Ελλαδα

Καλλιάνος: Αν ορισμένοι περιμένατε σκι στο Λαύριο δεν ευθύνομαι

«Έχω αποδείξει και με το παραπάνω αν ξέρω να κάνω καλά τη δουλειά μου όλα αυτά τα χρόνια»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kallianos
Γιάννης Καλλιάνος

Με μια μακροσκελή αλλά και ενοχλημένη ανάρτηση, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος απαντά σε όσους έσπευσαν νa τον κατηγορήσουν για τις προβλέψεις του, περί «χιονιά της δεκαετίας».

Αναφέρει στην σελίδα του στο facebook:

ΠΡΟΣΟΧΗ :

Αναφερόμενος σε ορισμένους φίλους που θύμωσαν λόγω του ότι δεν θα θαφτεί όλη η χώρα από το χιόνι, έχω να αναφέρω τα εξής :

-Για τη συγκεκριμένη κακοκαιρία έβγαλα τρεις (3) ακριβώς ανακοινώσεις. Η πρώτη, πριν από 4 ημέρες, που είχε τίτλο : «Έρχεται πράγματι ιστορικός χιονιάς;»
Εκεί εξήγησα αναλυτικά ότι ΑΝ διατηρηθούν τα προγνωστικά στοιχεία φαίνεται ότι έρχεται κάτι πολύ ισχυρό. Δεν μίλησα για συγκεκριμένες περιοχές και μάλιστα τόνισα ότι επειδή ορισμένες φορές τα δεδομένα αλλάζουν καλό θα ήταν να κάνουμε 2 ημέρες ακόμη υπομονή έως ότου σας δώσω τα τελικά στοιχεία.

- Μετά από 2 ημέρες βγάζω τη δεύτερη ανακοίνωση που είχε τίτλο : «Χιόνια από τη Βόρεια Αττική έως και την Αλεξανδρούπολη»
Εκεί μίλησα με λεπτομέρεια (παρόλο που είχαμε τεράστιες διαφωνίες μεταξύ των μοντέλων) για τις περιοχές και τα υψόμετρα χιονοπτώσεων. Ουδέποτε αναφέρθηκα για το κέντρο της Αθήνας.

- Σήμερα, εξήγησα για ποιο λόγο υπήρχαν διαφοροποιήσεις στις προγνώσεις των Μετεωρολόγων. Μίλησα για σχεδόν "τυφλή" πρόγνωση εξαιτίας της επιμονής των μοντέλων να διαφωνούν ακόμη και σήμερα. Παρόλα αυτά για άλλη μια φορά σας εξήγησα ότι οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν τα κεντρικά και βόρεια πεδινά και μάλιστα για άλλη μια φορά τόνισα ότι πρόσκαιρη θα χιονίσει μόνο από τα βόρεια προάστια και βορειότερα στην Αττική.

- Θα σας παρακαλέσω πολύ την επόμενη φορά που θα ανακοινώσω σοβαρή μεταβολή του καιρού να διαβάζετε όλα μου τα κείμενα και όχι μόνο τους τίτλους. Και αν δεν έχετε όρεξη να διαβάσετε τα κείμενα, θα έπρεπε να είχατε δει το ερωτηματικό στον τίτλο της 1ης μου ανακοίνωσης διότι τότε σας εξήγησα αυτό που έβλεπα και όχι αυτό που θα ερχόταν. Γιαυτό σας μίλησα για πιθανές μικρές διαφοροποιήσεις.

- Αν ορισμένοι από εσάς αναμένατε να κάνετε ΣΚΙ στο Λαύριο ή να φορέσετε χιονοπέδιλα στο Σούνιο, συγγνώμη αλλά δεν ευθύνομαι εγώ. Θα έπρεπε να είχατε ασχοληθεί και να διαβάσετε όλα τα κείμενα με ησυχία.

- Έχω αποδείξει και με το παραπάνω αν ξέρω να κάνω καλά τη δουλειά μου όλα αυτά τα χρόνια. Γνωρίζω πολύ καλά πόσες φορές έχω δώσει δύσκολες εξετάσεις και αν κατάφερα να από τυπώσω από πριν την εξέλιξη του καιρού η όχι. Είμαι σίγουρος για τη δουλειά μου και θα συνεχίσω να την κάνω με τον ίδιο τρόπο και αγάπη.

- Απλά θα πρέπει κάποιοι από εσάς να μάθετε να διαβάζετε όλα όσα γράφω και όχι να βγάζετε τα δικά σας συμπεράσματα με βιαστικό τρόπο επειδή επιθυμείτε τα χιόνια. Τα χιόνια τα θέλω και εγώ, ίσως πολύ παραπάνω απ'οσο μπορείτε να φανταστείτε.

- Ότι σας είχα πει εδώ και μέρες, αυτό και θα γίνει. Επομένως, παρόλο που σχεδόν "τυφλά" έκανα πρόγνωση αυτή τη φορά εξαιτίας της αστοχίας των μοντέλων, νομίζω ότι από την 2η αναλυτική μου ανακοίνωση σας ανέλυσα ακριβώς την εξέλιξη του καιρού.

- Θυμίζω ότι ο καιρός είναι χαοτικό φαινόμενο και ότι κάποιες φορές μπορεί να υπάρξουν ανατροπές ανάμεσα στα τρεξίματα των μοντέλων. Η μαγκιά του Μετεωρολόγου είναι να προβλέψει τον καιρό ακόμη και αν μείνει χωρίς βοήθεια, στα "τυφλά" δηλαδή, όπως τώρα.

- Το γεγονός ότι το 100% των site της Ελλάδας, τα ραδιόφωνα η οι εφημερίδες αναφέρουν και αναπαράγουν διαρκώς τις δικές μου προγνώσεις σε σοβαρές μεταβολές του καιρού δεν οφείλεται στο ότι το «Καλλιάνος» είναι πανέμορφο επίθετο ούτε επειδή διαβάζεται πιο εύκολα από αλλά.

Αυτο συμβαίνει διότι 12 χρόνια τώρα έχω αποδείξει ότι αγαπάω τόσο πολύ τη δουλειά μου που θεωρώ αδιανόητο να μην πέφτει κάποιος μέσα στις προγνώσεις του τουλάχιστον στο 95% (και πλέον) των περιπτώσεων. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι πάντοτε, αρκετές μέρες πριν, σας δίνω μία πρώτη αναλυτική πρόγνωση ώστε να ξέρετε τι έρχεται για να προλάβετε να πάρετε τα μέτρα σας.

- Δεν περιμένω μια μέρα πριν για να βγάλω έκτακτο φοβούμενος μην εκτεθώ. Επίσης δεν μιλάω με γενικότητες τρέμοντας μην πέσω έξω. Πάντα σας μιλάω ξεκάθαρα, χωρίς να μασάω τα λόγια μου και με σημείο αναφοράς τον σεβασμό στην επιστήμη της Μετεωρολογίας που υπηρετώ με τιμή από το 2007.

- Δεν ευλογώ τα γένια μου, ξέρετε πολύ καλά ότι ουδέποτε το έχω κάνει και ούτε θα το κάνω στο μέλλον. Ο επαγγελματισμός του καθενός φαίνονται σε βάθος χρόνου.

Όμως, ορισμένες φορές χρειάζεται να αποκαθίσταται και η τάξη...

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ