Ελλαδα

Ποιες είναι οι πυραμίδες στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Για τις οποίες έγινε τόσος ντόρος μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
taeloni.jpg
©EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

«Τα δύο θέματα που απομένουν με την Αλβανία, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση». Η συγκεκριμένη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πυροδότησε πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε στη δημοσιότητα non paper, με το οποίο διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός αναφερόταν στις «πυραμίδες» που υπάρχουν στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όταν έκανε λόγο για «διευθέτηση συνόρων».

«Μα τέτοιες υπάρχουν στην Αίγυπτο και στο Μεξικό» αναρωτήθηκαν πολλοί, αγνοώντας ότι μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου υπεγράφησαν συμφωνίες, οι οποίες προέβλεπαν τον καθορισμό των ελληνοαλβανικών συνόρων στο βουνό, εκεί «όπου χωρίζουν τα νερά της βροχής».

Οι πυραμίδες

Η χάραξη, μάλιστα, έγινε ανάμεσα σε έναν Έλληνα και έναν Αλβανό αξιωματικό παρουσία και διεθνούς παρατηρητή.

Στο σημείο, αυτό, λοιπόν, και επειδή δεν υπάρχει κάποιο φυσικό σύνορο ή τείχος, τοποθετήθηκαν περίπου 80 πέτρινα αντικείμενα σε πυραμιδικό σχήμα. Έχουν ύψος έως δύο μέτρα και από τη μια πλευρά τους γράφουν «Ελλάδα» και τον αριθμό της πυραμίδας και από την άλλη «Αλβανία».

Οι πυραμίδες αυτές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συντηρούνται ενώ αρκετές φορές μετακινούνται λόγω και των φυσικών φαινομένων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ