Ελλαδα

Χαλκιδική: Ανεξέλεγκτη η φωτιά - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάρτη (εικόνες, video)

Εγκαταλείπουν οι κάτοικοι τα σπίτια τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
w5_large.jpg
© halkidikinews.gr/

Πάνω από το υδραγωγείο και στην ακτή Αχλάδα, στο λιμάνι και τις παρυφές του οικισμού της Σάρτης, έχει φτάσει η πυρκαγιά που μαίνεται από τα ξημερώματα στο νότιο τμήμα της χερσονήσου Σιθωνίας στη Χαλκιδική.

Ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε λίγο μετά τις 18.30 ότι η Σάρτη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Κηρύξαμε την περιοχή της Σάρτης στη Σιθωνία Χαλκιδικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολύ δύσκολες συνθήκες, υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των πυροσβεστών» επισημαίνει ο κ. Τζιτζικώστας, με ανάρτησή του στο Facebook. 

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι επικεφαλής της αστυνομίας και ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Γιόβας, συντόνισαν πριν από λίγο την οργανωμένη απομάκρυνση λιγοστών κατοίκων που βρίσκονταν στην περιοχή, καθώς η φωτιά είχε φτάσει γύρω από τα σπίτια τους.

«Αν παραστεί ανάγκη είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκκένωση της Σάρτης, δεν πρόκειται να αφήσουμε να κινδυνεύσει κανείς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζιτζικώστας.

Στο μεταξύ, πυροσβεστικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και μεγάλη επίγεια δύναμη, συνεχίζει το έργο της κατάσβεσης, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τη Σάρτη με τη Βουρβουρού, στο ανατολικό τμήμα της χερσονήσου.  

Την ίδια ώρα, ο δήμος Σιθωνίας και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητεί να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης. Το Συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας που συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι στο Κοινοτικό Κατάστημα της Σάρτης, υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, της Δημοτικής Αρχής της Σιθωνίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του ΕΚΚΑΒ και εθελοντών αποφάσισε να είναι σε ετοιμότητα για άμεση εκκένωση κι άλλων οικισμών.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε στις 5.30 περίπου το πρωί σε δασική έκταση και λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε ταχύτατα, δημιουργώντας ένα πύρινο μέτωπο που συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα πευκοδάσος. Γύρω στις 8.00 δόθηκε εντολή για την προληπτική εκκένωση εξοχικών κατοικιών που βρίσκονται στην περιοχή της Σάρτης και 20 περίπου άτομα – κυρίως τουρίστες - μεταφέρθηκαν στο χωριό.

Κλειστή παραμένει η Επαρχιακή Οδός Βουρβουρού – Συκιάς, ενώ η Αστυνομία με ανακοίνωσή της συνιστά στους οδηγούς να αποφύγουν τη μετακίνηση στην επίμαχη περιοχή, για τη διευκόλυνση του έργου της κατάσβεσης, ενώ το Λιμενικό βρίσκεται σε ετοιμότητα να συνδράμει δια θαλάσσης, σε περίπτωση που αποφασιστεί εκκένωση της περιοχή.

w7.jpg

w8.jpg

w4.jpg

w2.jpg

w1.jpg

w3.jpg

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / halkidikinews.gr / halkidikifocus.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.