Ελλαδα

Νέα δικαστική απόφαση δικαιώνει συμβασιούχους

Πρόκειται για συμβασιούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης που είχαν προσφύγει για την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
xrimata.jpg
© eurokinissi

Μία ακόμη δικαστική απόφαση έρχεται να δικαιώσει αυτή τη φορά συμβασιούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης που είχαν προσφύγει για την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού. Οι αποφάσεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν κινητοποιήσει εργαζόμενους και συνταξιούχους, με την κυβέρνηση να καλλιεργεί τώρα κλίμα για την επαναφορά τόσο της 13ης σύνταξης όσο και του 13ου μισθού για κάποιες κατηγορίες πολιτών. 

Όπως αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος, πέντε συμβασιούχοι του ΥΠΔΙΚ δικαιωθήκαν για τα 1.000 ευρώ που τους είχαν περικοπεί από το 13ο και το 14ο μισθό. Οι πέντε υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν προσφύγει τον Οκτώβριο του 2016 διεκδικώντας τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα Αδείας, από 1ης Ιανουαρίου 2013 μέχρι την άσκηση της αγωγής τους.

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες, τόσο εργαζόμενοι όσο και συνταξιούχοι, στρέφονται στα διοικητικά δικαστήρια για να πάρουν πίσω τα χρήματα που τους έχουν περικοπεί. Ήδη, εκατοντάδες έχουν δικαιωθεί, ακολουθώντας το παράδειγμα των δημοτικών υπάλληλων που πρώτοι δικαιωθήκαν από τα Ειρηνοδικεία

Στην περίπτωση που ένας πολίτης έχει ήδη καταθέσει την αίτηση στον ΕΦΚΑ για τη διεκδίκηση αναδρομικών, χωρίς να ζητήσει την επιστροφή των δώρων, μπορεί να τη συμπληρώσει εκ των υστέρων, πάντα από την ιστοσελίδα του ασφαλιστικού φορέα.

«Σε αντίθεση με τους συνταξιούχους για τους όποιους έχει κριθεί αντισυνταγματική η περικοπή των δώρων, για τους εργαζόμενους δεν έχουμε αντίστοιχη απόφαση. Και στις δύο κατηγορίες λόγω μεγάλου δημοσιονομικού κόστους, δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις και ο δρόμος της διεκδίκησης αναμένεται να είναι μακρύς» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, με αφορμή το κοινωνικό μέρισμα, καλλιεργεί ένα κλίμα επαναφοράς 13ης σύνταξης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρει πως υπάρχει σχετική σκέψη εφόσον το επιτρέψει η οικονομία. «Εφόσον υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, θα διερευνήσουμε τα συγκεκριμένα πεδία, που θα απορροφήσουν ακριβώς τις δημοσιονομικές δυνατότητες» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

«Οι περιπτώσεις που αφορούν δικαστικές αποφάσεις που σχετίζονται με περικοπές δώρων,, δείχνουν μια θετική στάση… Στις πολλές περιπτώσεις δικαιώνονται. Αυτό αναμφίβολα δημιουργεί θετική προδιάθεση για τη διεκδίκηση επιστροφής των δώρων τόσο στις κατηγορίες των συνταξιούχων όσο και στους εν ενεργεία υπάλληλος» τόνισε από πλευράς του στον σταθμό μας ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούλης. 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ