Ελλαδα

Πέντε νεκροί από την εποχική γρίπη την περασμένη εβδομάδα

Kαταγράφεται σαφής μείωση της κυκλοφορίας των ιών της γρίπης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nosokomeio.jpg
© INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καταγράφεται σαφής μείωση της κυκλοφορίας των ιών της γρίπης, γεγονός που αποτυπώνεται στον μειωμένο αριθμό των θυμάτων αλλά και των σοβαρών κρουσμάτων που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η εποχική γρίπη βρίσκεται σε φάση υποχώρησης για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, και όπως προκύπτει από την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά το διάστημα 18 -24 Μαρτίου δηλώθηκαν άλλοι πέντε νεκροί από τις επιπλοκές της γρίπης και άλλοι πέντε άνθρωποι εισήχθησαν σε ΜΕΘ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που πυροδότησε στον οργανισμό τους η εποχική γρίπη. Κυρίαρχο στέλεχος αποτελεί ο λεγόμενος πανδημικός ιός Α(Η1Ν1), δηλαδή ο ιός που επικρατούσε το 2009 στην πανδημία γρίπης.

Ο κατάλογος των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 127. Από τους 127 νεκρούς οι 114 κατέληξαν νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και οι 13 σε θάλαμο, με το ερώτημα να παραμένει μετέωρο «δεν υπήρχε διάθεσιμη κλίνη ΜΕΘ ή κρίθηκε πως δεν χρειάζεται να εισαχθούν για εντατική νοσηλεία;».

Από την αρχή της εφετινής περιόδου γρίπης, δηλαδή τυπικά από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά επί της ουσίας από την αρχή του έτους που εντάθηκε η επιδημία, έχουν καταγραφεί 373 σοβαρά κρούσματα εποχικής γρίπης. Εξ αυτών, τα 360 περιστατικά χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ