Ελλαδα

Ο «Ραφαήλ» έκανε ποδαρικό με προβλήματα: Κλειστοί δρόμοι και πολύωρες διακοπές ρεύματος (εικόνες, video)

Αναλυτικά τα προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα - Στα λευκά ακόμα κι η Λέσβος - Επιχείρηση απεγκλωβισμού τουριστών στη Φθιώτιδα

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χιόνια στην Ορεινή Ναυπακτία - Χωριό Άνω Χώρα
Χιόνια στην Ορεινή Ναυπακτία - Χωριό Άνω Χώρα © INTIMENEWS / ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΕΛΗΜΑΡΗΣ

Έντονα καιρικά φαινόμενα, με βροχοπτώσεις, κρύο αλλά και χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα, στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής και Βόρειας Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο, έχει φέρει ο «Ραφαήλ». Ταυτόχρονα πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι επικρατούν στο Αιγαίο, στα ανατολικά ηπειρωτικά καθώς και στην έξοδο του Κορινθιακού στο Ιόνιο. Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού από το απόγευμα, ενώ την Πέμπτη αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία».

Υποχώρησε πρανές στην Αθηνών-Πατρών

Το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή της Αιγιάλειας σήμερα τα ξημερώματα, προκάλεσε μικρή υποχώρηση του πρανούς στη χιλιομετρική θέση 165+00 του αυτοκινητόδρομου Αθηνών- Πατρών, στην περιοχή του Ελαιώνα.

Σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», εφαρμόστηκαν, για προληπτικούς λόγους, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων. Ειδικότερα, το ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάτρα έχει «μετακινηθεί» στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την «Ολυμπία Οδό», μηχανικοί από το τοπικό εργοτάξιο βρίσκονται στο σημείο και εξετάζουν το πρανές, για να διαπιστώσουν την έκταση της ζημιάς και να προβούν στις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθος

Κλειστή είναι από τις 07.00 σήμερα το πρωί, η λεωφόρος Πάρνηθος, λόγω χιονόπτωσης. Για λόγους ασφαλείας η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο για την Πάρνηθα απο το τελεφερίκ και πάνω, όπου μέχρι και τη νύχτα γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Προβλήματα σε Αρκαδία, Κορινθία, Μεσσηνία

Το χιόνι και ο παγετός έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αρκαδία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, από το 20ο έως το 52,5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Τρίπολης - Καστρίου - Βουρβούρων - Αγίου Πέτρου - Άστρους, ενώ μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση στην επαρχιακή οδό Ελάτης - Χρυσοβιτσίου -Στεμνίτσας.

Στην Κορινθία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω σημεία:

  • Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, από 14ο χιλιόμετρο και άνω.
  • Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων - Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.
  • Στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Γκούρας, από το 15ο χιλιόμετρο και άνω.

Ισχυρή χιονόπτωση στην Καστανιά

Στη Μεσσηνία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης, από 33ο έως 40 χιλιόμετρο.

Αττική: Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική - Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 100 κλήσεις για κοπές δένδρων και αφαιρέσεις αντικειμένων στην Αττική.

Την ίδια ώρα, σημειώνονται πολύωρες διακοπές στην παροχή ρεύματος σε περιοχές της νότιας και της δυτικής Αττικής, όπως η Βάρη, η Βούλα, η Νέα Μάκρη και το Πόρτο Ράφτη.

Ο ΔΕΔΔΗΕ απέδωσε τις διακοπές σε βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Έως τώρα δεν είναι σαφές πότε θα διορθωθεί η βλάβη, όμως ο ΔΕΔΔΗΕ διαβεβαίωσε πως σε πολλά σημεία είναι σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης.

Το ακριβές αίτιο των διακοπών δεν είναι γνωστό, όμως στην περιοχή της Γλυφάδας ένα δέντρο έπεσε στα καλώδια του δικτύου.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού τουριστών στη Φθιώτιδα

Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη στο Γαρδίκι Φθιώτιδας γιγαντιαία επιχείρηση απεγκλωβισμού 50 περίπου ατόμων που παραμένουν σε ξενοδοχείο της περιοχης αποκλεισμένη από τη σφοδδρή χιονόπτωση.

Το χιόνι το οποίο έχει ξεπεράσει τους 70 πόντους είναι αδύνατο να διασπαστεί ως αυτή την ώρα και σύμφωνα με τον υπεύθυνο της πολιτικής προστασίας Θανάση Καρακάντζα έχει επιστρατευθεί ειδικό μηχάνημα το οποίο έχει στην διάθεση της η πολιτική προστασία από τις Άλπεις.

Χιόνια στο Γαρδίκι Φθιώτιδας
Χιόνια στο Γαρδίκι Φθιώτιδας © lamianow

Χιόνια στο Γαρδίκι Φθιώτιδας
Χιόνια στο Γαρδίκι Φθιώτιδας © lamianow

Αν δεν μπορέσει και το ειδικό μηχάνημα να απομακρύνει το χιόνι και να ανοίξει τον δρόμο θα επιστρατευθεί μπουλντόζα μιας και το χιόνι είναι αρκετά βαρύ.

Στο μεταξύ πολλά χωριά της Οίτης αλλά και της Δυτικής Φθιώτιδας, όπως Κυριακοχώρι. Πάππα, Δάφνη κ.α έχουν αποκλειστεί από τον χιονιά.

Κλειστοί δρόμοι σε Φωκίδα, Βοιωτία κι Ευρυτανία

Σύμφωνα με την αστυνομία, όλες οι συγκοινωνίες στο ορεινό δίκτυο του νομού Φθιώτιδας και ειδικά το κομμάτι από τον Επτάλοφο και το Πολύδροσο για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Επίσης, στην επαρχιακή οδό Αράχωβας - Επταλόφου Φωκίδας (1 η χ/θ έως 15 η χ/θ και προς Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού), χρειάζονται αλυσίδες, ενώ αντίθετα ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στην ε.ο. Λιβαδειάς – Άμφισσας.

Αλυσίδες χρειάζονται σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού Ευρυτανίας, ενώ στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου-Φουρνάς-Καρδίτσας (12 η χ/θ έως 22 η χ/θ), η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί.

Πρωτοχρονιά 2019 με χιόνια στην Ευρυτανία

Στα λευκά η Λέσβος

Η πρώτη μέρα του 2019 βρήκε τη Λέσβο ντυμένη στα λευκά.

Από το πρωί χιονίζει σε όλες σχεδόν τις περιοχές του νησιού, ενώ έχουν αποκλειστεί από το πυκνό χιόνι και κάποια χωριά όπου η συγκοινωνία έχει διακοπεί ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές τα αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Στρατή Κύτελη που μίλησε στο lesvosnews.gr, η κατάσταση εκεί είναι αρκετά δύσκολη ενώ μία γυναίκα εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητό της και χρειάστηκε η επέμβαση των ανδρών της αστυνομίας για τον απεγκλωβισμό της. Ο Στρατής Κύτελης ζητά από τους οδηγούς να είναι αρκετά προσεκτικοί και αν δεν διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες να μη μετακινούνται στις ορεινές περιοχές.

Χιόνια στην Αγιάσο Λέσβου
Χιόνια στην Αγιάσο Λέσβου © lesvosnews.gr

Χιόνια στη Λέσβο
Χιόνια στη Λέσβο © lesvosnews.gr

Πού χρειάζονται αλυσίδες στη Λάρισα

Αρκετό χιόνι έχει πέσει σε ορεινές περιοχές του νομού Λάρισας την πρώτη μέρα του χρόνου. Στα λευκά έχει ντυθεί η περιοχή της Σπηλιάς, αλλά και ορεινές περιοχές των Φαρσάλων και της Ελασσόνας.  

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί στο οδικό δίκτυο, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Λάρισας, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στην επαρχιακή οδό Γόννων- Καλλιπεύκης από το 12ο χλμ και στην επαρχιακή οδό Συκουρίου- Σπηλιάς από το 4ο χλμ.

201901010915434609.jpg
Σπηλιά Λάρισας © larissanet.gr

201901010915429410.jpg
Σπηλιά Λάρισας © larissanet.gr

201901010915422961.jpg

201901010915413484.jpg
Σπηλιά Λάρισας © larissanet.gr

201901010915395749.jpg
Σπηλιά Λάρισας © larissanet.gr

201901010915323346.jpg
Σπηλιά Λάρισας © larissanet.gr

201901010915432611.jpg
Σπηλιά Λάρισας © larissanet.gr

Σοβαρά προβλήματα στα Ιωάννινα από τους θυελλώδεις ανέμους

Σημαντικά  προβλήματα προκαλεί ο πολύ ισχυρός άνεμος που επικρατεί στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Ο δυνατός αέρας παρέσυρε στο πέρασμά του τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό, καθώς και τους πάγκους των μικροπωλητών στην Πλατεία Μαβίλη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε σε πολλές περιπτώσεις για την απομάκρυνση κλαδιών και δέντρων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Σημαντικά προβλήματα στο Λεκανοπέδιο  από τους ισχυρούς ανέμους

Πλημμύρες και κατολισθήσεις στα Χανιά

Προβλήματα σε σημεία του Εθνικού αλλά και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Σε πολλά σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα έχουν αναφερθεί καταπτώσεις βράχων και πετρών με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στον οδικό άξονα από Χανιά μέχρι Κολυμπάρι όπου εκτός από καταπτώσεις πετρών έχουν αναφερθεί και μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων σε σημεία του οδικού δικτύου όπου απαιτείται η ιδιαίτερη προσεχή των οδηγών.

Λόγω κατολίσθησης χωμάτινων όγκων έκλεισε η επαρχιακή οδός από Πλάτανο προς Σφηνάρι Κισσάμου όπου και έχουν αποσταλεί μηχανήματα για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Προβλήματα συγκέντρωσης υδάτων αναφέρθηκαν σε περιοχές του δήμου Χανίων, ενώ λόγω της καταρρακτώδους βροχής ανέβηκε και η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Κλαδισσό.

Πλημμύρες στο Κολιμπάρι Χανίων
Πλημμύρες στο Κολιμπάρι Χανίων © haniotika-nea.gr

Ο καιρός τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τη η κακοκαιρία θα συνεχιστεί έως τις απογευματινές ώρες σήμερα, με ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάσει γρήγορη βελτίωση.

Πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής-Βόρειας Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα ορεινά της Αττικής. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν τα 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

Αύριο Τετάρτη 02/01/2019 αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση του καιτρού σχεδόν παντού, καθώς οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

Από την Πέμπτη 03/01/2019 αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ