Ελλαδα

Οι μετεωρολόγοι ανησυχούν: Ακραία φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Καλλιάνος, Αρναούτογλου, Κολυδάς και οι προβλέψεις της ΕΜΥ μέχρι την Πέμπτη

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία
Κακοκαιρία / © INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ραγδαία η επιδείνωση του καιρού από το βράδυ του Σαββάτου. Τι λένε οι μετεωρολόγοι.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από πρόσκαιρα ενισχυμένους ανέμους και πιθανόν χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και πιθανόν τη δυτική Στερεά, σύμφωνα με Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις βραδινές ώρες του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι πολύ μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται από σήμερα τη νύχτα στο νομό Θεσσαλονίκης, τον Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική και από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στις Σποράδες, τα νότια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης καθώς και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Τα φαινόμενα από το μεσημέρι της Κυριακής και από τα βορειοδυτικά, βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Τρεις μετεωρολόγοι, οι Γιάννης Καλλιάνος, Σάκης Αρναούτογλου και Θανάσης Κολυδάς, συστήνουν προσοχή και προειδοποιούν ότι τα καιρικά φαινόμενα θα είναι έντονα.

«Από το βράδυ εκπέμπω SOS για περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Εύβοιας, των Σποράδων και του βορείου Αιγαίου με αρκετό νερό συνοδεία ενδεχομένως ισχυρών ανέμων», δήλωσε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Γιάννης Καλλιάνος. «Από το βράδυ θα μπει ένα σύστημα με ισχυρές καταιγίδες και αρχικά θα επηρεαστεί το βόρειο Ιόνιο», πρόσθεσε ο μετεωρολόγος προσθέτοντας ότι αύριο από την κακοκαιρία θα επηρεαστούν κυρίως περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της βόρειας Αττικής».

slide_jul132.jpg

Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, ο καιρός θα κάνει ένα μικρό «διάλειμμα» τη Δευτέρα με «άνευ σημασίας βροχές» αλλά από την Τρίτη «έρχεται άλλο με βροχές και καταιγίδες σε όλη την ηπειρωτική χώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν τη χώρα μας τις επόμενες ώρες. Συγκεκριμένα, ο Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook αναφέρει χαρακτηριστικά: 

«Καλημέρα φίλες και φίλοι! Ήρεμα κυλούν και θα κυλούν τα πράγματα από πλευράς καιρού τουλάχιστον μέχρι και αργά το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές της χώρας με κάποιες τοπικές μπόρες στα ορεινά κυρίως της βόρειας Ελλάδας τις θερμές ώρες της ημέρας. Επιδείνωση όμως του καιρού προβλέπεται από αργά το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών-μεταμεσονύχτιων ωρών στα δυτικά και βόρεια».

 

 

Ο μετεωρολόγος Θανάσης Κολυδάς ανήρτησε στο Twitter μια εικόνα με την κακοκαιρία που πλήττει αυτή τη στιγμή τις δυτικές βαλκανικές χώρες, επισημαίνοντας ότι αυτό το μέτωπο «θα κινηθεί νοτιοανατολικά».

Οι προβλέψεις της ΕΜΥ μέχρι την Πέμπτη

Το βράδυ αναμένεται επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία στην κεντρική Μακεδονία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα επεκταθούν νοτιοανατολικά.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις με όμβρους τις απογευματινές ώρες και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Από το βράδυ αρχικά στη δυτική και σταδιακά και στην κεντρική Μακεδονία θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, που θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στα βόρεια τοπικές νεφώσεις με όμβρους στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Από το βράδυ αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και βαθμιαία στην Ήπειρο θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στα νότια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους τις απογευματινές ώρες. Τη νύχτα στα βόρεια θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς τοπικά έως 5 μποφόρ.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 που θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα νότια γενικά αίθριος. Στα βόρεια τοπικές νεφώσεις που τη νύχτα θα αυξηθούν. Άνεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 4 και στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ, που τη νύχτα θα στραφούν σε δυτικούς με την ιδια ένταση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους κυρίως στα γύρω ορεινά. Από το βράδυ θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές . Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Για αύριο Κυριακή στα κεντρικά και βόρεια αναμένονται νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως μέχρι το μεσημέρι. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι η Μακεδονία, η Θράκη, το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και πιθανώς η δυτική Στερεά. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 4 ή ανατολικοί 5 μποφόρ που θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν αρχικά στα δυτικά και μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές. Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις τοπικά 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και πιθανώς τη δυτική Στερεά θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα από τα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν. Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 που θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα βορειότερα τμήματα. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν. Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ που στα βόρεια θα στραφούν σε ανατολικούς με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν. Στα νότια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες. Άνεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Βελτίωση το βράδυ. Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ που θα στραφούν σε ανατολικούς με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν. Άνεμοι: Μεταβλητοί 4 και στα νότια ανατολικοί έως 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα γίνουν βόρειοι με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι στα δυτικά και τα βόρεια θα γίνουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Την Τρίτη νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά πιθανόν κατά τόπους να είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Βελτίωση του καιρού το βράδυ στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στα βόρεια 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

Την Τετάρτη στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα δυτικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ