Ελλαδα

Από οικισμό Ρομά της Ξάνθης στην Φιλολογία Ρεθύμνου - Η Βιζδάν εξηγεί πώς πέτυχε (video)

«Επέλεξα να σπουδάσω και ήθελα να είμαι το παράδειγμα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
bizdan.jpg

Τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να προσπαθήσει να εισαχθεί στην τριτόβαθμια εκπαίδευση εξήγησε η Βιζδάν, η νεαρή από τον Δροσερό της Ξάνθης που έγραψε ιστορία καθώς δεν πέτυχε μόνο την εισαγωγή της στο τμήμα Φιλολογίας στο Ρέθυμνο Κρήτης αλλά έγινε και το το πρώτο κορίτσι του οικισμού της που περνά στο πανεπιστήμιο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ3 εξηγεί ότι επέλεξε τη συγκεκριμένη σχολή γιατί το συγκεκριμένο μάθημα στο σχολείο ήταν και εκείνο που της τράβηξε την προσοχή. Η εισαγωγή της όμως στο πανεπιστήμιο δεν είναι τυχαία, καθώς η νεαρή είχε και την υποστήριξη του πατέρα της που ήταν ο πρώτος νηπιαγωγός του Δροσερού πριν 15 χρόνια. Ο ίδιος και η οικογένειά του καθοδήγησε την κόρη του ώστε να έχει ένα καλύτερο μέλλον διαφορετικό από τα κορίτσια του οικισμού που παντρεύονται σε μικρή ηλικία.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ3, ο συγκεκριμένος οικισμός Ρομά μετρά περίπου 7.000 κατοίκους. Τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο είναι 600 ενώ 1.600 παραμένουν εκτός εκπαίδευσης.

«Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί τα κορίτσια επιλέγουν να παντρεύονται επειδή δεν έχουν συμπαράσταση από τους γονείς τους. Εγώ δεν ήθελα το ίδιο πράγμα. Επέλεξα να σπουδάσω και ήθελα να είμαι το παράδειγμα», λέει η Βιζδάν.

Ρομά από το Δροσερό Ξάνθης στο τμήμα Φιλολογίας Ρεθύμνου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ