Ελλαδα

Ανατροπή στα αναδρομικά των συνταξιούχων

Πώς η δικαίωση δύο συνταξιούχων της ΔΕΗ αλλάζει τα δεδομένα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4573995.jpg
© EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Συνταξιούχοι πληρώθηκαν τα αναδρομικά τους και μάλιστα με τόκο, όπως αποκαλύφθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Μια δικαστική απόφαση που δικαιώνει δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ αλλάζει τα δεδομένα με τα αναδρομικά των συντάξεων.

Πιο αναλυτικά, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ πόσο σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012. Πρόκειται για τους νόμους που το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει αντισυνταγματικούς.

Το δικαστήριο αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγόμενου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νυν ΕΦΚΑ να καταβάλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής.

Δεν είναι η πρώτη απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχους, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, εδώ έχουμε δύο νέα δεδομένα:

- Πρώτον, το πόσο όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ. Τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δυο συνταξιούχων, την προηγούμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.

- Δεύτερον –και ίσως ακόμη πιο σημαντική αποκάλυψη: για την αγωγή αύτη συνεδρίασε η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους στις 7 Μαΐου, και αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει παραδεκτός και βάσιμος λόγος, αφού η απόφαση συνάδει με την απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας.

Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2012 κύριας, επικουρικής και δώρων, τα Ταμεία είναι πλέον υποχρεωμένα να συμμορφωθούν και να καταβάλλουν τα ποσά, που επιδικάστηκαν για το χρονικό διάστημα Ιουνίου - Δεκεμβρίου 2015, για το όποιο κατατέθηκε και η αγωγή.

«Ουδέν σχόλιον, πρώτα θα μελετήσουμε την απόφαση», σχολίασαν στον ΣΚΑΪ πηγές του υπουργείου Εργασίας.


«Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού θεωρεί πως δεν είναι σκόπιμες οι εφέσεις σε πρωτόδικες αποφάσεις όταν αυτές είναι εναρμονισμένες με την απόφαση του ΣτΕ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των αναδρομικών μετά την πρώτη Ιουνίου του 2015» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. «Σε ό,τι αφορά στο ποσό που υποχρεώθηκε να καταβάλλει ο ΕΦΚΑ, μπορούσε να προσβληθεί με έφεση, πλην όμως δεν ασκήθηκε κανένα ένδικο μέσο, καθώς αποφασίστηκε η μη άσκησης εφέσεως λόγω μη συνδρομής παραδεκτού και βάσιμου λόγου» διευκρίνισε ο δικηγόρος των συνταξιούχων Βαγγέλης Τσικαρδώνης.

Όπως τόνισε από πλευράς του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος Πανελλαδικού Συλλόγου Συνταξιούχων Κώστας Πράπας «τα δύο μελή μας πρωτόδικα δικαιωθήκαν και μάλιστα πήραν τα χρήματα τους εντόκως. Δεν ασκήθηκε καμία έφεση. Και μάλιστα αυτές τις μέρες πήραν τα χρήματα για 6 μήνες... από Ιούνιο 2015 μέχρι Δεκέμβριο του 2015.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ