Ελλαδα

Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το νησί - Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί - «Πρώτο μας μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δύσκολη νύχτα καθώς μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην κεντρική Εύβοια
Δύσκολη νύχτα καθώς μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην κεντρική Εύβοια/©INTIMENEWS/ΔΗΜHΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Φλέγεται η κεντρική Εύβοια, με τέσσερις οικισμούς να εκκενώνονται και ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται επί ποδός.

Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για το πύρινο μέτωπο στο κεντρικό τμήμα της Εύβοιας. Με τα εναέρια μέσα να σταματούν τις ρίψεις νερού με το τελευταίο φως της ημέρας, οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να οριοθετηθεί η πυρκαγιά, που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή της Αγριλίτσας. Την ίδια στιγμή χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ έχουν δημιουργήσει χώρο προληπτικής προστασίας πριν από την πόλη των Ψαχνών, όπου έχουν μεταφερθεί κάτοικοι από οικισμούς που εκκενώθηκαν. Το καλό νέο είναι ότι οι άνεμοι έχουν κοπάσει.

Καταστροφές σπιτιών έχουν αναφερθεί στο Μακρυμάλλη, τον έναν από τους τέσσερις οικισμούς (σ.σ. Πλατανιάς, Σταυρός και Κοντοδεσπότι οι υπόλοιποι) που εκκενώθηκαν. Στον συγκεκριμένο οικισμό, όπου μπήκαν οι φλόγες, πυροσβεστικά οχήματα και ισχυρές πεζοπόρες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ζώνη προστασίας. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για καμένα αυτοκίνητα, ενώ άγνωστο παραμένει αν έχουν καεί ζώα σε στάνες.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλης Βαθρακογιάννης, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας οι φλόγες ξεπερνούσαν σε ύψος τα 20 μέτρα. Τόνισε, ακόμη, ότι οι πυροσβέστες θα δώσουν ολονύχτια μάχη, έχοντας «σύμμαχό» τους την εξασθένηση των ανέμων.

Πύρινη λαίλαπα κάνει στάχτη δάσος στην Εύβοια
Πύρινη λαίλαπα κάνει στάχτη δάσος στην Εύβοια/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Μάχη με τις φλόγες δίνουν στην Εύβοια οι πυροσβέστες/
Μάχη με τις φλόγες δίνουν στην Εύβοια οι πυροσβέστες/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Μητσοτάκης: Απόλυτη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού

Για μια «δύσκολη πυρκαγιά» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Χαλάνδρι. Όπως είπε, η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της από αύριο το πρωί (σ.σ. Τετάρτη) τέσσερα καναντέρ από Ιταλία και Κροατία μετά το αίτημα που έγινε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής

Από τη μεριά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην έκτακτη σύσκεψη, υποστήριξε ότι «οι συνθήκες είναι δύσκολες», προσθέτοντας: «Προτεραιότητά μας είναι η διάσωση των ανθρώπων, η μετακίνησή τους σε ασφαλές μέρος και η διάσωση και προστασία των περιουσιών τους».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής/©INTIMENEWS/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά, κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στο νοσοκομείο με εγκαύματα εθελοντής - Αναπνευστικά προβλήματα για πυροσβέστη

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί, την ώρα που ένας εθελοντής της Πολιτικής Προστασίας υπέστη εγκαύματα και ένας πυροσβέστης παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα. Η ατμόσφαιρα τόσο στις περιοχές, όπου οι φλόγες έκαναν στάχτη τα πάντα στο πέρασμά τους όσο και σε σημεία αρκετά χλμ. μακριά από το πύρινο μέτωπο, ήταν αποπνικτική.

Το ΕΚΑΒ έχει παράσχει βοήθεια σε κατοίκους του νησιού, οι οποίοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω του πυκνού καπνού.

Πυρκαγιά στην Εύβοια
Πυρκαγιά στην Εύβοια/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Φωτιά στην Εύβοια
Φωτιά στην Εύβοια/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Μάχη με τις φλόγες και τον χρόνο - Τεράστια κινητοποίηση

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην περιοχή Αγριλίτσας (όπου λίγο μετά τις 03.00 τα ξημερώματα της Τρίτης εκδηλώθηκε η φωτιά) επιχειρούν:

  • 227 πυροσβέστες,
  • 75 οχήματα,
  • 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού,
  • δυνάμεις εθελοντών, καθώς και
  • το κινητό Επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ»

Από αέρος επιχειρούν έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα . Η ισχύς των ανέμων ξεπέρασε τα 8 μποφόρ κατά διαστήματα, με αποτέλεσμα τα καναντέρ να σταματήσουν για αρκετές ώρες τις ρίψεις, καθώς οι αναταράξεις ήταν μεγάλες και η ορατότητα λόγω του πυκνού καπνού χαμηλή.

Ελικόπτερο επιχειρεί στη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια

Συνεχείς ρίψεις νερού από ελικόπτερα στο πύρινο μέτωπο της Εύβοιας
Συνεχείς ρίψεις νερού από ελικόπτερα στο πύρινο μέτωπο της Εύβοιας/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Ήχησαν οι καμπάνες στα χωριά - Πόρτα πόρτα πήγαιναν οι πυροσβέστες

Από τις πρώτες ώρες που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, είχε ενεργοποιηθεί μηχανισμός ενημέρωσης των κατοίκων σε οικισμούς που βρίσκονταν κοντά στο πύρινο μέτωπο ή θα μπορούσαν -βάσει των μοντέλων πρόβλεψης- να απειληθούν από τις φλόγες. 

Ηλικιωμένοι, νέοι και παιδιά απομακρύνθηκαν από τους πυροσβέστες, οι οποίοι πήγαν σχεδόν πόρτα - πόρτα για να σιγουρευτούν ότι δεν θα μείνει κάποιος πίσω. Η απομάκρυνση των πολιτών έγινε με λεωφορεία.

Κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω της φωτιάς στην Εύβοια

Κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω της φωτιάς στην Εύβοια

Κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω της φωτιάς στην Εύβοια

Κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω της φωτιάς στην Εύβοια

Από το πρωί, πάντως, υπήρχε συνεχής ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να εγκαταλείψουν γρήγορα και οργανωμένα τα χωριά τους. Ειδικότερα, μονάδες της ομάδας Δίας και Άμεσης Δράσης καλούσαν με μεγάφωνα τους πολίτες να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Όπως και έγινε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ