Ελλαδα

Γιάννης Μπεχράκης: Η δραματική ιστορία επιβίωσης στη Σιέρα Λεόνε

Όταν τον είχαν πυροβολήσει αντάρτες κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
  • 62224-137655.jpg
    Newsroom
  • 1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης πέθανε σε ηλικία 59 ετών, νικημένος από τον καρκίνο.

Φωτογράφος του Reuters είχε καλύψει πολεμικές συγκρούσεις σε πολλές χώρες του κόσμου. Το 2014 είχε μιλήσει στο TEDxAthens για τα όσα δραματικά βίωσε το 2000 στη Σιέρα Λεόνε.

Όπως είπε, είχε δεχτεί τα πυρά ενόπλων και αναγκάστηκε να κρυφτεί μέσα στη ζούγκλα για να γλιτώσει. Μια σφαίρα τον τραυμάτισε ελαφρά στο πόδι. Όμως, ο φίλος του Αμερικανός δημοσιογράφος, Κέρτ Σορκ, πέθανε ακαριαία αφού δέχθηκε μια σφαίρα στο κεφάλι. Δίπλα του έπεφταν νεκροί οι στρατιώτες που τους συνόδευαν. Καθώς έτρεχε για να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο, οι σφαίρες σφύριζαν γύρω του. Έφθασε στο σημείο να καλυφθεί με λάσπη για να μην τον εντοπίσουν.

«Τον Μάιο του 2000, μαζί με τον συνάδελφο και φίλο, Κερτ Σορκ, μας ανατέθηκε η αποστολή να πάμε στη Σιέρα Λεόνε για να καλύψουμε τις ταραχές. Οι επαναστάτες του RUF είχαν αρχίσει επιθέσεις στις πόλεις, είχαν απαγάγει 500 κυανόκρανους των Ηνωμένων Εθνών και πλησίαζαν στην πρωτεύουσα Φρι Τάουν.

» Στις 24 Μαΐου ξεκινήσαμε να συναντήσουμε μια μονάδα παραστρατιωτικών, που θα επιχειρούσαν να ανακαταλάβουν μια πόλη περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια της Φρι Τάουν, στις περιοχές με τα αδαμαντωρυχεία. Το μέρος ήταν εκτός της εποπτείας του ΟΗΕ, που δεν απομακρυνόταν από τη Φρι Τάουν.

» Τα μέλη της αποστολής είχαν μοιραστεί σε δυο αυτοκίνητα. Το δικό μας, μια λευκή Mercedes, ήταν μπροστά και ακολουθούσε ένα τζιπ. στο οποίο επέβαινε ο Μιγκέλ Χιλ του Associated Press. Προχωρούσαμε στον μοναδικό δρόμο της περιοχής, όταν ξαφνικά είδα τους αντάρτες. Βγήκαν πίσω από τα δέντρα της ζούγκλας, όπου ήταν κρυμμένοι, και άρχισαν να μας πυροβολούν» εξήγησε.

Δειτε περισσοτερα