Ελλαδα

Χανιά: Πλημμύρες και κατολισθήσεις από την κακοκαιρία (εικόνες, video)

Κλειστά τα σχολεία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
xania-kakokairia3
Κακοκαιρία στα Χανιά / flashnews.gr

H κακοκαιρία που πλήττει από χθες τα Χανιά, με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους ανέμους, έχει δημιουργήσει προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο.

Σε πολλά σημεία της εθνικής οδού αναφέρθηκαν καταπτώσεις βράχων και πετρών με τις Αρχές να συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Πολλοί δρόμοι, κυρίως στους πρώην περιαστικούς δήμους της πόλης των Χανίων, μετατράπηκαν σε ποτάμια και η διέλευση από αυτούς ήταν αδύνατη, καθώς η ένταση και η διάρκεια της βροχής είχαν ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν μεγάλες ποσότητες νερού στο οδόστρωμα. Δεκάδες σπίτια, καταστήματα και αποθήκες πλημμύρισαν.

Η πυροσβεστική υπηρεσία Χανίων, δέχτηκε πάνω από 20 κλήσεις τη νύχτα για αντλήσεις υδάτων και απομάκρυνε δέντρα που είχαν πέσει στο οδόστρωμα σε διάφορες περιοχές των Χανίων. Τα σημαντικότερα προβλήματα παρουσιάζονται και σήμερα στην Κάτω Σούδα, στο Βαμβακόπουλο, στα Περβόλια αλλά και κεντρικότερα της πόλης, όπου οι επιχειρήσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας είναι σε εξέλιξη.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχή βοήθειας σε οδηγούς που είχαν ακινητοποιηθεί στα αυτοκίνητα τους.

Στην περιοχή της κεραίας της ΕΡΤ ο δρόμος παραμένει κλειστός, από και προς Βλητέ και στη λεωφόρο Σούδας, έχει κοπεί ο δρόμος από Αγ.Νεκτάριο, ωστόσο συνιστάται στους οδηγούς, επειδή τα καιρικά φαινόμενα είναι ακόμα έντονα να μην επιχειρούν τη διέλευση από δρόμους που έχουν πλημμυρίσει.

Τη νύχτα σημειώθηκε  μεγάλη κατολίσθηση στον ΒΟΑΚ, στο ύψος του Αγ.Φανουρίου  με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο σημείο. Μηχανήματα του δήμου και της αντιπεριφέρειας, μέσα σε δύσκολες συνθήκες και υπό καταρρακτώδη βροχή, κατάφεραν, τα ξημερώματα να απομακρύνουν τα χώματα και τις πέτρες από το οδόστρωμα και να ανοίξουν το δρόμο. Κατά μήκος του ΒΟΑΚ, έχουν καταλήξει πέτρες και χώματα και η οδήγηση θα πρέπει, αν δεν μπορεί να αποφευχθεί να γίνεται με πολύ προσοχή.

xania-kakokairia
Κακοκαιρία στα Χανιά / flashnews.gr

xania-kakokairia1
Κακοκαιρία στα Χανιά / flashnews.gr

Σημαντικές φθορές και στο επαρχιακό δίκτυο του δήμου Πλατανιά, όπου συνεργεία εργάζονταν όλο το βράδυ. Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης οι παρακάτω Επαρχιακοί και Δημοτικοί δρόμοι έχουν κλείσει ή έχουν σοβαρά προβλήματα κυκλοφοριας «ο δρόμος από Χλιαρό προς Ορθουνι, από λάκκους προς Καρανου, στη τοποθεσία Καλό Νερό στο επαρχιακό δρόμο προς Πρασέ, ο επαρχιακος(πάνω δρόμος) Φουρνε - Μεσκλα, στον επαρχιακό Ταυρωνιτης- Παλαιοχωρα στο Πολεμαρχι Λιμνη νερού επικίνδυνη για τα οχήματα. Στον ΒΟΑΚ καταπτώσεις και στο Μαυρομουστακο πέτρες και συνεχεις καταπτώσεις στο οδόστρωμα».

xania-kakokairia2
Κακοκαιρία στα Χανιά / flashnews.gr

Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, το υπνωτήριο αστέγων του δήμου παραμένει και σήμερα ανοικτό σε 24ωρη βάση.

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα Πέμπτη όλες οι σχολικές μονάδες του δήμου Χανίων, μετά και τις προβλέψεις για επιδείνωση του καιρού. Η απόφαση ελήφθη, καθώς προβλέπεται ένταση των καιρικών φαινομένων ιδιαίτερα κατά τις ώρες προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία

Παράλληλα, από τον δήμο Χανίων διευκρινίστηκε ότι «σήμερα Πέμπτη (14/2), το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Χανίων (πλην της Δ.Ε. Σούδας) θα βρίσκεται στις θέσεις του, για να εξυπηρετηθούν οι γονείς που, παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατούν, δεν έχουν άλλη επιλογή ασφαλούς φύλαξης και φροντίδας των παιδιών τους». Κλειστές θα παραμείνουν ακόμα οι σχολικές μονάδες στους δήμους Πλατανιά και Αποκόρωνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ