Ελλαδα

Κρανίου τόπος: Εικόνες απόλυτης καταστροφής στο Μάτι (αεροφωτογραφίες)

Η πύρινη λαίλαπα δεν άφησε τίποτα όρθιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mati-exo-fire.jpg
©EUROKINISSI

Όταν το απόγευμα της Δευτέρας η φωτιά ξέσπασε ψηλά στο βουνό, στα σύνορα Καλλιτεχνούπολης με Νταού Πεντέλης, οι κάτοικοι σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα δεν περίμεναν σε καμία περίπτωση αυτό που ακολούθησε.

Κάποιοι ανέβηκαν την πλαγιά για να καταγράψουν από μακριά τις φλόγες. «Αν δεν γίνει ένα θαύμα, θα καεί πολύς κόσμος» έγραψε ο pastry chef του Royal Olympic Hotel, Παναγιώτης Κοκκινίδης, σε video που ανέβασε λίγες ώρες πριν χάσει τη ζωή του (μαζί με την οικογένειά του).

Με την ταχύτητα των ανέμων να ξεπερνά τα 120 χλμ./ώρα, η πύρινη λαίλαπα κατέβηκε σε χρόνο - ρεκόρ το βουνό, πέρασε τη λεωφ. Μαραθώνος (τον δρόμο που σε παλαιότερες φωτιές είχε λειτουργήσει ως «αντιπυρική ζώνη») και μπήκε στον αστικό ιστό, φθάνοντας μέχρι τη θάλασσα. Επικράτησαν σκηνές απόλυτου πανικού. Οι πύρινες γλώσσες έκαναν στάχτη τα πάντα στο πέρασμά τους. Άνθρωποι πέθαναν από αναθυμιάσεις ή κάηκαν ζωντανοί στην προσπάθειά τους να σώσουν τη ζωή τους. Σπίτια και αυτοκίνητα έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Επισήμως οι νεκροί είναι 79, ωστόσο πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό τους σε 81. Περίπου 2.500 κατοικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς και άλλα 4.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Νέες αεροφωτογραφίες από τα καμένα στο Μάτι, που δόθηκαν στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Τετάρτης, δείχνουν πως η φωτιά σάρωσε σπίτια, δρόμους και οικόπεδα πριν καταλήξει στην παραλία.

fire-mati2342342.jpg

fire-mati23423.jpg

fire-mati2342342.jpg

fire-mati23423423.jpg

mati-fire.jpg

mati-fire-2.jpg

mati-fire-3.jpg

mati-fire-5.jpg

Τα προηγούμενα 24ωρα, τον γύρο των social media είχαν κάνει οι εικόνες από:

που αποτύπωναν το καταστροφικό έργο της μεγάλης πυρκαγιάς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ