Ελλαδα

Το Πολεμικό Ναυτικό γιορτάζει - Στα Ψαρά επιστρέφουν οι μπουρλοτιέρηδες της Επανάστασης (video, εικόνες)

Οι καρδιές του Κανάρη και του Μιαούλη και τα οστά της Μπουμπουλίνας έφτασαν στο νησί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
psara1.jpg
© Πολεμικό Ναυτικό

Τα Ψαρά είναι το νησί - σημείο αναφοράς όλων των εκδηλώσεων του Πολεμικού Ναυτικού με τίτλο «Μέγα Το Της Θαλάσσης Κράτος». Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται από την Κυριακή η άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2018» με τις ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας να απλώνονται στο Αιγαίο. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας είναι μια επίδειξη δύναμης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

psara2.jpg


Παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα πραγματοποιηθούν μια σειρά εκδηλώσεων στα Ψαρά με βασική την απόδοση τιμών στους Ναυάρχους Κωνσταντίνο Κανάρη, Ανδρέα Μιαούλη και Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.

psara4.jpg


Για το λόγο αυτό μεταφέρθηκαν με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, στα Ψαρά, η καρδιά του Κωνσταντίνου Κανάρη από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη από την Ύδρα και τα οστά της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας από τις Σπέτσες.

ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ 2018


Οι εκδηλώσεις «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος» θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 με την επιθεώρηση του Στόλου εν πλω, από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Σαρωνικό Κόλπο.

Οι Ψαριανοί υποδέχτηκαν στο λιμάνι τους την λήκυθο που περιέχει την καρδιά του ηρωικού πυρπολητή, ο οποίος επέστρεψε στη γενέτειρά του 194 χρόνια μετά το θάνατο. Η λήκυθος με την καρδιά του Κανάρη θα διαμείνει για λίγες ώρες μέχρι το βράδυ για να αναχωρήσει και πάλι με τη Φρεγάτα «ΨΑΡΑ» του Πολεμικού Ναυτικού για το Εθνικό και ιστορικό Μουσείο.

psara3.jpg

Μετά τον θάνατο του Κανάρη ο γιατρός Ιωάννης Ζωχιός αφαίρεσε την καρδιά του και την ταρίχευσε.    Ο γλύπτης Θωμάς Θωμόπουλος φιλοτέχνησε τη λήκυθο και τη μαρμάρινη λάρνακα στην οποία τοποθετήθηκε –με κάθε επισημότητα τον Νοέμβριο 1929– στο Υπουργείο Ναυτικών.

Ο Ανδρέας Μιαούλης απεβίωσε στις 11 Ιουνίου του 1835. Η ταφή του έγινε στην είσοδο του λιμανιού του Πειραιά, δίπλα στον τάφο του Θεμιστοκλή. Η καρδιά του ταριχεύτηκε και μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Ναυτικών. Σήμερα φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας. Η πυραυλάκατος Μυκόνιος παρέλαβε από την Ύδρα την λήκυθο με την καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη και από τις Σπέτσες το οστεοφυλάκιο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ