Ελλαδα

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη μαφία του χρυσού

Εικόνα από το χυτήριο στα Εξάρχεια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το χυτήριο και οι κούριερ της μαφίας του χρυσού

Βίντεο που φανερώνουν τον τρόπο λειτουργίας της μαφίας του χρυσού προέβαλε ο ΣΚΑΪ.

Στο υλικό εικονίζεται κτήριο στα Εξάρχεια το οποίο στέγαζε χυτήριο, όπου οι δύο εγκληματικές οργανώσεις που λυμαίνονταν την αγορά χρυσού έλιωναν κοσμήματα και άλλα αντικείμενα. Σε αρκετές περιπτώσεις η «λεία» τους προέρχονταν από κλοπές και διαρρήξεις.

Το κτίσμα φαινόταν εγκαταλελειμμένο και το ρολό της εισόδου ήταν καλυμμένο με γκράφιτι. Όμως καθημερινά γινόταν τήξη χρυσού από τρία άτομα, ενώ περιστασιακά εμφανιζόταν στον χώρο ο επικεφαλής ενός εκ των δύο συμμοριών, ένας Τούρκος συριακής καταγωγής.

Οι δύο οργανώσεις είχαν μάλιστα φροντίσει να νομιμοποιήσουν το κτήριο, ιδρύοντας επιχείρηση ονόματι Ελληνικά Χυτήρια ΑΕ, και είχαν ορίσει ωράριο λειτουργίας.

Μεγάλο μέρος του χρυσού κατέληγε λαθραία στην Τουρκία. Η Αστυνομία εκτιμά πως το τελευταίο πεντάμηνο η μαφία του χρυσού είχε εξάγει ράβδους αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ και οι διαφυγόντες δασμοί υπολογίζονται σε 2,5 εκατομμύρια. Ο ημερήσιος κύκλος εργασιών των δύο συμμοριών τοποθετείται στα 400.000 ευρώ.

Οι μεταφορείς και οι απολογίες

Το χρυσάφι που μετατρεπόταν σε σκραπ στο χυτήριο συλλεγόταν από διάφορους μεταφορείς, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις παραλάμβαναν κοσμήματα από ενεχυροδανειστήρια.

Στο υλικό που διαθέτει ο ΣΚΑΪ φαίνεται ένας πρώην χρυσοχόος που προέρχεται από ληστείες και κλοπές Ρομά.

Ο μεταφορέας βγαίνει από ενεχυροδανειστήριο του Μενιδίου κρατώντας τσάντα με ράβδους χρυσού, την οποία βάζει κάτω από σέλα μοτοσυκλέτας.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί 63 άτομα, που αντιμετωπίζουν ογκωδέστατη δικογραφία που περιλαμβάνει κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν κατά σειρά από την Παρασκευή έως την Δευτέρα. Πρώτος θα απολογηθεί ο επικεφαλής της πρώτης συμμορίας, που είναι διάσημος ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων.

Η νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων γινόταν, σύμφωνα με την δικογραφία, μέσω της ανακατασκευής θαλαμηγών, εμπορίας ρολογιών σε ξενοδοχεία, κερδισμένων δελτίων ΟΠΑΠ, ακόμα και μέσω πώλησης ρούχων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ