Ελλαδα

Πόσοι είναι τελικά οι αγνοούμενοι της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική;

Γιατί δεν μπορούν ακόμα οι κρατικές υπηρεσίες να προσδιορίσουν τους ανθρώπους που έχουν χαθεί και αναζητούνται. Ρεπορτάζ της Athens Voice

Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πέντε ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε περιοχές της ανατολικής Αττικής, αυτό που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά είναι πως κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό των αγνοουμένων. Ταυτόχρονα, πέρα από τα σοβαρά προβλήματα στη διασταύρωση των στοιχείων των αγνοουμένων, η σχετική ενημέρωση είναι ελλιπής με αποτέλεσμα οι συγγενείς να προσπαθούν απεγνωσμένα να μάθουν την τύχη των ανθρώπων τους από τα ΜΜΕ και τα social media.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που έχει και την ευθύνη για τον συντονισμό του μηχανισμού που καταγράφει τις ανθρώπινες απώλειες, δεν γνωρίζει ποιοι και πόσοι αγνοούνται και παραπέμπει σε άλλες υπηρεσίες! Η αστυνομία από την πλευρά της έχει ενημέρωση μόνο για ορισμένα περιστατικά και διενεργεί έρευνα επικουρικά για να διακριβώσει τι έχει συμβεί σε αυτούς που αναζητούν οι οικογένειές τους, ενώ η Πυροσβεστική εξακολουθεί να δυσκολεύεται να απαντήσει για τον αριθμό αγνοούμενων που έχουν καταγραφεί από το 199.

Γιατί όμως η Πολιτεία, παρά τις καθημερινές συσκέψεις, αδυνατεί να οργανώσει επιτυχημένα τις διαδικασίες που αφορούν στον εντοπισμό των αγνοουμένων; Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Σταυρούλα Μαλλίρη, που μίλησε στην Athens Voice, η σύγχυση των πρώτων ωρών οδήγησε στη δημιουργία καταλόγων με ονόματα αγνοουμένων που είχαν γραφτεί δύο και τρεις φορές, πράγμα που αυτή τη στιγμή προσπαθεί να ξεκαθαριστεί. Παράλληλα, ο κόσμος δεν είχε σωστή πληροφόρηση για το πού να απευθυνθεί και καλούσε την Αστυνομία για την αναφορά κάποιου αγνοούμενου, ενώ η δήλωση έπρεπε να γίνεται αποκλειστικά στον αριθμό 199, την Πυροσβεστική υπηρεσία, δηλαδή, καθώς είναι η μόνη υπηρεσία που διαθέτει τις λίστες των αγνοουμένων και διασωθέντων και μπορεί να κάνει τη διασταύρωση.

Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική υπηρεσία για τον εντοπισμό του αριθμού των αγνοουμένων δεν σταματούν εκεί. Από τη μια, κάποιοι από αυτούς που αγνοούνται μπορεί να είναι νεκροί και να περιλαμβάνονται στις σορούς που έχουν εντοπιστεί. Ο αριθμός των σορών αγγίζει τους 83, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παρόλο που το μεσημέρι της Παρασκευής ιατροδικαστής έκανε λόγο για 86 και με το πέρας της ταυτοποίησης θα προκύψει μια ξεκάθαρη εικόνα για τους αγνοούμενους. Ταυτόχρονα εικάζεται ότι κάποιοι μπορεί να έχουν επανενωθεί με τους οικείους τους, αλλά να μην το έχουν δηλώσει ακόμα στις αρχές.

Παράλληλα τα νοσοκομεία, λόγω των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, δεν αναρτούν μια λίστα με τα ονόματα των τραυματιών, η δημοσιοποίηση όμως της οποίας θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά αυτούς που αναζητούν τους οικείους τους.

Η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Σταυρούλα Μαλλίρη μάς είπε πως έχουν γίνει αρκετές δεκάδες κλήσεις για καταγραφή αγνοουμένων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δοθεί το νούμερο, καθώς είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση τυχόν επιζώντων αλλά και για την ανάσυρση των σορών αυτών που δεν τα κατάφεραν. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι κάτι που απαιτεί χρόνο, καθώς τα σπίτια, τα αυτοκίνητα και τα σημεία στα οποία εξελίχθηκε η πυρκαγιά -και που δεν έχουν ελεγχθεί- είναι χιλιάδες και θα χρειαστούν μέρες ώσπου να ελεγχθούν όλα. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τους γίνονται από περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων ανά οικοδομικό τετράγωνο σε Μάτι, Ραφήνα και Βουτζά.

Από την άλλη η ταυτοποίηση των θυμάτων που μεταφέρονται στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς στην πλειοψηφία τους είναι απανθρακωμένοι με παντελώς αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η αναγνώριση από τους συγγενείς τους. Ταυτόχρονα από τα κλιμάκια της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛΑΣ λαμβάνονται δείγματα DNA από τους συγγενείς για να διασταυρωθούν τα θύματα, κάτι που είναι φοβερά χρονοβόρο καθώς ο αριθμός των θυμάτων είναι υψηλός.  Οι συγγενείς που αναζητούν τους ανθρώπους τους και ανησυχούν μήπως υπήρξαν θύματα αυτής της ανείπωτης τραγωδίας καλούνται να απευθυνθούν στην ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, για να δώσουν δείγμα γενετικού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία ταυτοποίησης.

Αρωγός στην προσπάθεια εντοπισμού ανθρώπων που ακόμα αγνοούνται είναι και η ανοιχτή βάση δεδομένων για τους αγνοούμενους στη ανατολική Αττική. Η πλατφόρμα αυτή, όπως  είπε στην Athens Voice o δημιουργός της, έχει ως σκοπό τη συλλογή πληροφοριών για τον κάθε αγνοούμενο ξεχωριστά και στη συνέχεια τα στοιχεία αποστέλλονται απευθείας στην Πυροσβεστική για τη διασταύρωση τους. Εκεί ο καθένας μπορεί να ανεβάσει μια φωτογραφία των προσφιλών του ατόμων και το σημείο που βρίσκονταν την ώρα της φωτιάς.