Ελλαδα

Συμπόσιο στη μνήμη του Σταύρου Τσακυράκη

Στη γενέτειρά του τον Μόλυβο Λέσβου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σταύρος Τσακυράκης
Σταύρος Τσακυράκης © INTIMENEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Συμπόσιο στη μνήμη του Σταύρου Τσακυράκη στη γενέτειρά του τον Μόλυβο Λέσβου.

Συμπόσιο στη μνήμη του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη λαμβάνει χώρα σήμερα και αύριο στη Μήθυμνα της Λέσβου. Ο τίτλος του συμποσίου είναι «Η νομική και πολιτική σκέψη του Σταύρου Τσακυράκη μέσα από τα μάτια φίλων, συναδέλφων και μαθητών του», οι οποίοι και έλαβαν τη σχετική πρωτοβουλία για τη διοργάνωσή του. Το συμπόσιο ξεκινά σήμερα στις 10.30.

Το Συμπόσιο έχει σκοπό να τιμήσει τον μεγάλο πανεπιστημιακό δάσκαλο και δημόσιο διανοητή, ο οποίος άφησε τον Ιούλιο του 2018 την τελευταία του πνοή στην αγαπημένη του γενέτειρα, τον Μόλυβο. Οι θεματικές του Συμποσίου θα εστιάσουν σε ζητήματα που απασχόλησαν έντονα τον επιστημονικό στοχασμό και τις τακτικές δημόσιες παρεμβάσεις του Σταύρου Τσακυράκη, όπως η δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του λόγου, η πολιτική. Το Συμπόσιο θα ολοκληρωθεί με μία στρογγυλή τράπεζα για την προσωπικότητα του Σταύρου Τσακυράκη, καθώς και τις αρχές και τις αξίες που πρέσβευε και τηρούσε σε όλη του τη ζωή.

Οι ομιλητές θα καλύψουν τις ακόλουθες θεματικές ενότητες: Δικαιώματα, Δικαστική εξουσία, Πολιτική και Ελευθερία του Λόγου. Το συμπόσιο θα ολοκληρωθεί το Σάββατο στις 21.00. Την οργανωτική επιτροπή απαρτίζουν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Σήφης Πολυμίλης και ο Πάσχος Μανδραβέλης.

Ο Σταύρος Τσακυράκης γεννήθηκε στη Μήθυμνα της Λέσβου το 1951 και ήταν καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με έντονη αντιδικτατορική δράση στα νεανικά του χρόνια, για την οποία φυλακίστηκε και βασανίστηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Επειτα από μια μακρά ακαδημαϊκή καριέρα, τον Απρίλιο του 2018 έκανε το τελευταίο μάθημα σε μια κατάμεστη αίθουσα, καθώς θα συνταξιοδοτούνταν στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς 2017-2018. Τρεις μήνες μετά τη συνταξιοδότησή του απεβίωσε (21 Ιουλίου 2018) αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη, μέρος της οποίας θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί στο διήμερο συμπόσιο στη γενέτειρά του, τη Λέσβο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ