Ελλαδα

Προφήτευσε ο Άγιος Παΐσιος μεγάλο σεισμό για την Αττική; (ή πώς κατασκευάζουμε «προφητείες»)

Μια περίπτωση «συρραφής» ισχυρισμών που κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
seismos-paisios.jpg

Το άρθρο που θα εξετάσουμε σήμερα είναι μια περίπτωση «συρραφής» ισχυρισμών που κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια νέα «προφητεία». Είναι λοιπόν αλήθεια πως ο Άγιος Παΐσιος προφήτευσε μεγάλο σεισμό για την Αττική;

Κινδυνολογία – Clickbait

Στο makeleio.grnewsbomb.grdokari.grcrashonline.grtromaktiko.blogspot.gr,
omaiandros.gr και πολλά άλλα, διαβάζουμε:

18070104.jpg

Τι ισχύει;

Για να κατανοήσουμε τη προέλευση της «προφητείας» θα πρέπει να βρούμε τις αρχικές πηγές των δεδομένων που αναγράφονται στο άρθρο. Οι ίδιες οι πηγές των πληροφοριών δεν κατονομάζονται και στη πορεία θα καταλάβουμε γιατί.

Το αρχικό κομμάτι του άρθρου, βασίζεται σε δημοσίευμα του defencenet.gr (νυν pronews.gr) που κυκλοφόρησε το 2014, με τίτλο «Ρήγματα Kορινθιακού: Ο σεισμικός εφιάλτης που πλανιέται πάνω από την Αττική…» και αναφέρει «Ο εφιάλτης του Λεκανοπεδίου, δεν είναι το μικρό ρήγμα της Πάρνηθας που έδωσε τον σεισμό 5,9 Ρίχτερ του Σεπτεμβρίου του 1999, αλλά το ρήγμα των Αλκυονίδων.» Ο αρθρογράφος δεν ισχυρίζεται σε κανένα σημείο πως ο Άγιος Παΐσιος έχει αναφερθεί στο ρήγμα των Αλκυονίδων ως επικίνδυνο για να δώσει σεισμό. Το δημοσίευμα του defencenet.gr, επικαλείται πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σε άρθρο του 2009 που θα δούμε ακριβώς πιο κάτω.

Κατόπιν, το άρθρο που εξετάζουμε σήμερα, επιχειρεί να δώσει βαρύτητα στη προφητεία, επικαλούμενο άρθρο του protothema.gr που κυκλοφόρησε το 2009 με τίτλο «Επικίνδυνες για σεισμό οι περιοχές από Αλκιονίδες μέχρι νότιο Ευβοϊκό» και επικαλείται -μεταξύ άλλων- δηλώσεις του καθηγητή σεισμολογία στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Παπαζάχου. Ούτε εδώ έχουμε καμία αναφορά σε «προφητεία» του Αγίου Παϊσίου.

Το επόμενο βήμα για να στηθεί η «προφητεία», είναι η επίκληση σε άρθρο του 2013 της γαλλικής Le Monde, που στην Ελλάδα κυκλοφόρησε με τίτλους όπως «Le Monde: Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο δεν αποκλείονται στην Ευρώπη». Τα άρθρα παραθέτουν τα δεδομένα του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe). Το δημοσίευμα επικαλείται τον σεισμολόγο Fabrice Cotton, που ήταν ένας από τους 50 επιστήμονες της έρευνας και φέρεται να δήλωσε πως ακόμη και σεισμοί 9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, είναι πιθανό να συμβούν στη περιοχή μας.

18070105.jpg

Ο ανωτέρω ευρωπαϊκός χάρτης σεισμικής επικινδυνότητας εμφανίζει την επιτάχυνση της κορυφής εδάφους (PGA) που αναμένεται να λάβουν χώρα με πιθανότητα 10% σε 50 χρόνια. Το πράσινο χρώμα δείχνει συγκριτικά χαμηλές τιμές κινδύνου PGA κάτω από 0.1g, τα χρώματα κίτρινου έως πορτοκαλί εμφανίζουν μέτριο κίνδυνο μεταξύ 0.1-0.25g και κόκκινα χρώματα αναγνωρίζουν περιοχές υψηλού κινδύνου με PGA μεγαλύτερη από 0.25 έως 0,5. Δηλαδή με βάση το χάρτη, υπάρχει πιθανότητα βίαιης επιτάχυνσης του εδάφους (έως 0,5 – βαθύ κόκκινο χρώμα) της τάξεως του 10% μέσα στα επόμενα 50 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως στο σεισμό της Κεφαλλονιάς το 2014, καταγράφηκε επιτάχυνση 0,4 βαθμών. Ο αντισεισμικός σχεδιασμός προβλέπει κατασκευές κτιρίων που αντέχουν επιταχύνσεις τουλάχιστον 0,5. Πουθενά δεν αναφέρει η έρευνα σεισμούς 9 Ρίχτερ. Δείτε πιο αναλυτικά εδώ. Φυσικά ούτε εδώ υπάρχουν αναφορές για «προφητείες.»

Το 4ο άρθρο που χρησιμοποιήθηκε για τη συρραφή της «προφητείας», προέρχεται από δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2013 και έχουν ως βάση, φερόμενη προφητεία του Αγίου Παϊσίου που έχει ως πηγή το βιβλίο «ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Β΄ – ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ – ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ – «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ».

Η προφητεία έχει ως εξής:

«Σήμερα είναι καιρός να ετοιμασθούν οι ψυχές, γιατί, αν συμβή κάτι, δεν ξέρω τι θα γίνη. Είθε να μην επιτρέψη ο Θεός να έρθουν δύσκολες μέρες, αλλά αν έρθουν, με έναν μικρό σεισμό, με ένα τράνταγμα, θα σωριάσουν ολόκληρες αδελφότητες, ολόκληρα μοναστήρια, γιατί ο καθένας θα πάη να σώση τον εαυτό του και θα τραβήξη την πορεία του».

Ακόμη και αν αυτά τα λόγια ειπώθηκαν από τον Άγιο Παϊσιο, είναι προφανές πως αφενός δηλώνει «δεν ξέρω τι θα γίνη» και αφετέρου, ο «σεισμός» και το «τράνταγμα» έχουν συμβολικό νόημα και όχι κυριολεκτικό. διότι δε μιλάει για φυσικές καταστροφές, αλλά για πνευματικές.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ