Ελλαδα

O φύλακας-άγγελος του Πέτρου Τατσόπουλου

Γιάννης Λύρας: Ο γιατρός που έσωσε τη ζωή του Πέτρου Τατσόπουλου μιλάει για τις κρίσιμες στιγμές

prov2.jpg
Μάκης Προβατάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
img_8112_1.jpg
Ο Γιάννης Λύρας φωτογραφημένος κυριολεκτικά ένα λεπτό πριν σώσει τη ζωή του Πέτρου Τατσόπουλου

O πλαστικός χειρουργός Γιάννης Λύρας μιλάει στην ATHENS VOICE για την ανάνηψη που έκανε στον Πέτρο Τατσόπουλο

Τον άνθρωπο που σώζει κυριολεκτικά τη ζωή ενός φίλου μας, θα τον ευγνωμονούμε για πάντα. Τον Γιάννη Λύρα θα τον ευγνωμονούμε όλοι οι φίλοι του Πέτρου Τατσόπουλου, προφανώς και ο ίδιος ο Πέτρος και η οικογένειά του που του έσωσε τη ζωή. Προσωπικά για μένα, είναι ακόμη πιο έντονο γιατί τον Γιάννη Λύρα τον γνωρίζω αρκετά χρόνια.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, αφού είχε τελειώσει το χειρουργείο, και ο Πέτρος είχε μεταφερθεί στην εντατική, μιλήσαμε στο τηλέφωνο με τον Γιάννη Λύρα.

«Ήμουν πίσω από την κάμερα, περιμένοντας τη σειρά μου να μπω στο στούντιο. Μάλιστα τράβηξα μια φωτογραφία που θα στη στείλω. Να σου πω ότι είχαν προηγηθεί δύο θέματα τα οποία με είχαν κάνει να έχω κακό προαίσθημα. Το πρώτο ήταν ένα βίντεο που είχαν δείξει με την περιφορά ενός νεκρού με σεντόνι, το οποίο παρατήρησα ότι τον είχε φορτίσει και το δεύτερο ήταν ότι μετά από αυτό ο Πέτρος είχε μια πολύ έντονη στιγμή, μία έκρηξη, η οποία ήταν ειλικρινής και τον φόρτισε συναισθηματικά. Από τη στιγμή που είπε στον αέρα ότι έχει πρόβλημα μέχρι την στιγμή που τον πήρα στα χέρια μου δεν πέρασε ούτε μισό λεπτό. Όλα έγιναν ακαριαία. Ο Πέτρος ήταν χωρίς τόνο, δεν είχε σφυγμό, είχε πάθει καταπληξία. Εκείνη τη στιγμή ο εγκέφαλος και η καρδιά ήταν σαν να μην υπήρχαν.

Με όλη αυτή την εικόνα του Πέτρου στο στούντιο και μέχρι τη στιγμή που κατέρρευσε στα χέρια μου, ήμουν βέβαιος ότι το πρόβλημα ήταν καρδιαγγειακό και δεν ήταν έμφραγμα. Ξεκινώντας την ανάνηψη τους φώναξα ότι είναι επείγον και να καλέσουν ασθενοφόρο τώρα». 

img_8112.jpg

Αυτό πόση ώρα κράτησε;
Πέρασαν περίπου 15 λεπτά μέχρι να επανέλθουν οι αισθήσεις του.

Δηλαδή ο πρώτος που είδε ο Πέτρος όταν άνοιξε τα μάτια του ήσασταν εσείς; Και τι κάνατε εκείνη τη στιγμή;
Ναι, εγώ ήμουν και έπρεπε να τον στηρίξω ψυχολογικά γιατί σίγουρα είχε περάσει τον τρόμο του θανάτου. Έτσι κάνουμε πάντα σε αυτά τα περιστατικά. Προσπάθησα να τον καθησυχάσω κάνοντάς του και λίγη πλάκα. Του είπα ότι δεν έχει πάθει έμφραγμα, ότι θα τον πάνε σε ένα συνεργείο να τον επιδιορθώσουν και μάλιστα του είπα το μόνο που δεν θέλω να μου ζητήσει ήταν να του δώσω φιλί της ζωής. Η ανάνηψη είχε πετύχει τόσο πολύ που μπόρεσε και μίλησε στο τηλέφωνο με την γυναίκα του πριν τον πάρει το ασθενοφόρο.

Στους τραυματιοφορείς δώσατε κάποια συγκεκριμένη οδηγία;
Ναι, τους είπα ότι το πρόβλημα είναι καρδιοαγγειακό και να μη χάσουν χρόνο πηγαίνοντάς τον σε τμήμα εμφραγμάτων.

Τώρα είναι 11:00 το βράδυ της Τρίτης και ξέρουμε ότι έχει γίνει η επέμβαση και έχει πάει καλά. Ξέρετε κάτι άλλο εσείς;
Μίλησα με τον γιατρό που τον χειρούργησε και μου είπε ότι αντικατέστησαν την μισή αορτή. Χρειάστηκε να του γίνει πολύ σοβαρή επέμβαση. Όμως αν όλα πάνε καλά δεν θα ξαναπάθει ποτέ τίποτα. 

Θα σας το πω όπως το σκέφτομαι: Εσείς είστε οι επί γης θεοί.
Θα σου πω αυτό που σκέφτομαι εγώ: Ελπίζω μετά από αυτό ο Πέτρος να πιστέψει στον Θεό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ