Ελλαδα

Πώς και προς τα πού θα κινηθεί η φωτιά στην Εύβοια (video)

Σύμφωνα με το προγνωστικό σύστημα IRIS

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προσομοίωση της δασικής πυρκαγιάς στην Εύβοια - 13/08/2019

Το προγνωστικό σύστημα IRIS ενεργοποιήθηκε για να ενημερώσει τις Αρχές για το πύρινο μέτωπο της Εύβοιας.

Σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια που καίει από τα ξημερώματα δάσος χαρακτηρισμένο ως NATURA. Σε επιφυλακή βρίσκονται τα χωριά Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων για το ενδεχόμενο εκκένωσης.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται την τελευταία ώρα δεν επιτρέπει τις αρχές να είναι αισιόδοξες. «Σηκώθηκαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή και η φωτιά κατακαίει πευκοδάσος ανεξέλεγκτα παρά την μεγάλη υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν οι ενισχυμένες επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας», δήλωσε νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης της Ευβοίας και νέος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός τονίζοντας συγχρόνως πως «πρόκειται για δύσβατη περιοχή στην οποία δεν μπορούν να έχουν καλή πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις».

Το προγνωστικό σύστημα IRIS ενεργοποιήθηκε για να ενημερώσει τις Αρχές για την πορεία του μετώπου και την εξάπλωση της πυρκαγιάς τις επόμενες 24 ώρες .

Υπενθυμίζεται ότι το προγνωστικό σύστημα «IRIS» αναπτύχθηκε και λειτουργεί επιχειρησιακά στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων κρατών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ