματικό ποσό των αντικαταβολών από την πώληση των απομιμητικών, το οποίο δεν έχει αποδοθεί ακόμη στα μέλη του κυκλώματος.

Τεράστια κέρδη - Άνω των 3 εκατ. ευρώ

Αποκαλυπτικό στοιχείο, για την έκταση της απάτης, αποτελεί το γεγονός ότι σύμφωνα με το έγγραφο που απέστειλε η εταιρεία ταχυμεταφορών έπειτα από σχετικό αίτημα του ΣΔΟΕ, το συνολικό ποσό των αντικαταβολών που έχουν εισπραχθεί τα δύο τελευταία χρόνια από εξαπατημένους καταναλωτές και έχει αποδοθεί στα μέλη του κυκλώματος, ανέρχεται στο ποσό των 3.270.289,80 ευρώ.

Η έρευνα συνεχίζεται, σε συσχετισμό και με πλήθος καταγγελιών ιδιωτών, οι οποίες αποστέλλονται καθημερινά στην Υπηρεσία, για εξαπάτηση από παράνομες ιστοσελίδες πώλησης απομιμητικών εμπορευμάτων.

Για τον λόγο αυτό η Γενική Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. απευθύνει έκκληση προς τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσω του διαδικτύου στην πώληση επώνυμων προϊόντων και σε κάθε περίπτωση να ζητούν τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία πώλησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ