Ελλαδα

Δύσκολες ώρες στη Μάνδρα Αττικής - Καταστροφές από τη νεροποντή (εικόνες, video)

Οδοιπορικό της Athens Voice στις πληγείσες περιοχές - Τι δηλώνουν οι κάτοικοι - Διεκόπη η κυκλοφορία στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
athens-exo.jpg
©ATHENSVOICE/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΟΣΟΥ

Συνεχής ενημέρωση....

Δρόμοι-ποτάμια. Αυλές σπιτιών γεμάτες λάσπη, χώματα και φερτά υλικά. Απεγκλωβισμοί κατοίκων από πλημμυρισμένες κατοικίες και ακινητοποιημένα οχήματα.

Τα ορμητικά νερά της βροχής έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη Μάνδρα, ξυπνώντας μνήμες από τα όσα εφιαλτικά εκτυλίχθηκαν τον Νοέμβριο του 2017, όταν 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής. Η νεροποντή ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης, με μεγάλη ποσότητα νερού να κατεβαίνει από το βουνό και να περνά μέσα από τον αστικό ιστό.

Κάτοικοι της περιοχής καταλογίζουν ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής, καταγγέλλοντας ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν ολοκληρώθηκαν και η πόλη τους παραμένει ανοχύρωτη στα φυσικά φαινόμενα. Η οργή των πολιτών έγινε ακόμα μεγαλύτερη μετά την ανακοίνωση της Περιφέρειας που ρίχνει την ευθύνη στην... κλιματική αλλαγή και κάνει λόγο για «επιλεκτικό καταλογισμό ευθυνών».

Εικόνες καταστροφής στη Μάνδρα Αττικής από τη νεροποντή

athens-2.jpg

athens-3.jpg

athens23423.jpg

Με σκούπες στα χέρια δίνουν μάχη με τα νερά της βροχής για να τα εμποδίσουν από το να μπουν στο εσωτερικό των σπιτιών και των καταστημάτων τους, ζητώντας από τις αρχές να τους βοηθήσουν να σώσουν τις περιουσίες τους και να μην κινδυνέψουν οι οικογένειές τους.

Athens Voice - ορμητικοί χείμαρροι στην Μάνδρα Αττικής

Athens Voice - Δρόμοι-ποτάμια στη Μάνδρα Αττικής από τη νεροποντή

Απροσπέλαστοι οι δρόμοι

Σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με μεγάλη δυσκολία, την ώρα που τα νερά της βροχής έχουν καλύψει ολόκληρα πεζοδρόμια και η διάβαση από τη μία πλευρά του δρόμου στην άλλη ήταν αδύνατη.

Ορμητικοί χείμαρροι έχουν σχηματιστεί στις κατηφόρες, παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση πυροσβεστών για τη διάσωση κατοίκων που είχαν εγκλωβιστεί στις κατοικίες τους.

Athens Voice - Απεγκλωβισμός κατοίκου στη Μάνδρα Αττικής

Στα δύο έχει κοπεί η νέα εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου, καθώς λάσπες και φερτά υλικά έχουν μπλοκάρει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας στο 29,5ο χιλιόμετρο. Την ίδια στιγμή τα διόδια της Ελευσίνας έχουν κλείσει. Ουρές οχημάτων που ξεπερνούν ακόμη και το 1 χλμ. έχουν σχηματιστεί στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επί ποδός οι πυροσβέστες

Ισόγεια σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να δέχεται δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, έγιναν 83 κλήσεις από αργά το βράδυ της Τρίτης μέχρι το πρωί της Τετάρτης, ενώ από τις 13.00 το μεσημέρι έχουν γίνει άλλες 30 κλήσεις για απάντληση υδάτων και 15 για παροχή βοήθειας. Επιτόπου επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 40 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

rain23423423.jpg

rain.jpg

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον δρόμο ο οποίος οδηγεί στην κεντρική πλατεία της Μάνδρας.

mandra1.jpg
©ATHENS VOICE/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΟΣΟΥ

mandra-2.jpg

mandra-eso.jpg

mandra-eso-2.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ