Ελλαδα

«Μάχη» με τη «Σοφία» και τον χιονιά για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί (εικόνες, video)

Πού παρατηρούνται τα μεγαλύτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και πού έχουν μείνει χωρίς ρεύμα

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία «Σοφία»
Κακοκαιρία «Σοφία» / © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Σοφία» η οποία επηρεάζει τη χώρα μας από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης με χαμηλές θερμοκρασίες, θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. 

Άνθρωποι και εκχιονιστικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λαμίας.

Από την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και των Καμένων Βούρλων μέχρι την περιοχή της Στυλίδας η χιονόπτωση την τελευταία ώρα είναι ιδιαίτερα έντονη με συνέπεια εκτός από την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών που αποφάσισε η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι τα διόδια της Πελασγίας σε όλο δηλαδή το εθνικό δίκτυο που διαπερνά τη Φθιώτιδα ακινητοποιούνται και τα λεωφορεία . Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα από Μώλο μέχρι τη Λαμία η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη, μέχρι στιγμής έχουν πέσει δεκάδες τόνοι αλατιού αλλά ωστόσο η ένταση της κακοκαιρίας συνεχίζεται.

Μέσα στην πόλη της Λαμίας το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά ενώ με μεγάλη δυσκολία και μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία από Λαμία προς Καρπενήσι, από Λαμία προς Δομοκό και από Λαμία προς 'Αμφισσα.

Κακοκαιρία «Σοφία»
Κακοκαιρία «Σοφία» / © INTIME NEWS / ΠΑΠΠΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ολόκληρο το οδικό δίκτυο της Δυτικής Φθιώτιδας παραμένει αυτή τη στιγμή αποκλεισμένο και τα μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτές τις βασικές οδικές αρτηρίες.

Πυκνή χιονόπτωση Πύλη Τρικάλων Αστυνομικοί βάζουν αλυσίδες βοηθούσαν οδηγούς Πέμπτη 3-1-2019

Στην περιοχή του Μαρτίνου και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία λίγο μετά τις 5 το απόγευμα υπήρχε αραιή χιονόπτωση ωστόσο εντείνονται τα καιρικά φαινόμενα καθώς όλα συγκλίνουν ότι η κακοκαιρία μεταφέρεται προς την Βοιωτία.

Τρίκαλα: Συνεχίζεται η έντονη χιονόπτωση 

Συνεχίζεται η έντονη χιονόπτωση στη Δυτική Θεσσαλία, με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό. Την κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Τρικάλων ισχύουν:

Η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται:

1) Ε.Ο. Τρικάλων -Ιωαννίνων από το 28ο (κόμβο Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (Α/Κ Μαλακασίου)

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Ε.Ο. Τρικάλων - 'Αρτας από 22ο χλμ (Διασταύρωση της Επ.Οδ. Πύλης - Μεσοχώρας) έως 55ο χλμ. (Μεσοχώρα)

2) 2) Ε.Ο. Τρικάλων - Γρεβενών από 1ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) - έως όρια νομού Γρεβενών

3) Ε.Ο. Πύλης - Τρικάλων από 32ο χλμ (Ελάτη) έως 75ο χλμ (Γέφυρα Αλεξίου)

4) Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Πύλης

5) Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Μετεώρων

6) Επαρχιακό οδικό δίκτυο Καλαμπάκας - Ασπροποτάμου (από 35ο έως 68ο χλμ)

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Αστυνομίας Καρδίτσας ισχύουν τα εξής: η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) από χ/θ 34 (κόμβος Ξυνιάδας) έως χ/θ 111 (Α/Κ Λόγγου)

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Επ. Οδός Μουζακίου - Λίμνης Πλαστήρα από 4ο χλμ. έως 13ο χλμ. (Δ/ση Μπαλάνου έως Τ.Κ. Κερασιάς)

2) Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από 10ο χλμ. (μέσω Μοσχάτου)

3) Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από 15ο χλμ. (μέσω Καστανιάς)

4) Περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα

5) Επ. Οδός Καρδίτσας - 'Αρτας από 29ο χλμ (Διασταύρωση Μπαλάνου) έως 81ο χλμ (γέφυρα Αχελώου - όρια νομού 'Αρτας)

6) Επ. Οδός Μουζακίου - Στεφανιάδας από 4ο χλμ (Διασταύρωση Μπαλάνου) έως 56ο χλμ (όρια Ν. Ευρυτανίας)

7) Επ. Οδός Κέδρου - Ρεντίνας - Καρπενησίου από 42ο χλμ (Διασταύρωση Λουτροπηγής) έως 62ο χλμ (θέση «ΖΑΧΑΡΑΚΗ»)

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Χαλκιδική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών φαιμένων, αποφάσισαν η διεύθυνση αστυνομίας Χαλκιδικής και η Τροχαία Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Κακοκαιρία «Σοφία»
Κακοκαιρία «Σοφία» / © INTIME NEWS / ΠΑΠΠΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Συγκεκριμένα, μέχρι και αύριο στις 11.30 το πρωί, η Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, αποφάσισε την απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών και λεωφορείων οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, στα εξής οδικά σημεία:

*στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου από το 29ο έως το 60ο χιλιόμετρο,

*στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού από το 49ο έως το 116ο χιλιόμετρο,

*στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) από το 60ο έως το 85ο χιλιόμετρο,

*στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου (μέσω Παλαιοκάστρου) από το 49ο έως το 63ο χιλιόμετρο,

*στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού από το 60ο έως το 85ο χιλιόμετρο (Παλαιόκαστρο έως Αρναία),

*στην Επαρχιακή Οδό Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδας,

*στην Επαρχιακή Οδό Αρναίας - Στανού,

*στην Επαρχιακή Οδό Παλαιοχωρίου - Μ. Παναγιάς - Γοματίου - Ιερισσού,

*στην Επαρχιακή Οδό Ρεντίνας - Ουρανούπολης από το 15ο έως το 61ο χιλιόμετρο,

*εντός Δημοτικών Διαμερισμάτων Πολυγύρου, Ταξιάρχη, Παλαιοκάστρου, Βάβδου, Γαλάτιστας, Σανών και Δουμπιών.

Για όλα τα υπόλοιπα οχήματα η κυκλοφορία θα διεξάγεται στα παραπάνω σημεία μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Κακοκαιρία «Σοφία»
Κακοκαιρία «Σοφία» / © INTIME NEWS / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΛΑΣ

Στο μεταξύ, με απόφασή της η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να εφαρμόσει προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση - παγετός) σε τμήμα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών.

Συγκεκριμένα, μέχρι και αύριο στις 15.30 ώρα, ισχύει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Ν.Μουδανίων, από την Χ/Θ 18+000Κόμβος Ν.Ρυσίου έως την Χ/Θ 32+000 όρια με Ν.Χαλκδικής.

Κακοκαιρία «Σοφία»
Κακοκαιρία «Σοφία» / © INTIME NEWS / ΠΑΠΠΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Από τις ανωτέρω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα επιβατικά, φορτηγά και λεωφορεία αυτοκίνητα μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνων, η κυκλοφορία των οποίων θα διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, καθώς και τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια να κρατήσουμε όλο το οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανοιχτό», αναφέρει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αρμόδιος περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Προσθέτει «αντιμετωπίσαμε άμεσα όποιο πρόβλημα προέκυψε και συνεχίζουμε. Όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή εκεί που χρειάζεται».

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Πιερία

Απαγόρευση της κίνησης των οχημάτων στην εθνική οδό χωρίς τη χρήση αντιολοσθητικών αλυσίδων, αποφάσισε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η αστυνομική διεύθυνση Πιερίας.

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ενημερώνει τους πολίτες ότι για περισσότερες λεπτομέρειες παρέχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr), με έκτακτες ανακοινώσεις για κάθε μεταβολή του καιρού και συμβουλεύει τους κατοίκους του νομού να καλούν τον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «112» για όλες τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Άρση ρυθμίσεων στην Εγνατία

Την άρση των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, λόγω έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση - παγετός) σε τμήμα της Εγνατίας Οδού, γνωστοποίησε με νεότερή τηε απόφαση η διεύθυνση τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η απόφαση άρσης αφορά την προσωρινή και πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην Εγνατία Οδό, από την Χ/Θ 366+000 (Κ-25Α) Κόμβος Βαγιοχωρίου, μέχρι την Χ/Θ 394+000 (Κ-27) Κόμβος Ασπροβάλτας.

Διακοπές ρεύματος στη Μαγνησία

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και του εργολάβου που συνεργάζεται μαζί του από το πρωί να αποκαθιστούν βλάβες που σημειώθηκαν από την κακοκαιρία.

Ειδικότερα, αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στο Δήμο Ν. Πηλίου και στην Τσαγκαράδα, όπως και στην περιοχή του Αλμυρού, όπου υπάρχουν μεμονωμένες βλάβες σε ορεινά χωριά που αντιμετωπίζονται.

mintemp0401.jpg

Ακόμη, υπό έλεγχο βρίσκονται οι εκατοντάδες βλάβες που υπήρχαν στο Βόλο και περιφερειακά, με αποτέλεσμα αργά το μεσημέρι χωρίς ρεύμα να παραμένουν η Ανακασιά, ο Αγ. Γεώργιος Ιωλκού, μικρή περιοχή του Λουζίνικου και τμήμα της βρύσης Αδάμαινα στην Πορταριά.

Έκλεισε σήραγγα στην Εγνατία

Αναστάτωση προκλήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη σήραγγα Ανθοχωρίου στην Εγνατία Οδό, όταν αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι επιβάτες δεν τραυματίστηκαν.

Η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (προς Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη) διεκόπη για μισή ώρα περίπου, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές αρκετών μέτρων από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.

Το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς. Επί τόπου έσπευσαν περιπολικά της αστυνομίας και οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η Κέρκυρα στα λευκά μετά από 13 χρόνια

Τα λευκά ντύθηκε και η πόλη της Κέρκυρας, καθώς μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή, «κύμα» χιονόπτωσης κάλυψε μέσα σε λίγα λεπτά όλη την πόλη και τα προάστια.

Κακοκαιρία «Σοφία»
Κακοκαιρία «Σοφία» / © INTIME NEWS / ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

Οι Κερκυραίοι, που είχαν να δουν τόσο χιόνι στην πόλη τους εδώ και 13 χρόνια, έζησαν σήμερα απίστευτες στιγμές καθώς κατάφεραν πολλοί από αυτούς να παίξουν και χιονοπόλεμο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ