Ελλαδα

Λέσβος: Κτηνοτρόφοι δίνουν λύση στην κρίση - Θα παράγουν και θα πωλούν οι ίδιοι φέτα

Για να μην δίνουν το γάλα τους σε χαμηλές τιμές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
feta.jpg
© EUROKINISSI/ΕΛΕΝΗ ΡΟΚΟΥ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Να μην πουλήσουν το γάλα που παράγουν στους εμπόρους, αλλά να το τυροκομήσουν οι ίδιοι και να το διαθέσουν στην αγορά, αποφάσισαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του Μεσοτόπου στη δυτική Λέσβο. Κι αυτό επειδή η τιμή για το αιγοπρόβειο γάλα, που δίνουν οι έμποροι στη Λέσβο κατρακυλά σε εξοντωτικά για τον παραγωγό επίπεδα.

Συγκεκριμένα, οι εκτιμώμενες τιμές αγοράς πρόβειου γάλακτος για φέτος είναι από 70 λεπτά το λίτρο και κάτω, ενώ για το κατσικίσιο γάλα πέφτει στα 24 λεπτά το λίτρο. Ας σημειωθεί ότι, πέρυσι, το κατσικίσιο γάλα έφτανε τα 47 λεπτά το λίτρο, ενώ το πρόβειο γάλα τα 80 λεπτά, όταν πριν από τρία χρόνια η τιμή του κυμαινόταν περίπου στο ένα ευρώ το λίτρο.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου, συνεκτιμώντας ότι με αυτές τις τιμές οι 100 παραγωγοί μέλη του, που προέρχονται από τα χωριά της δυτικής Λέσβου, δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν, σε Γενική Συνέλευση, αποφάσισε να επεξεργαστούν οι ίδιοι το δικό τους γάλα και, από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά, να βγάλουν στην αγορά συνεταιριστική και βιολογική φέτα Μεσοτόπου.

Μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο διευθυντής του Συνεταιρισμού, Μανόλης Κωνσταντιδέλλης, τόνισε ότι «το όπλο σε ένα συνεταιρισμό είναι τα μέλη του. Όσο τα μέλη αποφασίζουν για το καλό όλων, η ομάδα είναι δυνατή και αυτό το έχουμε αποδείξει εδώ και χρόνια. Αγωνιστήκαμε όλοι μαζί, ενώσαμε δυνάμεις έχουμε μηδενικό δανεισμό, κάναμε καινούριες εγκαταστάσεις, κάνουμε παραγωγή και εμπόριο ζωοτροφών, έχουμε δικό μας κτηνίατρο και γεωπόνο για τα μέλη μας, ανοίξαμε παντοπωλείο και πρατήριο υγρών καυσίμων στο χωριό μας. Φέτος, που η τιμή στο γάλα κατρακύλησε τόσο πολύ, έπρεπε να προστατεύσουμε την ομάδα των παραγωγών μας».

Επίσης, ο κ. Κωνσταντιδέλης, απευθυνόμενος στους αγρότες της Λέσβου, σημείωσε ότι «την τύχη μας την καθορίζουμε εμείς. Αν δεν δουλέψουμε οι ίδιοι και δεν τρέξουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα, κανείς δεν θα ενδιαφερθεί. Μαζί σαν ομάδα θα ζήσουμε όλοι. Καιροσκοπικά δεν πρέπει να λειτουργεί κανένας» και κάλεσε τους καταναλωτές να στηρίξουν το νέο συνεταιριστικό προϊόν, ζητώντας να ψάξουν από τις 20 Δεκεμβρίου τη νέα φέτα Μεσοτόπου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ