Ελλαδα

Ακατάλληλο το νερό λόγω ραδιενέργειας σε οικισμό του Δήμου Βόλβης

Διαπιστώθηκε υψηλή περιεκτικότητα ισοτόπων ουρανίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρύση
Βρύση/© Pixabay

Ακατάλληλο για κατανάλωση το νερό σε οικισμό του Δήμου Βόλβης λόγω ραδιενέργειας.

Ακατάλληλο για κατανάλωση κρίθηκε το νερό στον οικισμό Μικροκώμης του Δήμου Βόλβης στο νομό Θεσσαλονίκης, καθώς έπειτα από εξέταση των δειγμάτων εντοπίστηκε υψηλή περιεκτικότητα ισοτόπων ουρανίου. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βόλβης (ΔΕΥΑΒ), με ανακοίνωσή της, απαγορεύει στους περίπου 50 κατοίκους την κατανάλωση του νερού, καθώς και τη χρήση του για μαγείρεμα ή άλλες οικιακές χρήσεις, λόγω των υπερβάσεων στις επιτρεπόμενες τιμές ραδιενέργειας.

«Ερευνούμε αυτό το διάστημα τις υπόλοιπες γεωτρήσεις στην περιοχή, είμαστε σε συνεχή επαφή με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και ενεργούμε κατ' εντολή των αρμοδίων. Εάν δεν βρούμε λύση, σε δεύτερη φάση θα μεταφέρουμε νερό στη Μικροκώμη με άλλο αγωγό από τον διπλανό οικισμό του Προφήτη» δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας.

Αφού ξεκαθάρισε ότι οι μετρήσεις στο νερό επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, γνωστοποίησε ότι αυτές του 2018 ήταν καλές. Ωστόσο, οι φετινές έδειξαν περιεκτικότητα σε ουράνιο, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κατανάλωσή του από τους κατοίκους, οι οποίοι πρέπει πλέον να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ