Ελλαδα

Εύβοια: Καμένη γη και ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή

Οριοθετημένη η φωτιά, χωρίς ενεργό μέτωπο - Παραμένει επικίνδυνη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η επόμενη μέρα στην Εύβοια
Η επόμενη μέρα στην Εύβοια / © INTIME NEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι φλόγες υποχωρούν και αποκαλύπτουν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στην περιοχή Δίρφυος-Μεσσαπίων.

Καλύτερη είναι η εικόνα από το πύρινο μέτωπο που καίει χιλιάδες στρέμματα δασικής γης στην κεντρική Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής η φωτιά είναι οριοθετημένη και χωρίς ενεργό μέτωπο. Ωστόσο, όλες οι δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή καθώς η φωτιά παραμένει επικίνδυνη. Οι φλόγες υποχωρούν και αποκαλύπτουν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στην περιοχή Δίρφυος-Μεσσαπίων.

Λίγο πριν δύσει ο ήλιος τα 7 αεροσκάφη που επιχειρούσαν στο σημείο έκαναν από μία ακόμη ρίψη προληπτικά. Αυτή την ώρα στο εσωτερικό της χαράδρας επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής θα χρειαστούν μέρες ακόμη για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Από το πρωί μέχρι και την δύση του ηλίου επιχειρούσαν συνεχώς και τα εναέρια μέσα, καθώς και τα δύο ιταλικά και ένα ισπανικό, που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αίτημα για συνδρομή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU). Συμμετέχει ακόμα ένα συντονιστικό αεροσκάφος καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ συνδράμουν 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του στρατού, 10 υδροφόρες και 8 μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ και 38 εθελοντές πυροσβέστες με 6 εθελοντικά οχήματα.

416834-1.jpg

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική βοήθησε σήμερα το γεγονός ότι είχαν πέσει οι άνεμοι, αλλά εκτιμούν ότι θα χρειαστούν μέρες για να σβηστεί η καταστροφική πυρκαγιά. Επίσης υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων

Σαφείς ενδείξεις για εμπρησμό

Σαφείς ενδείξεις για εμπρησμό έχουν τα κλιμάκια διεύθυνσης αντιμετώπισης εμπρησμού στο σημείο έναρξης της φωτιάς στην Εύβοια, στην περιοχή Αγριλίτσα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι αρχές βρίσκονται σε διαδικασία συλλογής στοιχείων για να σχηματίσουν δικογραφία ενδεχομένως και σε βάρος προσώπων.

LIVE: Firefighters battle wildfires on Greek island of Evia

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για ένα όχημα και μοτοσικλέτες που βρέθηκαν στην περιοχή και μπορεί να σχετίζονται με τη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 3:18 τα ξημερώματα της Τρίτης. Οι ανακριτικές αρχές έχουν πάρει μέχρι στιγμής 25 καταθέσεις και από την πρώτη στιγμή υπήρχαν υπόνοιες για εμπρησμό.

Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιά κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη
Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιά κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη/ © ΑΠΕ ΜΠΕ/ Βασίλης Ασβεστόπουλος

Ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων είπε ότι λίγες μέρες πριν τη μεγάλη πυρκαγιά, την Παρασκευή, σε απόσταση 7 χιλιομέτρων, είχε ξεσπάσει και πάλι πυρκαγιά στις 3 το πρωί.

Στάχτη σχεδόν 22.680 στρέμματα γης 

Περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) είχαν γίνει στάχτη στο Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14 Αυγούστου.

Αυτό προκύπτει από τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2.

Locals help firefighters extinguish wildfires raging on Greek island of Evia

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η τελική έκταση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και σήμερα.

Επιτυχής η επέμβαση στον τραυματία εθελοντή πυροσβέστη

Σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε ο εθελοντής πυροσβέστης που υπέστη εγκαύματα στα χέρια στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στην Εύβοια.

«Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και έγινε καθώς υπήρχαν εγκαύματα β’ και γ’ βαθμού στο δεξί χέρι από τα δάχτυλα έως τον αγκώνα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης χρησιμοποιήθηκαν δερματικά μοσχεύματα από υγιείς ιστούς. Είναι μία από τις πολλές επεμβάσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν», μετέδωσε η ΕΡΤ για τον πυροσβέστη που τραυματίστηκε την πρώτη ημέρα της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια.

Εύβοια, η επόμενη μέρα
Εύβοια, η επόμενη μέρα / © INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ