Ελλαδα

Φωτιά σε Μάτι και Νέο Βουτζά: Βρέθηκαν 11 εμπρηστικοί μηχανισμοί στα καμένα;

Το προφίλ του 65χρονου που συνέλαβαν οι Αρχές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
fwtia-nekroi-mati-kamena.jpg
© Eurokinissi / ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Την ώρα που έξι ημέρες μετά την τραγωδία ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει άγνωστος και οι νεκροί αυξάνονται συνεχώς, φτάνοντας μέχρις στιγμής τους 88, οι πληροφορίες για το ξέσπασμα της πυρκαγιάς είναι αντιφατικές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» συνελήφθη ένας 65χρονος ο οποίος φαίνεται πως είναι γνώριμος στις Αρχές και κατηγορείται ότι προξένησε την φονική πυρκαγιά που σκόρπισε τον θάνατο στην Ανατολική Αττική.

Ο 65χρονος είναι κάτοικος της περιοχής Νταού Πεντέλης και οι καταθέσεις κατοίκων της περιοχής τον θέλουν να έχει προχωρήσει αρκετές φορές στο παρελθόν σε καύση σκουπιδιών και ξερών κλαδιών. Μάλιστα, οι ανακριτικές Αρχές έχουν λάβει 9 καταθέσεις μαρτύρων που τον υποδεικνύουν ως τον βασικό ύποπτο για την πρόκληση της πυρκαγιάς και ενδέχεται να του απαγγελθούν κατηγορίες, εφόσον αποδειχθεί η ενοχή του. 

Ο 65χρονος φέρεται να έκαιγε χόρτα και ξερά κλαδιά σε λόφο πάνω από το Νταού Πεντέλης όταν, πιθανότατα από σπινθήρες, η φωτιά μεταδόθηκε στη γύρω βλάστηση και εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, προσέλαβε γρήγορα διαστάσεις. Όταν αντελήφθη το μέγεθος που προσέλαβε η πυρκαγιά και τις τραγικές της συνέπειες, ο 65χρονος επιχείρησε να καλύψει τα ίχνη του σκεπάζοντας με χώμα, χαλίκια και νερό το σημείο έναρξης της φωτιάς.

Εφόσον το παραπάνω σενάριο επιβεβαιωθεί, αποδυναμώνεται σε μεγάλο βαθμό ο ισχυρισμός του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι για τα αίτια της φωτιάς στην Πεντέλη υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας. Στο ίδιο συμπέρασμα, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα,  φαίνεται πως οδηγούνται τα στελέχη της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και για τη φωτιά στην Κινέττα, καθώς δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη εμπρησμού στις εστίες της φωτιάς. 

Ωστόσο, δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής» αναφέρει ότι μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου είχαν συγκεντρωθεί από την περιοχή της φωτιάς 11 εμπρηστικοί μηχανισμοί σε διάφορα σημεία.

Μάλιστα, στις έρευνες, εκτός από τους άνδρες της Πυροσβεστικής, συμμετέχουν και από την Αντριτρομοκρατική και ομάδα του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών. Φιάλες υγραερίου ή αλλιώς, γκαζάκια, βρέθηκαν τοποθετημένα μέσα σε λάστιχα αυτοκινήτων, έτσι ώστε να «λαμπαδιάσει» αμέσως η φωτιά και να πάρει μεγάλη έκταση. «Φαίνεται ότι ήταν έμπειροι και αποφασισμένοι» είπαν στην εφημερίδα, άνθρωποι που συμμετέχουν στην προανάκριση για τα αίτια των φονικών πυρκαγιών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ