- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δ. Αθηναίων – Ρυθμίσεις για περίπτερα – Ελεύθερα πεζοδρόμια
Το 30% των υφιστάμενων θέσεων περιπτέρων θα διατεθούν σε δικαιούχους όπως προβλέπει ο νόμος
Το 2011 τα περίπτερα στην Αθήνα ήταν 931. Με μία συστηματική προσπάθεια, η δημοτική αρχή αφού κατέγραψε εκείνα που είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους, προχώρησε στην απομάκρυνση 331 παλιών περιπτέρων, τα κουφάρια των οποίων μόνο εμπόδια προκαλούσαν στους πεζούς και υποβάθμιση στην εικόνα της πρωτεύουσας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας έδωσε το πράσινο φως στη Δημοτική Αρχή, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Στη ρύθμιση του τοπίου των περιπτέρων στην Αθήνα καταργώντας οριστικά 323 θέσεις, με κριτήριο τους κανόνες βιώσιμης κινητικότητας, το εύρος των πεζοδρομίων, την ασφάλεια που απορρέει από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την εμπορικότητα των δρόμων.
Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι «η οριστική κατάργηση του ενός τρίτου των θέσεων εγκαταλελειμμένων περιπτέρων στην Αθήνα απελευθερώνει χώρο για τους πεζούς και βοηθά σημαντικά στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου της Αθήνας,».
Από τις 931 θέσεις περιπτέρων στην Αθήνα, τα 473 περίπτερα έχουν κηρυχθεί κενά, δηλαδή ο δικαιούχος τους έχει αποβιώσει και έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου.
Εξετάζοντας τις αποφάσεις των Δημοτικών Κοινοτήτων και μετά την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, από τις 473 αυτές θέσεις, ο δήμος Αθηναίων προχωρεί στην κατάργηση των 323 θέσεων και διατηρεί 104. Το 30% των υφιστάμενων θέσεων περιπτέρων θα διατεθούν σε δικαιούχους όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ το υπόλοιπο 70% θα δημοπρατηθεί από τον δήμο Αθηναίων.
Στην 1η Δημοτική Κοινότητα καταργούνται 128 θέσεις περιπτέρων, ενώ διατηρούνται 43, στη2η Δημοτική Κοινότητα καταργούνται 43, στην 3η Δημοτική Κοινότητα καταργούνται 8, στην4η Δημοτική Κοινότητα 21, στην 5η Δημοτική Κοινότητα 22, στην 6η Δημοτική Κοινότητα 62, ενώ στην 7η Δημοτική Κοινότητα, αν και το τοπικό συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση όλων των θέσεων περιπτέρων που έχουν μείνει κενά, ο δήμος Αθηναίων λόγω των υποχρεώσεών του που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία, διατηρεί 12 θέσεις περίπτερων και καταργεί 39.
«Η απόφαση για τον εξορθολογισμό των θέσεων περιπτέρων που λάβαμε έρχεται ως φυσική συνέχεια των παρεμβάσεων που ήδη θέσαμε σε εφαρμογή από την αρχή του 2018 με τη νέα Κανονιστική για την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου» τόνισε η αντιδήμαρχος Εμπορίουκαι Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων κυρία Νέλλη Παπαχελά.
Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2018, σύμφωνα με την νέα κανονιστική απόφαση του δήμου Αθηναίων για τον δημόσιο χώρο, σε ό, τι αφορά τα περίπτερα επιτρέπεται η τοποθέτηση σε εξωτερικό χώρο μόνο ενός ψυγείου πώλησης παγωτών, ενός ψυγείου αναψυκτικών και ροφημάτων και δύο σταντ πώλησης εντύπων.
Επίσης, στα περίπτερα που βρίσκονται μπροστά από κτίρια τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα ή μνημεία ή ιδιαίτερου κάλλους, δεν παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης της οικείας δημοτικής κοινότητας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναλυτικά τι θα ισχύσει
Στα 7 εκατ. ευρώ το παράνομο όφελος
Το τροχαίο σημειώθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας
Μενδώνη: Η συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας αποτελεί πρότυπο για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών
Πόσο θα διαρκέσουν - Τι πρέπει να προσέξετε
Πότε ολοκληρώνονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις
Το πρώτο βήμα προς τη χιλιομετρική χρέωση έχει ήδη γίνει στην Ολυμπία Οδό
Ξεκάθαρο μήνυμα του υπουργού Τουρνά προς τους ιδιοκτήτες
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης και σταθεροποίησης
Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης
Επεκτείνεται η πολιτιστική πρωτοβουλία
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Στις 22 και 23 Ιουνίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο - Είσοδος ελεύθερη
Αυτοσυγκράτηση ζήτησε η πρόεδρος
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026 στις 19:30, στο κτίριο ΣΑΚΑ του Κολλεγίου Αθηνών
Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι είπαν το τελευταίο αντίο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.