Ελλαδα

Γνώριζαν για τον κίνδυνο επίθεσης του Ρουβίκωνα στη Βουλή

Στη δημοσιότητα η αλληλογραφία της αρμόδιας υπηρεσίας προς τον αρχηγό της ΕΛΑΣ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
parliament-attack
Επίθεση με μπογιές στο κτίριο της Βουλής © INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δύο έγγραφα αποκαλύπτουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ανησυχούσαν από τη δράση ομάδων τύπου «Ρουβίκωνα».

Να ενισχυθούν τα μέτρα ασφάλειας γύρω από τη Βουλή λόγω ανησυχιών από τη δράση ομάδων τύπου «Ρουβίκωνα» είχε ζητήσει η Υπηρεσία Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων (ΥΑΒΕ ) μερικές μέρες πριν την επίθεση μελών της αναρχικής οργάνωσης με μπογιές και καπνογόνα στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Την αποκάλυψη κάνει η «Καθημερινή» φέρνοντας στη δημοσιότητα δύο έγγραφα που συνέταξε η ΥΑΒΕ στις 13 και 15 Μαΐου. Το πρώτο έγγραφο συνετάχθη μετά την καταδρομική επίθεση με μολότοφ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και την καταδρομική επίθεση στο Α.Τ. Καισαριανής και αποδέκτης ήταν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.. Το έγγραφο κοινοποιήθηκε και στον πρόεδρο της Βουλής και σε αυτό οι επιτελείς της ΥΑΒΕ επεσήμαιναν το ενδεχόμενο καταδρομικής επίθεσης ατόμων ή συλλογικοτήτων του αναρχικού - αντιεξουσιαστικού χώρου κατά της εγκατάστασης του μεγάρου της Βουλής και ζητούσαν τη συνδρομή αστυνομικών της ΔΑΕΑ. «Κρίνεται σκόπιμο όπως εξωτερικές δυνάμεις της ΓΑΔΑ που διατίθενται στη Βουλή ενισχυθούν καθ’ όλο το 24ωρο για την αποτροπή, μαζί με την αστυνομική δύναμη της ΥΑΒΕ, τυχόν έκνομης ακτιβιστικής επίθεσης. Τέτοιου είδους πράξεις θα είχαν όχι μόνο ουσιαστικό, αλλά και συμβολικό χαρακτήρα και παράλληλα θα γνώριζαν τεράστια δημοσιότητα», αναφέρεται στο έγγραφο, ενώ τονίζεται ότι απαιτείται ενίσχυση της δύναμης που διατίθεται στην εξωτερική περίμετρο της Βουλής για την αποθάρρυνση εγκληματικών ενεργειών και την παροχή ασφάλειας και προστασίας.

Το δεύτερο έγγραφο ήρθε στις 15η Μαΐου και ενώ είχε προηγηθεί η επίθεση με μπογιές μελών του «Ρουβίκωνα» στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ. Σε αυτό η ΥΑΒΕ ενημέρωνε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για το πλέγμα μέτρων που είχαν αναπτύξει εξωτερικά του κτιρίου της Βουλής, «λαμβάνοντας υπόψη τη δραστηριότητα των ατόμων του γνωστού χώρου». Στο έγραφο γινόταν αναφορά σε εποχούμενες περιπολίες περιμετρικά του Κοινοβουλίου και στην ενίσχυση με προσωπικό της Ασφάλειας της Βουλής τόσο του κεντρικού φυλακίου όσο και του χώρου πίσω ακριβώς από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Όπως σημειώνει η «Καθημερινή» παρά τις σχετικές επισημάνσεις, η ΥΑΒΕ με άνωθεν απόφαση ενισχύθηκε με μόλις μισή διμοιρία της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), ήτοι με 3-4 αστυνομικούς.

Τη στιγμή πάντως που μέλη του Ρουβίκωνα έκαναν την επίθεση στη Βουλή οι αστυνομικοί της διμοιρίας βρίσκονταν στην ανωφέρεια της Βασ. Γεωργίου, δηλαδή κοντά στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», και δεν ενεπλάκησαν εγκαίρως στο συμβάν.

Μετά την επίθεση διατέθηκε ολόκληρη διμοιρία –δηλαδή 8-10 αστυνομικοί– της ΥΜΕΤ για την ενίσχυση της φύλαξης του Κοινοβουλίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY