Ελλαδα

Μαζική φυγή - Οι Έλληνες γιατροί φεύγουν από την Ελλάδα

Ιατρικός Σύλλογος: «Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4282504.jpg
EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Διαστάσεις μαζικής φυγής  για το επιστημονικό προσωπικό της Ελλάδας καταδεικνύουν τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τη μετανάστευση των γιατρών τα χρόνια της κρίσης προκειμένου να έχουν αλλού καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία 1.500 Έλληνες γιατροί μεταναστεύουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού  ενώ από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, δηλαδή σε διάστημα μόλις τριών μηνών, 281 γιατροί έχουν ζητήσει από τον Ιατρικό Σύλλογο πιστοποιητικό εργασίας για το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ η  ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε επίπεδα – ρεκόρ, καθώς το 28% των μελών του είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Ειδικότερα 2.100 μέλη του ΙΣΑ είναι  άνεργοι, ενώ την τελευταία πενταετία  1.500 γιατροί το χρόνο κατά μέσον όρο, ζητούν πιστοποιητικά για το εξωτερικό.

Τα εγγεγραμμένα μέλη του ΙΣΑ είναι 24.815, όταν το 2017 ήταν 25.090 και το 2009 ήταν 25.825. Από την αρχή του χρόνου, μέχρι σήμερα, 281 γιατροί έχουν ζητήσει πιστοποιητικό, για να δουλέψουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού και ήδη έχουν εκδοθεί 118 πιστοποιητικά για Αγγλία, 26 για Γαλλία,23 για Γερμανία κ.τ.λ.

Για τεράστιες ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης κατά την παρουσίαση των σχετικών στοιχείων. «Το υπουργείο Υγείας, οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τον ιατρικό κόσμο, ενώ έχει  δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας στη μετανάστευση και στερεί  από τον Έλληνα ασθενή ποιοτικές υπηρεσίες υγείας επιχειρώντας να δομήσει ένα φθηνό και χαμηλής ποιότητας Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ  παρά το πρόσφατο φιάσκο των ΤΟΜΥ και του θεσμού του οικογενειακού ιατρού δεν αντιλαμβάνεται ότι εκείνος χρειάζεται τους ιατρούς για να παρέχει υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες και όχι το αντίστροφο.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υγεία χωρίς  γιατρούς δεν γίνεται. Είναι πρωτοφανής, η προχειρότητα και η αναποτελεσματικότητα ,με την οποία αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα ζητήματα».

Ο Ιατρικός Σύλλογος καταγγέλλει επίσης ότι εξελίσσεται σε Βατερλό για το υπουργείο Υγείας η προσπάθεια στελέχωσης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη, στην απαράδεκτη πρόσκληση ενδιαφέροντος, τόσο  για οικογενειακούς γιατρούς όσο και για τη στελέχωση των ΤοΜΥ, καθώς προέβλεπαν απαξιωτικές αμοιβές για τους γιατρούς, σε ένα θολό εργασιακό τοπίο, επισημαίνεται από τον Ιατρικό Σύλλογο.

Κάνει λόγο για τη δεύτερη παταγώδη αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μετά την αδυναμία στελέχωσης των ΤοΜΥ, για τις οποίες ήταν ανάλογα χαμηλό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε.  Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις  ΤοΜΥ στην Περιφέρεια  Αθηνών έγιναν μόλις 53 αιτήσεις,  για την κάλυψη 195 θέσεων!  Ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων μετά βίας κάλυψαν  το 1/3 των θέσεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ