Ελλαδα

«Ανάσα» 2,5 εκατ. ευρώ για τη σωτηρία της Βίλας Ιόλα

Νέα σχέδια για το εγκαταλελειμμένο αρχοντικό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
iolas.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ανοίγει ο δρόμος για μία νέα εποχή στη βίλα του γκαλερίστα Αλέξανδρου Ιόλα στο Κοντόπευκο Αγίας Παρασκευής, με τη χορήγηση 2,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και ανάδειξή της.

Την αναδόμηση του έργου, και έντεκα ακόμη ανενεργών εμβληματικών δημοτικών κτιρίων, συνολικού κόστους 25 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σκοπό έχει τα κτίρια αυτά να λειτουργήσουν ως εστίες πολιτιστικής, τουριστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.  

Η εμβληματική Βίλα Ιόλα είχε κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1970, έχει λεηλατηθεί πολλές φορές ενώ μετά τον θάνατο του εκκεντρικού γκαλερίστα, το 1987, εκλάπησαν πίνακες κορυφαίων ζωγράφων, όπως Πικάσο, Μιρό και Ντε Κίρικο, πολύτιμα έπιπλα και άλλα έργα τέχνης.

Η βίλα έχει έκταση 1.600 τετραγωνικά μέτρα και μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο των 7 στρεμμάτων έχει κριθεί διατηρητέο από το 1998. Οικοδομήθηκε σε τρεις φάσεις, με την πρώτη στα μέσα της δεκαετίας του '60 και την κατασκευή του ορόφου να τοποθετείται χρονικά το 1971-1972.  

Ωστόσο κανείς δεν είχε μεριμνήσει για την φροντίδα και σωτηρία της.

Στις αρχές του 2017, η σημερινή δημοτική αρχή αγόρασε το ακίνητο από τους κληρονόμους του συλλέκτη και λίγους μήνες αργότερα, η μελέτη αποκατάστασης εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ