Ελλαδα

Φόνος Αμερικανού στη Ζάκυνθο: Βγαίνουν από τη φυλακή κατηγορούμενοι

Άλλαξε το κατηγορητήριο - Καταδικάστηκαν οι έξι από τους εννέα κατηγορούμενους- Αναλυτικά οι ποινές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
bakari-henderson.jpg

Την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όπως υπήρχε στο κατηγορητήριο, σε θανατηφόρα σωματική βλάβη μετέτρεψε το δικαστήριο για τους έξι από τους εννέα κατηγορούμενους για τον θάνατο του 22χρονου Αμερικανού τουρίστα Μπάκαρι Χέντερσον στις 22 Ιουλίου του 2017 στη Ζάκυνθο, ενώ για τους άλλους τρεις, τον Έλληνα μπάρμπαν και δύο Σέρβους έκρινε ότι τέλεσαν απλή σωματική βλάβη, συνεπώς παύει η δίωξη εναντίον τους, αφού δεν κατηγορούνταν για το συγκεκριμένο αδίκημα. Ταυτόχρονα, αναγνώρισε ελαφρυντικό μόνο στους τρεις Σέρβους.

Αυτό σημαίνει πως οι έξι καταδικασθέντες θα τελέσουν μικρότερη ποινή στη φυλακή από ό,τι θα τους επιβαλλόταν, αν καταδικάζονταν για ανθρωποκτονία από πρόθεση, και οι άλλοι τρεις αποφυλακίζονται.

4629293.jpg
Οι γονείς του Μπάκαρι Χέντερσον © EUROKINISSI / ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Αρχικά, ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πάτρας πρότεινε 20ετή κάθειρξη για τον πρώτο κατηγορούμενο, Σερβοβόσνιο, 12ετή για τους τέσσερις Σέρβους και 10ετή για τον 5ο κατηγορούμενο. Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του πρότεινε την ενοχή των έξι εκ των κατηγορούμενων για ανθρωποκτονία από πρόθεση και κατά συναυτουργία, του μπάρμαν για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία και για άλλους δύο αλλοδαπούς, απλή σωματική βλάβη.

Ωστόσο το δικαστήριο επέβαλε:

  • 15ετή κάθειρξη για τον πρώτο κατηγορούμενο
  • 5ετή για  τον πέμπτο κατηγορούμενο
  • 9ετή κάθειρξη για τους έκτο, έβδομο και όγδοο κατηγορούμενους
  • 10ετή για τον 9ο κατηγορούμενο.
  • Παύει η δίωξη εναντίον του Έλληνα μπάρμαν και ακόμη δύο Σέρβων, οι οποίοι αφήνονται ελεύθεροι.

Η απόφαση βγήκε μετά την αγόρευση του τελευταίου εκ των συνηγόρων υπερασπίσεως στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών.

Εντέλει, η δικαστική απόφαση δικαιώνει την υπερασπιστική γραμμή που από την αρχή υποστήριζε ότι δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, παρά μόνον αυτό της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

4629300.jpg
© EUROKINISSI / ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Η ακροαματική διαδικασία διήρκησε δύο μήνες.

Η οικογένεια του θύματος βρίσκεται στην Πάτρα κι από την πρώτη στιγμή ζητούσε να αποδοθεί δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως ο άνθρωπός τους ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές αλλά δεν επέστρεψε ποτέ πίσω... Υπενθυμίζεται ότι ο 22χρονος Μπάκαρι ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου έξω από κλαμπ στον Λαγανά Ζακύνθου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ