Ελλαδα

Φονικές πυρκαγιές στην Αττική: 77 νεκροί, 186 τραυματίες και 34 αγνοούμενοι

Εντείνεται ο φόβος ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mati.jpg
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Η ανείπωτη εθνική τραγωδία συνεχίζεται μέσα σε αποκαΐδια καθώς ο φόβος για την τύχη των αγνοουμένων είναι πλέον ορατός.

Πλέον επίσημα έχουν καταγραφεί 76 νεκροί αλλά ο Δήμαρχος Πικερμίου μιλώντας στο Σκάι ως επίσημος φορέας το πρωί της Τετάρτης διόρθωσε, ανεβάζοντας τον αριθμό επίσημα, όπως είπε χαρακτηριστικά σε 77. 

Οι τραυματίες ανέρχονται στους 186 και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 11 παιδιά που είχαν μεταφερθεί στο Παίδων Αγία Σοφία με αναπνευστικά προβλήματα ενδέχεται να πάρουν εξιτήριο σήμερα.

Ωστόσο, στις πληγείσες περιοχές, μεταξύ των οποίων και το Μάτι, παραθέριζαν πολλοί ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, γεγονός που εντείνει τις πιθανότητες να μην κατάφεραν να απομακρυνθούν έγκαιρα.

Επιπλέον, από τα 1.500 σπίτια περίπου έχουν ερευνηθεί μόνο τα 450, την ώρα που κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια και ακρίβεια πόσοι είναι οι αγνοούμενοι.

Ωστόσο στην επίσημη πλατφόρμα έχουν αναρτηθεί 34 ονόματα με τον δήμαρχο Πικερμίου - Ραφήνας να εμμένει ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τους 100.

Μάλιστα σε τηλεφωνική του επικοινωνία το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του Σκάι, ο δήμαρχος Πικερμίου - Ραφήνας εκτίμησε ότι αύριο πιθανόν να έχει οριστικοποιηθεί και ο αριθμός των νεκρών.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσοι αναζητούν συγγενείς και φίλους καλούνται να τηλεφωνούν στο 199 και να δηλώνουν το αγαπημένο τους πρόσωπο ως αγνοούμενο.

Σε αυτό το νούμερο παρέχεται ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις επίσημες λίστες των ανθρώπων που αναζητούνται ή έχουν εντοπιστεί. Παράλληλα, υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για το πού έχουν διακομιστεί οι τραυματίες.

Παράλληλα, υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται. 

Συνολικά 2.500 κατοικίες έχουν καταστραφεί σε Μάτι και Ραφήνα και 4.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Κυβερνητικά μέτρα για τη διευκόλυνση των πληγέντων 

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τις φονικές φωτιές ενώ νωρίτερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η παράταση των φορολογικών δηλώσεων, η αύξηση σε τέσσερις των δόσεων καταβολής του φόρου εισοδήματος, η αναστολή της καταβολής βεβαιωμένων χρεών αλλά και η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2018. Παράλληλα ανακοινώθηκε και η παράταση έως τις 30 Ιουλίου της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για τους υπόλοιπους φορολογούμενους.

Η Ελλάδα στα social media

Φωτογραφίες από την εθνική τραγωδία και μηνύματα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο έχουν κατακλύσει τον κόσμο των social media  με το #PrayForGreece «Προσευχηθείτε για την Ελλάδα» να έχει γίνει παγκόσμιο χάσταγκ, όπου οι χρήστες στέλνουν ευχές προς τους πληγέντες της ανείπωτης καταστροφής που άφησε στο πέρασμά της η φονική φωτιά της Αττικής. 

Παράλληλα η ελληνική τραγωδία κατακλύζει τα πρωτοσέλιδα των Μέσων σε ολόκληρον τον κόσμο, που κάνουν λόγο για Αρμαγεδώνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ