Ελλαδα

«Τζόκερ»: Τελικά ποιοι «κάρφωσαν» στην αστυνομία τα σινεμά;

Τι διαρρέουν πηγές του υπουργείου Πολιτισμού και τι ξεκαθαρίζει η ίδια η Μενδώνη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζόκερ
Τζόκερ

Όλες οι πληροφορίες για τον «Τζόκερ». Η καταγγελία έγινε από «Συριζαία» προϊσταμένη ή από ανταγωνιστές; Μενδώνη: Έχω ζητήσει ΕΔΕ.

Πολλές είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκύψει από τις εφόδους της Αστυνομίας σε δύο κινηματογράφους στην Κυψέλη και στο Μαρούσι, όπου προβαλλόταν η ταινία «Τζόκερ», με την αστυνομία να τονίζει ότι ό,τι έγινε συνέβη έπειτα από καταγγελία δύο γυναικών-υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού.

Μάλιστα, για το θέμα παρενέβησαν περισσότερες από μία φορές ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μάλιστα, η κα Μενδώνη παραχώρησε και συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι αποκαλύπτοντας ότι για το θέμα διενεργείται ΕΔΕ.

Μενδώνη: Έχω ζητήσει τη διενέργεια ΕΔΕ

Η κα Μενδώνη ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι «ομολογώ ότι με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά και στις οικογένειές τους».

Η υπουργός Πολιτισμού καταφέρθηκε εκ νέου κατά των δύο εργαζομένων που προκάλεσαν τους ελέγχους λέγοντας «δύο γυναίκες που είναι μέλη της επιτροπής που γνωμοδοτούν για τις ταινίες υπερέβησαν το όριο των αρμοδιοτήτων τους. Έλεγχος σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι φωνάζεις δυνάμεις καταστολής - υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Τα μέλη της επιτροπής έχουν δελτία ελευθέρας εισόδου σε χώρους ακροαμάτων και θεαμάτων για έλεγχο».

«Τόσο εγώ, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού καταδικάζουμε απερίφραστα τον χειρισμό της υπόθεσης.αταδικάζουμε απερίφραστα τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής. Με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά και τις οικογένειες τους. Είμαι εντελώς αντίθετη με τον τρόπο που έγινε ο έλεγχος από τις δυο κύριες» τόνισε η κα Μενδώνη.

Η υπουργός εξαπέλυσε και κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο χειρισμού του θέματος (σ.σ. υπήρξε και αντίδραση ακόμα και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα), λέγοντας ότι «από την άλλη είναι τουλάχιστον άτυχης ο τρόπος που εκμεταλλεύτηκε το γεγονός η Αξιωματική Αντιπολίτευση» συμπληρώνοντας ότι «για την ώρα, έχω ζητήσει ΕΔΕ για να διαλευκανθεί πώς έγινε ο χειρισμός του θέματος και αν το ήξερε η αρμόδια τμηματάρχης κυρία Αλεξομανωλάκη».

Επίσης, σημείωσε ότι ενημερώθηκε χτες βράδυ από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ για το περιστατικό. «Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ρωτήσω τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού και τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού, αν γνώριζαν κάτι για το θέμα. Η απάντηση που πήρα είναι ότι δεν ήξεραν κι εκείνοι, όπως κι εγώ, τίποτα και βγήκε η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ χτες, όπου αναφέραμε ότι "σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες"».

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι «τα μέλη των επιτροπών μπορεί να είναι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, αλλά μπορεί και όχι», καθώς και ότι «τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον, δεν είχε ποτέ ασκηθεί αυτού του είδους η διαδικασία. Είναι η πρώτη φορά. Διαπιστώνεται ότι υπάρχει ένα θέμα στο πώς ορίζεται η άσκηση ελέγχου γι' αυτό είναι κάτι το οποίο θα δούμε πώς θα το αποσαφηνίσουμε», υπογράμμισε.

Κύκλοι του ΥΠΠΟΑ δείχνουν ανταγωνιστική εταιρεία και «Συριζαία» προϊσταμένη

Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής σύγχρονου πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι η διαδικασία ελέγχου κινητοποιήθηκε κατόπιν καταγγελίας, η οποία προήλθε από ανταγωνιστική εταιρεία διανομής.

Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου απαντώντας στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Instagram σχετικά με τους ελέγχους και ειδικότερα για τα όσα υποστηρίζει περί «εντολής λειτουργών του υπ. Πολιτισμού» επισημαίνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός «ξέχασε να πει ποιοι ήταν αυτοί οι λειτουργοί που ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας».

Όπως λένε από το υπουργείο Πολιτισμού η υπάλληλος που έκανε τον έλεγχο κατέθεσε ενόρκως στην αστυνομία ότι προχώρησε με τον έλεγχο αφού «ενημέρωσε την αρμόδια τμηματάρχη και με τη σύμφωνη γνώμη της διευθύντριας». Η τμηματάρχης, σημειώνουν από το ΥΠΠΟ, είναι η κυρία Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη, η νύφη του πρώην υφυπουργού - επί ΣΥΡΙΖΑ - στο υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Στρατή.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν, ακόμα, ότι την υπηρεσιακή ταυτότητα της υπαλλήλου που της δίνει την ιδιότητα του μέλους της γνωμοδοτικής επιτροπής για την κατάταξη των ταινιών, βάσει της οποίας υπερέβη τις αρμοδιότητες της με τη σύμφωνη γνώμη της κυρίας Αλεξομανωλακη, υπογράφει η γενική γραμματέας επί 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη.

«Επομένως οι σκοτεινοί περίοδοι στις οποίες αναφέρεται στην ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας του ανήκουν κατ’ αποκλειστικότητα. Όσοι επένδυσαν σε πολιτικά κίνητρα, ας τα ψάξουν στο κόμμα τους» καταλήγουν στην απάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα οι ίδιοι κύκλοι του ΥΠΠΟ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ